Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

16 juli 2022 | 13:00

7 oväntat bra tv-serier att se tillsammans med barnen

Det finns otaliga barnprogram att välja mellan, men vilka är faktiskt både bra och (åtminstone någorlunda) underhållande att titta på som förälder?
Det finns givetvis inget facit på en lista av den här typen, utan det här är helt enkelt vad som har fungerat för mig i min egen familj - som just nu inkluderar en femåring och en nioåring. Du känner däremot dina egna barn, barnbarn eller ungarna du blivit påtvingad att barnvakta bra mycket bättre än vad jag gör (hoppas jag verkligen)... så se min lista här nedan som några vänliga förslag, från någon som testat sig fram genom åren. 
 
Missförstå mig inte nu. Det finns ett helt gäng titlar som inte kommer att dyka upp på listan här nedan, som barnen fullständigt tokälskar och fått mig att köpa mängder av leksaksversioner av (typ Greta Gris, Paw Patrol, Pyjamashjältarna och många fler). Men eftersom jag själv genuint måste fejka mitt intresse för dessa serier, med avsnitt som genast flyter ihop till en salig röra och ändå går på ständig repeat, så platsar de alltså inte här nedan.
 
Jag ville också ge en liten fingervisning om titlarna passar för de allra minsta, yngre eller äldre barnen. Och har därför valt andra titlar så vi inte skulle få för många ur samma "kategori". Men om du verkligen fallit för någon särskilt titel som du inte hittar här nedan, gör alla andra föräldrar en tjänst och rekommendera det som fungerat i just din familj i kommentarerna längst ned!
 

"Babblarna" (Barnkanalen) - för de allra minsta

 
 
Debatten om huruvida bebisar eller barn som inte ens lärt sig att prata ännu ens bör få titta på flimrande skärmar av något slag tänker jag inte ta i med tång. Om du råkar ha ett barn själv och klickat dig in på den här artikeln, så lär du luta åt att det är okej (åtminstone i rimliga mängder). Och just när det kommer till våra allra minsta, så har det på senare år blivit just "Babblarna" som växt fram som en av de mest pedagogiska inkörsportarna till "skärmarnas land".
 
Figurerna har tydliga skillnader i sitt utseende, med olika färger och namn på karaktärerna som får barnen hjälp att ljuda fram specifika läten och vokaler på ett bra sätt tidigt i sin utveckling. Mitt yngsta barn lärde sig exempelvis namnet på alla Babblar-karaktärer före han kunde namnet på alla färger... vilket exempelvis gjorde att han tidigt kunde säga och förstå Bobofärg eller Dodofärg när något var rött eller blått.
 
Här finns det mängder av specifika appar att ladda ned efter behov, men det finns också "avsnitt" och klipp på både SVTplay, Barnkanalen och på YouTube.
 

"Bluey" (Disney+) - för alla, gammal som ung

 
 
Det har nog nästan blivit lite av en kult... vi föräldrar som har hittat "Bluey" i mixen av alla andra färglada barnserier med människoliknande djur i huvudrollerna. Men det här är något helt annat än "Greta Gris" och resten av serierna med karaktärer som egentligen är väldigt elaka mot varandra. I "Bluey" får vi genom korta avsnitt se små snuttar av vad som mer eller mindre känns som om de vore tagna ur varje barnfamiljs hem, men med facit på hur vi som föräldrar ofta borde ha hanterat situationen... samtidigt som det tydligt visas förståelse för hur det är omöjligt att vara på topp jämt. 
 
Det finns dessutom mängder av "lekar" att leka med barnen, som går att sno rakt av från serien. Tro mig, jag har blivit opererad på och råkat köpa levande statyer som magiskt flyttar på sig efter att jag vänt mig om fler gånger än jag kan räkna. Det är inte alltid så enkelt att hitta på nytt och det är lättare att sätta sig i soffan och dega efter en lång arbetsdag... men det är något i just "Bluey" som både lyckas genuint underhålla barnen, samtidigt som det får mig att vilja anstränga mig lite mer för att bli en bättre förälder.
 
