Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

1 april 2021 | 17:30

Lär känna skådespelaren bakom Marvels nye Captain America

MovieZine har fått till ett trevligt snack med skådespelaren Wyatt Russell, som officiellt har ersatt Chris Evans i den ikoniska Captain America-dräkten.
Wyatt Russell är skådespelaren som egentligen gjorde allt i sin makt för att bli ett hockeyproffs, men där en otäck höftskada slutligen fick honom att ge sig in i "familjeföretaget". Wyatts föräldrar är nämligen skådespelarna Kurt Russell och Oscarsvinnaren Goldie Hawn, halvsyrran Kate Hudson har för övrigt också knipit en Oscarsnominering... så det finns uppenbarligen gott om goda skådespelar-gener i den här familjen.
 
Om du har stött på Wyatts skådespel sedan tidigare är det troligtvis antingen genom "Black Mirror"-avsnittet "Playtest" eller actionfilmen "Overlord". Men personligen så är jag sedan tidigare redan ett stort fan av honom efter den fullständigt lysande rollen som Sean "Dud" Dudley i helgalna "Lodge 49", en serie som tyvärr verkar ha gått de flesta obemärkt förbi här i Sverige.
 
Large c33d7ad42a13518480bda0db650e69bc lodge 49 season 2 wyatt russell
Wyatt Russell som Sean "Dud" Dudley i "Lodge 49". 
 
Från och med nu kommer vi alla däremot att främst känna till Wyatt Russell som "den nye Captain America", skådespelaren som har tagit över både sköld och dräkt efter Chris Evans i "The Falcon and the Winter Soldier". Men likt de flesta fans utanför serien, så är både Sam Wilson (Anthony Mackie) och Bucky Barnes (Sebastian Stan) allt annat än imponerade eller välkomnande mot John Walkers nye Captain America. 
 
Under vårt samtal med Wyatt så hinner vi prata om hur han hanterar kritik, hans improviserade blinkning, faktumet att han var på en audition för Captain America redan inför Steve Rogers-versionen och så planerar vi en gräsrotsrörelse för att rädda "Lodge 49". Det blir med andra ord ett väldigt trevligt samtal, med skådespelaren som har knipit en av Marvels mest otacksamma - men häftigaste - roller på väldigt länge.
 
 
Large 0508b0c3447a9c79d32b73c95f7ba454 cap
Wyatt Russell som John Walker i Captain America-dräkten i "The Falcon and the Winter Soldier". 
 
Jag måste börja med att nörda loss lite kring hur mycket jag älskade "Lodge 49" och din roll i den serien. Det enda tråkiga med att du landat den här grymma rollen är väl att det gör att drömmarna nu grusas för en revival av "Lodge 49"?
 
- Nej, så får du inte säga! Länge leve the Lodge och Dud, haha! Vem vet vad som händer i framtiden, någon måste bara starta den där gräsrotsrörelsen som växer sig så pass stark att "Lodge 49" måste komma tillbaka. Du får göra det! Någon måste göra det... 
 
Då finns det fortfarande lite hopp kvar åtminstone, haha. Jag minns hur du berättade i någon intervju inför den andra säsongen av "Lodge 49" att din allra första audition någonsin var för Captain America, Steve Rogers-versionen som gick till Chris Evans alltså. Din roll som John Walker och Captain Americas efterträdare i "The Falcon and the Winter Soldier" blir med andra ord lite av en cirkel som sluts nu, så vad gjorde du annorlunda den här gången? Eller kom rollsättarna helt enkelt bara ihåg att du kändes fel för originalet och därför passade utmärkt som efterträdaren istället?
 
- Snyggt uppfångat, haha! Men ja, det stämmer faktiskt. Den första auditionen som jag gjorde var nog mer för att se om jag ens var bra på att skådespela. Det var väldigt tidigt och jag visste inte ens själv om jag var bra då... du vet, man hoppas ju att man är duktig. Men man vet det ju egentligen bara först när man ser hur folk reagerar på ens skådespel. Jag var säkert ganska usel eller medelmåttig som bäst - och var garanterat aldrig ens nära att få spela Captain America då. 
 
- När den här andra auditionen dök upp så visste jag inte ens vilken roll jag var på en audition för, mer än att den var för ett Marvel-projekt. När jag väl fick reda på det så blev det, precis som du nämnde, lite av ett fint "när cirkeln sluts"-ögonblick. Men sen får man väl utgå ifrån att det måste ha varit hundratals om inte tusentals skådespelare som gjorde en audition för Cap när det väl begav sig. Typ vem man än hade valt nu hade säkert fått samma typ av ögonblick!
 

"Nu måste de väl ändå ha frågat fel person?"

 
Large e8456c23dd7c553d3a08b3a4e4e8fe61 falcon and winter soldier 1200 2
Captain America, Battlestar, Winter Soldier och Falcon under stel bilresa. 
 
Men nu blev det du som fick det och jag tror knappast att alla andra hade Cap som sin allra första audition, så det är bara att gratulera!
 
- Haha, nej det har du förstås rätt i. Det var jag som knep den och fick sluta just den här cirkeln, ganska häftigt ändå.
 
När Marvel slutligen berättade vilken roll de hade dig i åtanke för, vad var första känslan du fick när du förstod att det gällde just Captain America?
 
- Det kändes som att man kanske hade gjort bort sig ordentligt från Marvels håll, haha. Nu måste de väl ändå ha frågat fel person? Men sen fick jag se hur planen såg ut för min karaktär på sikt och gillade verkligen vad jag såg... så, därefter kändes det egentligen bara positivt och jag hoppades väl mest att jag skulle kunna göra så bra ifrån mig som möjligt. Det gamla vanliga man känner inför varje ny roll alltså.
 
