Film

Skribent

Katarina Emgård

28 december 2015 | 18:00

12 läsvärda böcker som blir film 2016

Lägg undan mobilspelet för en stund och unna dig själv en trave böcker i julklapp.
Jodå, jag tycker det är lika mysigt att läsa som att slötitta på halmbocksstylade tv-program under julledigheten. Helst ska man slå sig ner i en kattuppvärmd fåtölj, nära granen, så man kan sniffa på barren samtidigt som man mumsar kalla sojabullar. För några jular sedan slukade jag ”Hunger Games”-trilogin, och skämskudden åker fram nu, men även ”Twilight” har slunkit ner mellan marsipangris-tuggorna och ”Cirkeln”-böckerna.

Jag föredrar likt många andra att läsa boken innan jag ser filmen, och trenden att filmatisera böcker bara fortsätter. Nästa blockbuster-år bjuder på en uppsjö av förhoppningsvis välskrivna äventyr för liten som stor. Så lägg undan mobilspelet för en stund och unna dig själv, eller någon du gillar, en trave böcker i julklapp. Låt oss i alla fall ta en titt på några av de mest uppmärksammade titlarna som kommer, för här finns troligtvis något för alla genretyper. Det görs nämligen inte bara nyfilmatiseringar av klassiker som ”Djungelboken” och ”Tarzan”, utan här finns allt från Jane-Austen-skräck till sci-fi-thrillers. De flesta har tyvärr inget svenskt premiärdatum ännu, men håll ut.

Vad sägs om lite mysig skräck att läsa vid de levande julgransljusens mystiska sken?


Large 8e9b5fe5c7d6fde2aa9fb52aba7c2485 mysrys

”Miss Peregrine's Home for Peculiar Children”Mysrys av Ransom Riggs

Liksom titeln antyder är det här en bok som är just annorlunda. Berättelsen drivs fram både med hjälp av text och författarens egna kollektion av märkliga svart-vita bilder. Detta är en pojkes sökande efter svaret på en tragisk familjeolycka som för honom till ett övergivet barnhem. Här mixas genres hejvilt, även om skräckelementen står i fokus. En New York Times Bestseller som dessutom är en del av en trilogi.

Regi: Tim Burton
Skådespelare: Eva Green och Samuel L. Jackson

”Pride and Prejudice and Zombies” - Jane-Austen-skräck av Seth Grahame-Smith

Vad kan egentligen gå fel när man blandar Jane Austen med zombies? Detta är en mashup av klassikern från 1813 där ”The unmentionables” härjar på landsbygden. Medan Mr. Bennet hårdtränar sina döttrar i kampsport letar Mrs. Bennet desperat efter rika friare att gifta bort dem med. En riktig skräckkomedi för alla... för man kan väl egentligen aldrig riktigt tröttna på zombies?

Regi: Burr Steers
Skådespelare: Lily James, Lena Heady
Premiär: 4 mars

”A Monster Calls” - lågfantasi av Patrick Ness baserat på en idé av Siobahn Dowd 

En berättelse om den 13-åriga pojken Conor som hemsöks av ett bisarrt trädmonster. Ett monster insisterar på att Conor åkallat hen. På ett djupare plan är det egentligen den tragiska historien om hur en tonårspojke hanterar att hans cancersjuke mor är döende. Tyvärr led författarinnan Siobahn av samma sjukdom och hon han aldrig avsluta boken innan hon avled. Därför har den istället färdigställts av Patrick Ness.

Regi: J.A Bayona 
Skådespelare: Liam Neeson, Sigourney Weaver

För den som föredrar att hångla under järneken


Large 8e9b5fe5c7d6fde2aa9fb52aba7c2485 romans

”Looking for Alaska” - ännu en riktigt storsnyftare av John Green?

Författaren bakom succén ”The Fault in our Stars” kommer nu med ännu en filmatisering. Denna gång av hans debutbok om Miles Halter. En tonårskille som gillar att citera berömda personers sista ord. Ledd av citatet ”I go to seek a Great Perhaps” bestämmer han sig för att börja på en internatskola i Alabama. Väl där träffar han snart Alaska Young. Den vilda och gåtfulla tjejen som kommer att förändra hans liv för all framtid.

Regi: Rebecca Thomas

”Me Before You” - en brittisk ”En oväntad vänskap” av Jojo Moyes

Louisa Clark är nyanställd som personlig assistent åt Will Traynor som skadat sig i en motorcykelolycka. Snart går det dock upp för henne att allt inte är så bekymmersfritt som det först verkar i huset där han bor. Will har nämligen försökt ta sitt liv och fått klartecken från sin mor att använda sig av dödshjälp. Ett beslut som kommer visa sig allt svårare efterhand som Louisas och Wills relation djupnar.