Och bara faktumet att avsnittet "Sleepytime" stoltserar med en 10/10 hos IMDb med 700 röster, gör att det känns som att åtminstone 700 andra föräldrar känner ungefär samma sak som mig. "Tyvärr" görs tv-serien i Australien och vi svenskar brukar få vänta extra länge på nya avsnitt... men det är värt väntan!
 

"Nicke nyfiken" (Viaplay) - för de yngre barnen

 
 
En uppdaterad version av tv-serien om Nicke Nyfiken har rullat sedan 2006 i hela 15 säsonger. Det är väl möjligtvis ett lite udda upplägg, med en mer eller mindre adoptivapa som behandlas som en unge... men det är en av få serier som verkligen försöker lära tittarna olika livsläxor på så lätta och tydliga sätt som möjligt. Flera år efter att ha sett avsnittet när "Mannen med den gula hatten" blir förkyld, så var det ändå den lättaste utgångspunkten att börja förklara för barnen (hemma i mitt eget hushåll) på ett pedagogiskt sätt om covid-19.
 
Tyvärr brukar bara ett fåtal av säsongerna finnas tillgängliga åt gången och just nu är det säsong 10-13 som lättast går att ta del av hos Viaplay.
 

"Paddingtons äventyr" (Paramount+) - för de yngre barnen

 
 
Inte nog med att serien har en riktigt svängig signaturmelodi som genast sätter sig på hjärnan och stannar där i flera dagar. Men det mesta som stämmer in på vad som är särskilt bra när det kommer till "Nicke nyfiken", stämmer in precis lika bra på "Paddingtons äventyr". Skillnaden är att Paddington har förmågan att kommunicera med ord, vilket gör att han kan resonera på ett litet annat sätt och ställa mer direkta frågor... när Nicke helt enkelt får göra lite apläten och klia sig på hakan när han inte förstår något. Båda sätten tar oss fram till målet och främjar en god inlärning.
 

"Star Wars: The Clone Wars" (Disney+) - för de äldre barnen

 
 
Har det blivit dags att börja introducera ditt barn för Star Wars? Lyckligtvis så finns det hela sju säsonger av "Star Wars: The Clone Wars" att ta sig igenom tillsammans. Och om du inte redan givit serien en chans själv, så kommer du troligtvis relativt snart inse att serien även lyckas täppa till och förbättra din upplevelse av de många live action-produktionerna från Star Wars också.
 

"Tales of Arcadia" (Netflix) - för de äldre barnen

 
 
Om du inte redan hade koll på att självaste Guillermo del Toro har ett eget litet universum av tv-serier som riktar sig mot barnfamiljer (och nördiga vuxna), så har du just hittat en guldgruva av grym tv-underhållning. "Tales of Arcadia" är inte en enskild tv-serie utan består i själva verket av de tre tv-serierna "Trollhunters" ("Trolljakten"), "3Below" och "Wizards" som alla utspelar sig i den fiktiva staden Arcadia och slutligen knyter ihop allt med långfilmen "Trollhunters: Rise of the Titans".
 

"The Dark Crystal: Age of Resistance" (Netflix) - för de äldre barnen

 
 
Här ska jag ärligt säga att prequelserien "Dark Crystal: Age of Resistance" inte har visats för barnen i mitt eget hushåll ännu. Det har funnits en viss tendens för mardrömmar efter andra försök och den här blir en aning mörk på sina ställen. Serien går definitivt att ses som vuxen även utan barn, med tanke på hur otroligt välgjord och fantastiskt vacker serien är ned till minsta lilla detalj.
 
Om du däremot har ett barn som kanske redan har fått se dubbade versioner av "Harry Potter"-filmerna, läst Narnia-böckerna eller börja tjuvkika på "Sagan om ringen"-filmerna och det inte resulterat i några mardrömmar utan snarare resulterat i mersmak... då är det utan tvekan dags att ge den här Netflix-pärlan en chans.
 

Läs också: "Räddningspatrullen" är räddningen för oss föräldrar - och filmnördar

 
Vilka barnserier gillar du att titta på tillsammans med barnen? Och vilka kan du inte tåla alls? Kommentera gärna nedan och dela med dig av dina erfarenheter!
| 16 juli 2022 13:00 |