LISTA

Skribent

MovieZine

12 november 2022 | 16:00

Bästa julfilmerna att streama på Viaplay just nu

Streama klassiska julfilmer som "Ett päron till farsa firar jul" och "Love Actually" på Viaplay i vinter.
Det är väl aldrig för tidigt att baka pepparkakor, korka upp glöggen och slå sig ned framför dumburken med en klassisk julfilm eller två? Viaplay har nyss fyllt på sitt utbud med inte mindre än 30 julfilmer, och här hittar du flera av klassikerna som ingen jul kan vara utan. Vi listar nedan några av våra favoriter!
 
 
 

Arthur och julklappsrushen (2011)

 
Charmig och fyndig animerad film om Arthur, Tomtens klantige bortglömde son som på grund av sin otur förpassas till postrummet. Men Arthur vill inget hellre än att bevisa sig värdig som Tomtens efterträdare och ser sin chans när ett barns julklapp hamnar på villovägar. Resan bjuder på högt tempo och högt underhållningsvärde.
 
 

En underbar jävla jul (2015)

 
Helena Bergströms dramakomedi från 2015 är kanske inte lika vass eller folkkär som "Tomten är far till alla barnen", men trots det klart godkänd i genren "konfliktfylld svensk jul med hela släkten". Gayparet Simon och Oscar bjuder in sina familjer för att fira inte bara Jesus födelse, utan också att de har en småtting på väg. Filmen tar upp en del obekväma ämnen som fördomar på ett avväpnande och humoristiskt sätt.
 
 
 

Ett päron till farsa firar jul (1989)

 
Chevy Chase är i toppform i den här klassiska julkomedin från 1989. Problemen börjar hopa sig för familjepappan Clark Griswold när den utlovade julbonusen inte blir lika hög som han hade hoppats på. Sen dyker kusinerna från landet upp och krossar alla drömmar om en fridfull jul.
 
 

Julfritt (2004)

 
Lite i samma anda som "Ett päron till farsa firar jul", personligen tycker jag att den här versionen med Tim Allen och Jamie Lee Curtis är snäppet vassare. Här möter vi familjen Kranks, som bestämt sig för att skippa julen sedan dottern flyttat hemifrån. Istället ska de unna sig en härlig solsemester. Men när dottern ringer och meddelar att hon kommer hem till jul blir det plötsligt bråttom att styra upp den perfekta högtiden på nolltid. Onödigt vetande: baserad på en bok av deckarkungen John Grisham.
 
 

Love Actually (2003)

 
Den här brittiska filmpärlan från 2003 väver samman en lång rad karaktärer och öden i ett både romantiskt och vemodigt lapptäcke av juliga historier. Hugh Grant, Emma Thompson, Alan Rickman och Keira Knightley är några av stjärnorna som förgyller den charmerande ensemblen. En perfekt dejtfilm, som dessutom garanterat får dig i julstämning.
 
 

Ombytta roller (1983)

 
Eddie Murphy (i en av sina första filmroller) och Dan Aykroyd utgör ett härligt radarpar i en mycket underhållande komedi om en rik vit man och en svart fattig svindlare som blir lurade till att byta roller. En perfekt film i jultider, med ett klassiskt moraliskt tema som påminner en om att vara tacksam över det man har och innehåller en del klassisk slapstick-humor.
 
 
 

Grinchen (2000)

 
En stor barndomsfavorit för många är den här spelfilmsadaptionen av Dr. Seuss barnbok, om Grinchen - han som bor högt ovanför staden Whoville och hatar julen. En animerad version har rullat flitigt i amerikansk tv genom årtionden, men här fick vi se Jim Carrey iklä sig rollen som den gröne varelsen i en alldeles klockren prestation.
 
 

En julsaga (2009)

 
Jim Carrey spelar även huvudrollen i den här CGI-animerade, klassiska julsagan inspirerad av Charles Dickens berättelse om snikne gubben Scrooge. En natt får han påhälsning av tre andar som vill påminna honom om gamla jular och om vikten av att vara omtänksam. I "Polarexpressen"-regissören Robert Zemeckis händer blir det snyggt, stiligt och emellanåt riktigt otäckt.
 
 
 

Den tiden på året (2018)

 
Paprika Steen bjuder in till en dansk underbar jävla jul, med mycket igenkänning och obekväma situationer. Filmen utspelar sig under ett dygn hemma hos en dansk medelklassfamilj, ett dygn då huset snart ska invaderas av hela tjocka släkten. Mitt i allt detta står Katrine, som försöker hålla huvudet kallt och familjen sams.
 
| 12 november 2022 16:00 |