Serie

Skribent

Anders Eklöf

2 april 2021 | 18:30

Återträff i veckans "The Falcon and the Winter Soldier"

Det tredje avsnittet av "The Falcon and the Winter Soldier" låter oss återse en hel del gamla karaktärer, samtidigt som många nya introduceras.
I det tredje avsnittet av Disney Plus-serien "The Falcon and the Winter Soldier" får vi följa Sam och Bucky på en rejält actionpackad resa till flera olika länder och träffa både nya och gamla ansikten. 
 
Vi får bland annat se Bucky hjälpa skurken Baron Zemo ut från ett tyskt fängelse för att få veta mer om supersoldat-serumet och dess ursprung, återse Sharon Carter på ön Madripoor där kriminaliteten är tät och ett kort möte med Dora Milaje-krigaren Ayo från "Black Panther". Utöver det namndroppas en hel del andra Marvel-figurer, som vi troligtvis kommer få se mer av i kommande avsnitt. 
 
 
Har du precis som jag inte sett de flesta MCU-filmerna mer än en gång genom åren, kan det alltså behövas en liten sammanfattning för att färska upp minnet en aning. 
 

Vem är Baron Zemo? 

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Baron Helmut Zemo (Daniel Brühl) stiftade vi bektanskap med första gången i filmen "Captain America: Civil War", där han var den som orkestrerade kriget mellan de olika superhjältarna.
 
Efter det stora slaget mot robotarmén i "Avengers: Age of Ultron" lämnades hans lilla hemland Sokovia i spillror (även Wanda och Pietro Maximoff kommer därifrån), där han förlorade hela sin familj. För att hämnas mot Avengers, sätter han dit Winter Soldier (Bucky Barnes) för mordet på den tidigare ledaren för landet Wakanda och tillika T'Challas (Black Panther) far. Detta leder till att hans vän Captain America försvarar honom mot Iron Man, som istället vill fånga Bucky och Zemo. Efter en sammandrabbning mellan de båda superhjältelagen får vi även reda på att Bucky dödade Tony Starks föräldrar när han jobbade för den onda organisationen Hydra. 
 
Efter att ha lämnat ett splittrat Avengers bakom sig försöker Zemo ta livet av sig, men blir istället fångad av Black Panther och hamnar i fängelse. I "The Falcon and the Winter Soldier" fritar Sam och Bucky honom från fängelse, då han med sin fascination för Hydra kan veta vem som ligger bakom det nya supersoldat-serumet och vart Karli Morgenthau och hennes Flag Smashers befinner sig
 
 

Vem är Sharon Carter? 

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Sharon Carter (Emily VanCamp) är en avlägsen släkting till Steve Rogers älskade Peggy Carter (som fick en egen tv-serie i form kallad "Agent Carter"), som startade organisationen S.H.I.E.L.D, där hon själv är agent. 
 
I filmen "Captain America: The Winter Soldier" bor hon granne med Steve, då hon fått en direkt order av S.H.I.E.L.D:s chef Nick Fury att bevaka honom utan att avslöja vem hon är. I filmen kämpar hon vid Captain Americas sida mot hans då fortfarande hjärntvättade vän och supersoldat Bucky Barnes, samtidigt som det visar sig att den onda organisationen Hydra har styrt S.H.I.E.L.D i hemlighet. 
 
Efter att S.H.I.E.L.D upplöses blir Sharon CIA-agent. I "Captain America: Civil War" hjälper hon Captain America att överlämna hans superhjältelags utrustning. Eftersom hon indirekt var med och startade inbördeskriget mellan medlemmarna i Avengers, går hon under jorden. Hon är en av de som blir till aska när Thanos raderar halva universums befolkning i "Avengers: Infinity War". 
 
I det tredje avsnittet av "The Falcon and the Winter Soldier" visar det sig att hon dragit till den fiktiva sydöstasiastiska ön Madripoor (en plats där Wolverine har varit en hel del i X-Men-serierna) där hon har blivit en svarthandlare av dyrbar konst. Här visar hon vägen till Dr Wilfred Nagel, som var med och skapade supersoldat-serumet, och kämpar vid sidan av seriens radarpar. Mot slutet av avsnittet skiljs hon åt från Sam, Bucky och Zemo med orden "they've got a big problem. Actually, a couple of them", vilket fått många att spekulera kring om hon kan ha något ondskefullt i kikaren. 
 

Vem är kvinnan i slutet av avsnittet? 

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Efter att Sam, Bucky och Zemo fått ett tips om att Karli Morgenthau och hennes gäng senast sågs i Riga, träffar Bucky karaktären Ayo (Florence Kasumba) som är en av medlemmarna i Wakandas kvinnliga krigargrupp Dora Milaje som vi först såg i "Black Panther" och senast i "Avengers: Infinity War". 
 
Hon berättar för Bucky att hon är ute efter Zemo, då han som sagt låg bakom mordet på Wakandas kung T'Chaka i "Captain America: Civil War", som Bucky blev felaktigt anklagad för. Förutom att de kämpat på samma sida tidigare, bodde Bucky i Wakanda efter händelserna i "Civil War", där han även fick sin nya arm av den fiktiva metallen vibranium. 
 
En fråga som nog ligger på mångas läppar efter avsnittet är om vi kommer få veta något om vad som hänt med T'Challa i Marvel-universumet, efter att skådespelaren Chadwick Boseman gick bort förra året
 
 

Vem f*n är Power Broker då?

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Under avsnittets gång får vi höra en hel del om en mystisk kriminell person kallad The Power Broker, som visar sig vara den som beställt det nya supersoldat-serumet av Dr Nigel. Eftersom Karli Morgenthau har snott de existerande flaskorna med serumet, är han precis som hjältarna ute efter henne. 
 
I serietidningarna dök karaktären först upp 1978 i ett nummer av "Machine Man". Power Broker, eller Curtiss Jackson, är en affärsman som erbjuder superkrafter till folk i gengäld att han får en procent av vad de tjänar med hjälp av dessa. Många klienter dör dock eller blir drogberoende av den dyra proceduren. 
 
En senare version av karaktären (se bilden) tog över manteln i tidningen "Avengers: The Initiative Annual #1" från 2008, där han även har gett sig själv mängder av superkrafter. Hur karaktären kommer skildras i tv-serien återstår helt enkelt att se. 
 

Vad kommer hända härnäst?  

 
Det senaste avsnittet av "The Falcon and the Winter Soldier" var riktigt spännande, visar ännu mer på hur världen har påverkats efter att Thanos raderade hälften av jordens befolkning och att det inte är lika säkert vem som är ond eller god längre. Med mängder av kopplingar till tidigare filmer och karaktärer från serietidningarna var det kanske en aning rörigt, men ändock väldigt underhållande. 
 
Vad tycker du om det senaste avsnittet av "The Falcon and the Winter Soldier"? 
| 2 april 2021 18:30 |