Film

Skribent

Alexander Kardelo

30 oktober 2023 | 10:45

Borde biograferna erbjuda paus i filmer som är tre timmar långa?

En handfull biografer i Europa har valt att göra just det - tvärtemot Scorseses och Paramounts önskemål.
Martin Scorseses historiska dramathriller ”Killers of the Flower Moon” är den senaste biofilmen som kräver publikens odelade uppmärksamhet i över tre timmar.
 
Den långa speltiden har fått en del biokedjor att sätta in pauser på allt från 6 till 15 minuter. Variety berättar om en handfull biografer i bland annat Tyskland, Italien, Portugal och Holland som erbjuder sina biobesökare en bensträckare - mitt i filmen.
 
Brittiska Daily Mail skriver att Vue Cinemas hyllas av sina besökare, som får en chans att tömma blåsan och fylla på med biogodis.
 
Ett litet problem: de gör det utan godkännande från distributören Paramount eller Apple som producerat filmen. När jättarna började bråka fick biograferna backa. Enligt kontrakt får de nämligen inte dela upp filmen hur som helst.
 
 
Nyheten har under helgen även nått Scorseses trogna klippare Thelma Schoonmaker. Hon klagar:
 
- Jag har förstått att någon visar filmen med en paus, vilket inte är rätt. Det är en överträdelse så jag måste ta reda på mer.
 
”Oppenheimer”, ”Avatar: The Way of Water”, ”The Batman”, ”Dune”, ”No Time to Die”, ”John Wick: Chapter 4” och japanska ”Drive My Car” är andra filmer på senare år som satsat på en nästan lika lång speltid. För den som inte orkar med tre timmar långa filmer kommer ”Killers of the Flower Moon” att släppas på streamingtjänsten Apple TV+ någon gång under vintern.
 
Frågan är dock intressant. Borde biografer (och filmskapare) låta sina långa filmer visas med en paus? Vad tycker ni? Kommentera gärna nedan.
 
| 30 oktober 2023 10:45 |