Regi: Thea Sharrock
Skådespelare: Emilia Clarke

För den som gillar historiskt korrekt julgranspynt och moderna rosa julgranskulor


Large 8e9b5fe5c7d6fde2aa9fb52aba7c2485 aventyr

”The Zookeeper's Wife” - av poeten och naturforskaren Diane Ackerman

Baserad på den sanna historien om Antonia och Jan Zabinski, ägare av Warzawa Zoo. De räddade livet på 300 judar under andra världskriget som hade blivit tillfångatagna i Warzawa gettot till följd av Tysklands invasion av Polen 1939. Vann Orion Book Award i 2008 och seglade upp på New York Times Bestseller-lista samma år.

Regi: Niki Caro
Skådespelare: Jessica Chastain

”Lost City of Z: A Tale of Deadly Obsession in the Amazonas” - för den äventyrslystne av David Grann

År 1925 begav sig den upptäcktsresande Percy Fawcett tillsammans med sin son ut i jakt på legenden om en svunnen stad i Amazonas. Det slutade med att de själva spädde på myten då de båda försvann och aldrig syntes till igen. Därefter har uppemot 100 personer till försvunnit i deras fotspår till följd av att de försökt hitta dem. Författaren Grann gjorde sin egen resa i Fawcets spår och han tror ”Z” mycket väl kan ha legat rakt under hans fötter.

Regi: James Grey
Skådespelare: Tom Holland, Charlie Hunman

”The Queen of Katwe” - annorlunda biografi av Tim Crothers

Den sanna historien om Phiona Mutsei – en schackspelade tonåring från slummen i Uganda. En dag i 2005 stöter hon på Katende, en krigsflykting och missionär som drömmer om att ge barnen i Uganda ett alternativt liv genom schack. Ett spel som är så främmande för ungdomarna att det inte ens finns något ord för det på deras eget språk. 

Regi: Mira Nair
Skådespelare: Lupita Nyong'o

För dig som föredrar chilisill och juldeckare


Large 8e9b5fe5c7d6fde2aa9fb52aba7c2485 spanning

”The Girl on the Train” - psykologisk thriller av Paula Hawkins

En bok som redan fått epitetet ”The Next Gone Girl” och som tagit sig upp på första plats på New York Times Fiction Best Sellers 2015. Berättelsen är skriven i jag form, men utifrån tre kvinnors perspektiv: Rachel, Anna och Megan. För att dölja inför sin rumskamrat att hon egentligen är arbetslös åker Rachel med lokaltåget varje dag till sin före detta arbetsplats. Uttråkad börjar hon observera ett hett par som bor i ett av husen där tåget passerar. En morgon strax därpå vaknar hon upp blodig utan minne om vad som kan ha skett under natten.

Regi: Tate Taylor
Skådespelare: Emily Blunt, Rebecca Ferguson

”The November Criminals” - tonårsdetektiver av Sam Munson

18-åriga Addison tycker inte själv att han har några bra kvaliteter. Detta då han främst sysselsätter sig med att deala droger till sina klasskamrater, vara otrevlig mot lärare och speciellt sin flickväns mamma. Men när en av eleverna på skolan dör i en skottlossning bestämmer han sig för att självmant undersöka saken.

Regi: Sasha Gervasi
Skådespelare: Chloë Grace Moretz, Ansel Elgort

”The Circle” - thriller med sci-fi-inslag av Dave Eggers

Om teknikern Mae Holland som börjar ett nytt jobb på IT-företaget som drivs av ”Tre visa män”. Den nya arbetsplatsen upplevs från början som enbart positiv, men efterhand som tiden går spårar  saker och ting alltmer ur. Företaget tar fram nya produkter som bl.a. Seechange - något politikerna bär för att folk ska kunna följa vad dem gör dygnet runt. Boken har uppmärksammats för sin tydliga symbolik, men också för sin demonisering av internetföretag.

Regi: James Ponsoldt
Skådespelare: Tom Hanks, Emma Watson, Karen Gillan

Och som bonus en riktig liten godbit för de minsta i familjen...


"The BFG" – Roald Dahl är äntligen tillbaka på vita duken!

Detta är berättelsen om en liten tjej som blir vän med en jätte. En snäll jätte som blivit utstött av sina jättekompisar eftersom han är vegetarian och vägrar äta små pojkar och flickor. Med självaste Steven Spielberg i registolen får vi bara hoppas på att det blir magiskt.

Premiär: 22 juni

Har ni fler tips på bra böcker som blir film nästa år så kommentera gärna!
| 28 december 2015 18:00 |