Film

Skribent

Gäst

16 september 2023 | 16:30

10 svenska skådespelare vi saknar - och deras sista repliker på film

Hur löd de sista svenska filmreplikerna för filmgiganter som Ingrid Bergman, Gösta Ekman eller Max von Sydow?
Efter att ha läst en artikel om amerikanska filmstjärnors sista repliker i deras sista filmer blev jag en smula överraskad av hur de fick säga farväl till alla i filmens värld.
 
Ta till exempel Angela Lansbury i sin sista filmroll i "Glass Onion: A Knives Out Mystery" - ”Case closed. We’re done.”
 
Eller Robin Williams i "Natt på museet 3" - ”Smile my boy, it’s sunrise.”
 
Men hur ligger det då till med våra svenska skådespelare och deras sista svenska repliker i deras sista svenska filmprojekt? Jag har samlat ihop ett stort antal repliker från de allra mest kända.
 
Det är intressant att reflektera över hur dessa ögonblick kan vara både sorgliga och befriande på samma gång för skådespelarna, och för oss som tittare. Men huruvida det är lika överraskande för våra svenska stjärnor att ta farväl återstår att se.
 
Skådespelare och skådespelerskor underhåller oss inte bara utan får oss också att känna deras känslor när de agerar på den stora skärmen.
 
Vi har alla våra favoriter och tror att vi känner dem bättre än de flesta andra. Dessa framträdanden av skådespelare och skådespelerskor genom historien har också introducerat oss till nya upplevelser, nya perspektiv och nya världar. Många stjärnor där ute har välsignat oss med sina prestationer som förmodligen kommer att förbli legendariska i många år framöver och naturligtvis finns det andra som är lika fantastiska.
 
Vissa karriärer för Sveriges största pärlor har sträckt sig över årtionden medan några av dem tyvärr inte varade tillräckligt länge på grund av en oförutsedd olycka eller sjukdom. I vilket fall som helst har den sista rollen som en skådespelare tagit en unik plats i deras lista över verk.
 
Det finns vissa sista rader i deras sista framträdanden som kan överraska dig, få dig att le eller ärligt talat, förvåna. Här är några av dem.
 
 

1. Per Oscarsson (1927-2010)

 
Per Oscarsson var en av landets största skådespelare med flera kända filmer på sin lista och han hade med säkerhet inga planer på att lämna filmandet ännu. Tråkigt nog omkom både han och hans hustru då deras bostad totalförstördes av en brand natten mellan den 30 och 31 december 2010.
 
Hans sista svenska film blev "Tysta leken" i regi av Görel Crona där han spelar karaktären Oscar. Hans sista svenska repliker var:
 
”Jag går nu. Jag måste gå. Ja ja ja...hej.”
 
 

2. Michael Nyqvist (1960-2017)

 
Michael Nyqvist dog alldeles för tidigt, bara 57 år gammal och han hade fått ett internationellt genombrott tack vare Millennium-trilogin där han spelade journalisten Mikael Blomqvist. Men innan han dog hade han inte lämnat Sverige helt för Hollywood utan hann med att göra sin sista svenska film som blev "Den allvarsamma leken" från 2017. I sin sista scen tar han farväl av huvudrollsinnehavaren Arvid Stjärnblom genom att säga:
 
”Adjö, Stjärnblom!”
 
 

3. Lena Nyman (1944-2011)

 
Lena Nyman är för de flesta känd som Ronjas mamma Lovis i "Ronja Rövardotter", men hon gjorde även andra minnesvärda roller. Mot slutet av hennes liv gjorde hon inte många filmer. 2006 medverkade hon i sina två sista svenska filmer "Att göra en pudel" och miniserien "Den som viskar". I "Den som viskar" yttrade hon sina sista svenska lite profetiska repliker:
 
”När man ska dö måste man gå ut genom fönstret tills man skär sig så in i helvete.”
 
 

4. Ingrid Bergman (1915-1982)

 
Ingrid Bergman spelade i europeiska och amerikanska filmer och tilldelades under sin karriär tre Oscars. Hennes sista svenska film blev "Höstsonaten" och de sista svenska replikerna löd följande:
 
”Jag känner mig så utanför. Jag längtar alltid hemåt. Men när jag kommer hem, förstår jag ju att det måste vara någonting annat jag längtar efter.”
 
