Film

Skribent

MovieZine

9 december 2023 | 07:00

”Beck - Dödläge” blir den 50:e Beckfilmen - vi har sett den

Peter Haber kommer tillbaka på TV4 Play+ i vår: "Så här bra har han sällan varit", enligt MovieZines kritiker.
 
Den streamingaktuella ”Beck - Inferno” verkar bli ännu en tittarsuccé för TV4. Väntan har varit lång för alla fans. Men nu dröjer inte nästa film lika länge. Vi har fått höra att ”Beck - Dödläge” får premiär på TV4 Play+ tidig vår 2024… vågar man gissa på början av mars?
 
Att ”Beck - Dödläge” blir en speciell film är tydligt. Det är den 50:e i Beckserien där Peter Haber axlat huvudrollen sedan år 1997. En respektabel franchise med stor fanskara har växt fram under årtionden.
 
Vad ska ”Beck - Dödläge” handla om? "Josef återvänder till sin tjänst och Beckgruppen kallas in när en man med brottsligt förflutet blir brutalt mördad i sitt eget hem", enligt filmens officiella synopsis. Som vanligt medverkar också Martin Wallström, Jennie Silfverhjelm och Valter Skarsgård.
 
Ingvar Hirdwall i "Beck - Inferno".
 
Detta blir också den sista filmen där vi ser Ingvar Hirdwall i rollen som grannen Valdemar. Skådespelaren gick bort tidigare i år vid 88 års ålder. Hans sista replik i filmen är passande nog: "Du, har du lust att komma in på en stänkare?"
 

"Allt ett Beck-fan kan önska sig"

 
Den svenska premiären dröjer - men "Beck - Dödläge" har redan hunnit sändas i Storbritannien och i Tyskland. MovieZines recensent som sett filmen säger att den "bjuder på allt ett fan kan önska sig".
 
"När det kommer till spänning så är det här stundtals riktigt svettigt. Manuset är en intelligent blandning av trovärdigt polisarbete och spektakulära scenarion med bilar och pistoler. De verbala konfrontationerna är explosioner av rå frustration. Olika sorters polisarbete ställs mot varandra till exempel när Oscars medmänskliga tankesätt kolliderar med Josefs mer aggressivt cyniska attityd" skriver Mattias Blomberg i sin kommande recension.
 
"Haber gör en plågsamt stark insats tyngd av komplicerade känslor att uttrycka. Såhär bra har han sällan varit i denna sin paradroll (...) Om det här blir sista filmen i serien så avslutas symfonin med en perfekt slutton."
 
Jennie Silvferhjelm som Alex i "Beck - Dödläge".
 

Kommer det nya Beckfilmer 2024?

 
Ja, i nuläget är det inte klart om "Beck - Inferno" och vårens "Beck - Dödläge" får avsluta filmserien, eller om TV4 väljer att beställa en tionde säsong.
 
När MovieZine frågade Peter Haber tidigare i år berättade han om sina krav för att göra fler - det ska till attraktiva manus:
 
- Är det bra manus och det känns som en utmaning att försöka forska vidare i den här rollfiguren, så skulle jag nog kunna tänka mig mer. Men som sagt, inget är bestämt, svarar Haber.
 
| 9 december 2023 07:00 |