Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

11 augusti 2022 | 14:15

Grattis alla föräldrar! Tredje säsongen av "Bluey" finns nu på Disney+

MovieZine snackar med Alexander Kantsjö, som gör rösten till pappan i fantastiska "Bluey". Vad är det egentligen som gör serien så annorlunda?
När jag tidigare under sommaren lyfte fram sju barnprogram som är oväntat bra och underhållande att se på tillsammans med sina barn, barnbarn eller ungarna du råkat gå med på att barnvakta - så handlade i princip 100% av kommentarerna på MovieZines egen Facebook-sida efteråt om just "Bluey".
 
Det har nämligen formats lite av en (extremt välförtjänt) kult omkring det populära barnprogrammet från Australien, som handlar om den sexåriga hunden Bluey Heeler och resten av hennes fina hundfamilj. Med otroligt välskrivna och fina avsnitt på en sisodär 10 minuter vardera, kan både vuxna och barn få ut väldigt mycket av de olika historierna. Ofta finns det dessutom tips på olika lekar som går att sno rakt av från serien. 
 
 
Lyckligtvis finns nu äntligen den tredje säsongen av "Bluey" tillgänglig hos Disney+, vilket innebär att det finns hela 25 nya avsnitt att plöja tillsammans med ungarna (eller helt ensam om så önskas). Vi firar detta med att snacka lite med manusförfattaren och röstskådespelaren Alexander Kantsjö, som lånat ut sin röst till pappan Billy i "Bluey". Tidigare kan du även ha hört honom som Leonard, den onda grisen i "Angry Birds"-filmerna, Mojo Jojo i senaste "Powerpuffpinglorna" och tre av Barbabarnen i nydubbningen av "Barbapapa". 
 

"Han gör alltid sitt bästa och sätter alltid barnen i första rummet"

 
 
Vad är det som gör det här till en av de serier du är mest stolt över att dubba?
 
- Helt enkelt för att det är den serie som jag själv tycker bäst om. Jag har jobbat som röstskådespelare i över tio år och har haft turen att få dubba mycket bra och roligt, men det är något med "Bluey" som höjer den lite över allt annat. Den är så otroligt ärlig och äkta.
 
- Den tvingar inte på barnen några övertydliga moraliska pekpinnar, den är inte rädd för att ta upp tyngre ämnen och den är inte rädd för att visa att både föräldrar och barn inte alltid är perfekta. Den har något för både barn och vuxna. Flera vänner har sagt till mig att det är den serie som både de och barnen skrattar lika mycket åt. Den är också på sätt och vis väldigt ”o-Disney” vilket gör mig lite förvånad över att Disney faktiskt har köpt in den.
 
Hur letade sig just det här ärorika uppdraget fram till dig från första början?
 
- Jag har som sagt jobbat ganska länge med att dubba tv och film vilket gör att jag ganska ofta får komma in och göra röstprov för diverse filmer och serier. Ibland får man rollen och ibland inte. Den här gången hade jag turen att få det och jag har verkligen grymt roligt varenda gång jag får komma in och dubba Billy, som är just den sortens pappa som jag själv hoppas att jag har varit. Han är absolut inte perfekt eller felfri men han gör alltid sitt bästa och sätter alltid barnen i första rummet. 
 
Pappan går ju under namnet ”Bandit” i andra länder men kallas ”Billy” här i Sverige, hade du ett finger med i det namnbytet – eller vet hur tankegångarna gick där?
 
- Jag hade tyvärr ingen som helst inverkan på namnvalet och hade jag haft det så hade han hetat något annat mer ”hundigt”, för som jag har förstått det är ”Bandit” ett klassiskt hundnamn ”down under” i stil med typ ”Pricken” eller ”Ludde”. ”Sigge” kanske det hade blivit då om jag ska ta något som dyker upp spontant. Extra konstigt blir det ju när i princip alla andra karaktärerna har kvar sina originalnamn.
 

Vi får även ett möjligt svar på många föräldrars konspirationsteori kring serien...

 
"Läggdags" är det nionde avsnittet under den andra säsongen av "Bluey".
 
"Läggdags" är ett av få avsnitt hos IMDb med det perfekta betyget 10/10, vilket är ditt eget favoritavsnitt ur de tre säsongerna?
 
- Jag ska erkänna att jag ännu inte sett alla avsnitt och när man dubbar så ser man ju bara de scener man själv är med i. Plus att det är så många otroligt bra avsnitt att det är svårt att välja bara ett. Jag minns att ”Stubbfest” var ett kul avsnitt att dubba.
 
- ”Buss” är det annat kul avsnitt, men om jag måste välja ett så blir det nog ändå ”Kartong”. Billy och Chili kämpar med att bygga ihop en IKEA-möbel medan barnen leker med emballaget. De leker – utan att det är övertydligt – människans evolution och till sist en människas liv som avslutas med en vandring till himlen. När jag dubbade det avsnittet så rös jag faktiskt till lite på slutet.
 
Har du någon egen teori kring hur Heeler-familjen har råd med sitt hus? Det är lite av en konspirationsteori bland vuxna tittare världen över nämligen.
 
- Vad roligt. Det här kände jag faktiskt inte till. Det enkla och tråkiga svaret är att det är en tecknad serie om antropomorfiska hundar, så det konstiga är väl inte att de har råd med huset utan att de bor i ett hus överhuvudtaget, men inom seriens premiss så är det absolut konstigt. Särskilt med tanke på att Billy jobbar som arkeolog och Chili som säkerhetsvakt på en flygplats. Kanske inte de mest välbetalda av jobb. En teori är väl att de har ärvt huset av någon död släkting antar jag, eller så ligger de ursprungliga ägarna mördade och begravna under huset.
 

Barnens egna frågor:

 
Avsnittet "Kartong" är från den andra säsongen av "Bluey".
 
På slutet flikade även mina egna barn, 5 och 9 år, in två väldigt specifika frågor... och här är svaren alltså riktade mot barnen och inte oss vuxna. Men om du har egna ungar som gått och funderat på samma smått osammanhängande frågor, så kan du ju alltid föra svaren vidare!
 
Tycker du om tacos?
 
- Vem tycker INTE om tacos? De går ju att fylla med så mycket gott! Fast ska jag vara ärlig så föredrar jag nog burritos eftersom de smular mindre. 
 
Kan Blueys pappa franska på riktigt?
 
- Va?! Det hör man väl på det perfekta franska uttalet att han gör?! Fast... nej, det kan han nog egentligen inte. Fast säg det inte högt till någon! 
 
 
Den tredje säsongen av "Bluey", med totalt 25 nya avsnitt, finns nu tillgängliga hos Disney+. Om du inte har hunnit ge serien en chans ännu, men ändå har suttit och läst igenom hela den här texten... ja, då är det verkligen dags att kasta dig över ett av de bästa barnprogrammen (för vuxna) på väldigt länge. 
 

Läs också: 7 oväntat bra tv-serier att se tillsammans med barnen

 
Vilket är ditt favoritavsnitt av "Bluey"? Kommentera gärna nedan!
| 11 augusti 2022 14:15 |