Film

Skribent

MovieZine

16 april 2021 | 14:30

Historien om Billie Holiday och den förbjudna sången

I vår släpps två nya filmer om sångerskan och hennes lika kontroversiella som hoppingivande "Strange Fruit". Dokumentären "Billie" är först ut på svensk bio.
En extraordinär sångröst tog Billie Holiday (1915-1959) upp ur en svår barndom präglad av fattigdom, droger och prostitution. Hon kom att bli en av 1900-talet största och mest banbrytande artister. Trots återfall och skandaler som exponerades av pressen, gav hon aldrig upp sin musik och behöll sin intensiva närvaro på scen.

Sången ”Strange Fruit” kom att bli Billie Holidays mest kända - och mest kontroversiella. Hon spelade in den år 1939, i protest mot hur den svarta befolkningen lynchades i amerikanska Södern.

”Strange Fruit” har varit viktig för medborgarrättsrörelsens begynnelse i USA under 1950-talet, och budskapet mot rasism är minst lika relevant idag. Men i början var många radiostationer rädda för att spela låten och flera skivbolag hade tackat nej då den bedömdes ”för radikal”.
 
 
Billie Holiday dog bara 44 år gammal, men legenden lever vidare. Bland annat tack vare två bioaktuella filmer med sångerskan i fokus. Idag går dokumentären ”Billie” upp på svenska biodukar. James Erskines film skildrar bland annat hur sångerskan förföljdes och plågades av FBI under en stor del av sin karriär.
 
Läs MovieZines recension av bioaktuella "Billie"

Senare i år kommer också Lee Daniels dramabiografi ”The United States vs Billie Holiday”, som gav Andra Day en Oscarsnominering för Bästa kvinnliga huvudroll. Ett långt klipp ur filmen skiner ljus på begåvade Holiday och den mäktiga balladen som aldrig fick tystas.
 
 
- Jag slogs av Billies jazzröst när jag var 11 år. Då hörde jag "Strange Fruit" för första gången - och jag minns att jag satt som i trans. Jag förstod inte då vad hon sjöng om (...) Men jag minns att jag grät. Något i den sången förstörde mig och motiverade mig. Jag blev så berörd... Jag förstod hur tung och viktig den var, berättar Andra Day.
| 16 april 2021 14:30 |