Film

Skribent

Alexander Kardelo

12 januari 2021 | 09:25

Trailer: En kontroversiell röst i "The United States vs Billie Holiday"

Kan en sång förändra världen? Andra Day tar ton i huvudrollen i Lee Daniels Oscarstippade drama.
Idag är det svårt att föreställa sig att den amerikanska regeringen skulle ge sig på en artist på grund av en låt. Annat var det när Billie Holiday släppte "Strange Fruit" år 1939, i skarp protest mot lynchningen av svarta och rasismen i USA. Det var en tid då Jim Crow-lagarna rådde och den svarta befolkningen levde i ständig rädsla. Holidays sång skänkte hopp, men fick också staten att se rött.

"Strange Fruit" ledde till att FBI förföljde och trakasserade henne under tjugo år - kunde de inte tysta den kontroversiella sången, så skulle de klämma åt Holiday för hennes drogmissbruk.

Filmen "The United States vs. Billie Holiday" skildrar hur den populära jazzsångerskan utreds av narkotika-roteln ända fram till hennes död 1959, men också hur hon inleder en trasslig relation med en av agenterna.
 
Large d0aa632bc80d9b8fe640bfaa1702378e billie4
 
Filmen - som redan väckt en del Oscarsbuzz i Hollywood - är regisserad av Lee Daniels, känd för "Precious" och "The Butler". Sedan 2013 har han arbetat inom tv men är nu redo att återvända till film. Enligt honom är det en både tidlös och högaktuell historia:

- När jag gjorde "The Butler" handlade den om hopp. Obama satt i Vita huset, det var något vi inte hade sett förut. Den här filmen är en uppmaning till att börja agera. Nu är vi och USA på en helt annan plats. Jag kan känna det i luften. Det är en film som ligger rätt i tiden, både idag och även om tjugo år, sade Daniels under en digital presskonferens på måndagskvällen.

- Billie Holiday var lika stor som Beyoncé är idag. Kan ni tänka er Beyoncé bli förföljd på grund av sin musik? Det är en hardcore inblick i hennes liv, i en svart kvinnas liv och hennes resa då hon står upp för sitt land. Jag anser att hon startade medborgarrättsrörelsen så som vi känner till den.

- Men jag vill också få folk att skratta, säger Daniels och hyllar Billie Holidays humor.
 
Large d0aa632bc80d9b8fe640bfaa1702378e billie3
 
I huvudrollen som Billie Holiday ser vi den Grammy-nominerade sångerskan Andra Day. Efter en liten roll i "Marshall" tar hon för första gången huvudrollen. Hon berättar hur hon redan som liten blev förtrollad av Billie Holiday.

- Jag slogs av hennes jazzröst när jag var 11 år. Då hörde jag "Strange Fruit" för första gången - och jag minns att jag satt som i trans. Jag förstod inte då vad hon sjöng om, men jag lyssnade om och om igen. Jag försökte förstå tonen i hennes röst, och sedan hennes hjärta och hennes smärta. Jag minns att jag grät. Något i den sången förstörde mig och motiverade mig. Jag blev så berörd... Jag förstod hur tung och viktig den var.

- Men ju äldre jag blev desto mer förstod jag vad hon ville berätta. Jag uppskattade det lika mycket som jag uppskattade hennes sångröst. Hon hjälpte mig att hitta min inre röst, en röst jag kan använda för att säga något viktigt.
 
 
"The United States vs. Billie Holiday" får premiär på amerikanska Hulu i februari, och når svenska biodukar i vår.

Det är inte den enda filmen om Billie Holiday som vi får se i år. Dokumentären "Billie" av James Erskine väntar på sin biopremiär under våren 2021.
| 12 januari 2021 09:25 |