Ombytta roller 1983

Komedi
USA
118 MIN
Engelska
Ombytta roller poster

Synopsis

I samband med en lustig liten vadslagning bestämmer sig miljonärsägarna till ett familjeföretag för att spela sin unge direktör ett spratt. De tar ifrån honom allt; bil, hus och kontokort samtidigt som han anklagas för stöld. Istället får en färgad småskurk från ghettot ta hans plats.
Ditt betyg
3.2 av 390 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonathan Enochsson

20 november 2016 | 17:00

Julstämning i Eddie Murphys komedidebut

Vad är det med 80-tals filmer och jul? Det känns som att alla julklassiker blev producerade under årtiondet som gav oss bredaxlade kavajer och nylonprydda träningsinstruktörer. Så är även fallet med ”Ombytta roller”, den första renodlade komedin med Eddie Murphy efter hans många år i Saturday Night Live. Denna film är perfekt för dig som vill variera din julrutin och ersätta ”Ensam hemma” med något lika mysigt, men mer underhållande.
Idag känner de flesta till Eddie Murphys säregna skratt som har bidragit till bland annat ”Snuten i Hollywood” plats i komikens Hall of Fame. Men innan han slog igenom ordentligt, släppte den legendariska låten ”Party All the Time” och blev 80-talets poster boy, gjorde han denna mysiga komedi. 

”Ombytta roller” handlar om en vit, priviligierad man som handlar råvaror på börsen och en svart, fattig svindlare som blir lurade till att byta roller. Arkitekterna bakom rollbytet är två elaka företagschefer som vill testa om det är arv eller miljö som bestämmer människors öden och är villiga att leka med andras liv för att testa sina teorier.

Dan Aykroyd spelar Louis Winthorpe den tredje, som har gått på Harvard och vuxit upp i rikedom, medan Eddie Murphy spelar den andra halvan av experimentet, Billy Ray Valentine. De spelar två klassiska stereotyper, den stela, snobbiga, lata aristokraten som fått livet serverat på ett silverfat och den sluga, kvicka och charmiga skurken som är van vid tuffa förhållanden. Tillsammans utgör de ett lustigt radarpar, med Aykroyds nästan överspelade överklass och Murphys, numera välkända, kvicka humor.

Filmen är en perfekt film i jultider. Den har ett klassiskt moraliskt tema som påminner en om att vara tacksam över det man har och innehåller en del klassisk slapstick-humor, som bör underhålla tittare i alla åldrar. Samtidigt är det en film som inte har åldrats jättebra. Den teatraliskt överspelade komedin känns inte aktuell idag, och filmen känns därför lite barnslig. De två elaka företagsägarna framställs som klassiskt onda skurkar på ett onyanserat sätt som inte är lika vanligt längre. Samtidigt känns det inte alltför avlägset om man sett dagens porträtt av bankmän som framställs i bland annat ”The Big Short”.

”Ombytta roller” är sammantaget en mycket underhållande film som förtjänar en plats i julfilmsrotationen. Så om du inte redan sett den, ge den en chans i jul. 
| 20 november 2016 17:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Bra och väldigt rolig film. Eddie Murphy är kanon och Jamie Lee ögongodis.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu