Film

Skribent

Alexander Kardelo

4 februari 2023 | 09:50

Peter Habers krav för att återvända som Martin Beck

Skådespelaren är osäker på om det blir fler filmer efter "Beck 50". Men allt hänger på "bra manus och en utmaning".
Just nu finns det inga konkreta planer för nya Beckfilmer. Det bekräftar skådespelaren Peter Haber i en ny intervju med MovieZine. Det innebär att den 50:e filmen med Martin Beck, som sänds senare under 2023, kan komma att bli den sista.
 
- Vi kommer inte spela in nya filmer i år. Och skulle det bli mer, vilket handlar helt om hur manuskripten ser ut, så skulle vi isåfall göra det 2024. Men det hänger i luften. Det vet jag inget om.
 
Hans enda villkor för att fortsätta som kommissarie Beck en omgång till? Ett gäng manus som återigen känns attraktiva:

- Är det bra manus och det känns som en utmaning att försöka forska vidare i den här rollfiguren, så skulle jag nog kunna tänka mig mer. Men som sagt, inget är bestämt, säger Haber.
 
På den gamla goda tiden med Persbrandt som Gunvald.
 

25 år och 50 långfilmer

 
Haber tog över Gösta Ekmans populära rollfigur och gjorde romanhjälten till sin egen i 1997 års "Beck" (senare omdöpt till "Beck - Lockpojken"). Ett par filmer fick biopremiär och övriga släpptes på video. Under 25 år har det nu hunnit bli hela femtio långfilmer. Det är siffror man absolut kan känna sig nöjd med, om Haber skulle vilja pensionera sin folkkäre snut.
 
I julas släpptes "Beck - Dödsfällan" på C More och just nu återstår det tre filmer att släppa. Efter "Beck 50" är framtiden oviss. 
 
Känner inte du att du skulle vilja avsluta filmserien med ett definitivt slut? Så tittarna vet att ”det här blir sista filmen”?

- Jo, det är faktiskt en bra tanke. Jag har också tänkt så. Man skulle vilja säga att ”det här är finalen. Det här är den verkliga finalen”. Det ska jag faktiskt tala med producenterna om, att man skulle vilja göra nånting sånt. Det vore häftigt.
 
Det får inte gå på rutin, säger Peter Haber om Beckfilmerna.
 

"Än så länge är jag still going strong!"

 
Filmerna är ju fortfarande väldigt populära, men det är en roll som har gått i arv innan dig och kommer kanske fortsätta göra det. Hur ser du på att någon annan kan spela Martin Beck så småningom?

- Ja, det är mycket möjligt. Så har det varit med många roller. Utan övriga jämförelser så finns ju en jävla massa James Bond, till exempel (skratt). Jo, jag har tänkt tanken. Det är mycket möjligt att man fortsätter med någon helt annan. Men än så länge är jag ”still going strong”!
 
- Eftersom jag fortfarande tycker att min rollfigur och mina kollegors rollfigurer är intressanta, så länge man tycker det och inte går på rutin, utan fortfarande tar det som en utmaning, då kan det bli intressant för en publik också. Skulle man börja tänka att ”det här har vi gjort så många gånger så det är bara att köra på”, då dör det.
 
Ska Valter Skarsgård ta över Beckserien? Inte ett omöjligt scenario.
 
Det finns en populär teori bland våra läsare om att Beck-serien kanske skulle kunna fortsätta med Wilhelm Beck som huvudperson?

- Kanske det! Eftersom barnbarnet blev ju också polis, skrattar Haber. Det är mycket möjligt. Den nya generationen tar över, precis. Vi har inte pratat konkret om det, men det ligger väl i luften på något sätt.
 
 
Peter Haber är just nu bioaktuell i Andreas Öhmans dramakomedi "En dag kommer allt det här bli ditt". En längre intervju med skådespelaren publiceras på MovieZine inom kort.
| 4 februari 2023 09:50 |