 

5. Sven Wollter (1934-2020)

 
Sven Wollter hade en gedigen rollista inom tv och film. Han slog igenom hos tv-publiken i Vilhelm Moberg-serien ”Raskens” och spelade senare i filmer som ”Mannen på taket”, ”Mannen från Mallorca” och på senare år spelade han huvudrollen i ”Van Veeteren”-filmerna baserade på Håkan Nessers romaner.
 
Två år efter hans död kom hans sista film, ”Dag för dag” där hans sista svenska replik var det engelska ordet:
 
”Yes!”
 
 

6. Gösta Ekman (1939-2017)

 
Gösta Ekman kommer för många vara förväxlad med både Charles-Ingvar ”Sickan” Jönsson och även Papphammar. Hans sista svenska film blev "Skenbart - En film om tåg" där han spelar rollen som Pompe, en man som slås av insikten att hans liv kan ha varit en enda lång lögn. Hans sista repliker i den filmen löd:
 
”Vad roligt det är att vara glad!”
 
 

7. Gunnar Hellström (1928-2001)

 
Gunnar Hellström var både skådespelare och regissör i Sverige och Hollywood. Gunnar Han dök först upp på vita duken i filmerna ”Medan staden sover” (1950), ”Ubåt 39” (1952) och ”Hon kom som en vind” (1952). Som regissör var han känd för att ha regisserat flera avsnitt av serien "Dallas".
 
Biofilmen ”Zorn” från 1994 blev Gunnar Hellströms sista stora filmprojekt både som regissör och huvudrollsinnehavare. Hans sista svenska repliker i den filmen?
 
”Den dagen då jag inte känner någon lust att grabba någon jänta om livet och dansa kan det lika gärna vara slut. Men en vals till skall jag väl hinna med?”
 
 

8. Margaretha Krook (1925-2001)

 
Margaretha Krook medverkade bland annat i flera Hasse & Tage-revyer och tillsammans medverkade Hasse och Margaretha i otaliga filmer och revyer, "Picassos äventyr" (1978), "Släpp fångarne loss, det är vår" (1978) och "Tingel Tangel”. I sin sista svenska film, Colin Nutleys "Gossip", uttrycker hon de sista replikerna:
 
”Nuförtiden måste man visa sin bredd, humor och mod, tycker jag.”
 
 

9. Max von Sydow (1929-2020)

 
Max von Sydow var en av Sveriges största skådespelare med flera Hollywoodproduktioner, bland annat "Exorcisten", Star Wars och "Game of Thrones". Bland hans mest kända svenska filmer finns "Det sjunde inseglet", "Utvandrarna" och flera av Ingmar Bergmans filmer.
 
Hans sista svenska film blev "Enskilda samtal" från 1996 och i den sista scenen säger han:
 
”Och när man har gråtit så fattar man sitt beslut. Så enkelt.”
 
 

10. Ingvar Hirdwall (1934-2023)

 
Med en karriär som spänner över film, TV och teater har Ingvar Hirdwall åtagit sig en mängd olika roller genom åren. En av hans mest minnesvärda filmkaraktärer var den egensinniga grannen Valdemar med sin karakteristiska stödkrage i Beckfilmerna. Han fick också uppmärksamhet för sina roller i Lars Molins TV-filmer och även som Pettson i julkalendern "Tomtemaskinen".
 
Utöver filmsuccéer har Hirdwall också gjort många framträdanden på Stockholms stadsteater, där han har hyllats för sin mångsidighet och talang.
 
Spoilervarning: Den sista filmrollen blev återigen som grannen Valdemar i den 50:e Beckfilmen som har titeln "Beck: Dödläge" och släpps i Sverige först nästa år. (Filmen har redan visats i England.) Hans sista svenska repliker i den lyder:
 
”Jag ska flytta. Jag måste tänka på hälsan, vet du. Man är ju inte 27 längre. Du, har du lust att komma in på en stänkare?”
 
Jonathan Johansson
| 16 september 2023 16:30 |