Så kort och enkelt som möjligt nu. Vem är John Walker?
 
- Han är en amerikansk marinsoldat, som har valts ut av den amerikanska regeringen för att ta över rollen som Captain America tidigare har haft. Steve Rogers är ute ur leken och Falcon har tackat nej, så han är helt enkelt regeringens egna val av en efterträdare. En slags galjonsfigur som politikerna tror att folket behöver ha - och därför tillsätter John Walker för att möta det behovet.
 

Blinkningen var ett improviserat skämt.

 
Large c33d7ad42a13518480bda0db650e69bc wyattcap
Första gången som vi får se Wyatt Russell som Captain America i "The Falcon and the Winter Soldier".
 
Jag förstår att du såklart inte kan avslöja huruvida din version av Captain America kommer att vara mindre "god", eller till och med "ond" i jämförelse med Steve Rogers-versionen. Men folk har givetvis redan börjat spekulera. När vi får se dig i rollen för första gången så kollar du rakt in i kameran och ler, vad tänker karaktären i just det ögonblicket... och fick du någon specifik instruktion kring vad du skulle göra när du tittade in i kameran?
 
- Just där och då tror jag att han känner sig ganska glad och stolt. Han är en väldigt duktig och dekorerad militär, som fram till det ögonblicket inte har stött på något slags motstånd eller något negativt kring sin egen person ännu. Han inte ställts inför några superskurkar eller träffat vare sig Falcon eller Bucky, utan han mår fortfarande bara bra. Redan i det andra avsnittet så börjar vi få se lite mer av en baksida till stjärnglansen, med en riktning som kanske till och med verkar fortsätta att peka neråt.
 
- Jag kan däremot inte minnas att jag fick någon särskild feedback kring hur man ville att jag skulle se ut specifikt i den scenen. Jag är ganska säker på att det var något jag bara gjorde där i stunden. Det var ganska rörigt när jag skulle springa ut och jag tappade bort kameran för någon sekund i tumultet... och när jag hittade den igen så gjorde jag blinkningen, nästan lite på skämt, men så valde man att behålla det och köra på den tagningen ändå. Det blev lite naturlig improvisering där helt enkelt! 
 
Det gick uppenbarligen hem! Känns det som att du förväntas föra Captain Americas arv vidare och att fans är oroliga för var karaktären är påväg?
 
- Det är mest bara jag som hoppas att jag kommer att kunna göra jobbet som krävs för just den här specifika serien. Jag har aldrig riktigt tänkt på det som att jag för vidare ett arv. Jag spelar en ny karaktär, med nya saker på gång, som kommer att bli en egen historia. Hur det nu kommer att få folk att känna, är helt enkelt hur folk kommer att känna... det är egentligen inte något jag kan styra över.
 

"När man får höra väldigt mycket kritik om något så kan det mesta filtreras bort."

 
Large c33d7ad42a13518480bda0db650e69bc wyattcap2
Wyatt Russell som John Walker i "The Falcon and the Winter Soldier".
 
Du har tidigare pratat om hur en av sakerna du älskade med din hockeykarriär var hur du kunde ta på dig din målvaktshjälm, försvinna och bara låta siffrorna tala sitt egna språk. Folk kunde kommentera bäst de ville kring vilka dina föräldrar var och påstå att du inte hörde hemma där, för siffrorna bevisade att du var på helt rätt ställe. Nu kommer du visserligen fortfarande ha på dig en hjälm i många scener, men det här lär ju onekligen bli en roll som väldigt många kommer att ha en hel del åsikter om. Känner du dig redo för det?
 
- Det bästa med hockeyn var att när man fick kritik så kunde jag fortfarande väldigt enkelt titta på siffrorna och se att jag hade spelat bra, räddningsprocenten var hög, vi vann mer än vi förlorade - så alltså var jag bra. Det gick att titta mycket mer objektivt på ens insats i hockeyrinken tack vare siffrorna, vilket var något jag uppskattade.
 
- När det kommer till filmer och tv-serier så är det mycket mer subjektivt och allmänt tyckande. Man får nästan välja ut den kritik som du vill lyssna på, på sätt och vis. När man får höra väldigt mycket kritik om något så kan det mesta filtreras bort. De flesta verkar göra det för sig själv, istället för att vilja tillföra något konstruktivt. Oftast säger folk saker bara för att säga saker... för att kunna publicera det någonstans så någon likasinnad kan läsa det och hålla med, för att den som skrev det ska kunna känna sig validerad. Om det är många som säger samma sak om och om igen och det faktiskt är något smart, eller åtminstone en början till något smart, så kan det däremot vara intressant att ta det till sig och fundera på det. Det går lyckligtvis oftast ganska snabbt att se skillnaden på den typen av feedback och kritik, eller vad man nu vill kalla det.
 
- Men har man bara gjort det för att blåsa upp sig själv så bryr jag mig inte om det. Jag har levt hela mitt liv på det sättet egentligen, sedan jag var typ tre år gammal. Du vet, jag har aldrig gjort något som folk inte ser genom en lins av att jag är mina föräldrars barn. Jag har levt ett väldigt privilegierat liv tack vara mina föräldrar, så det är som det är och alltid har varit för mig. 
 

"Om det suger, så suger det..."

 
Wyatt Russell som Captain America i "The Falcon and the Winter Soldier".
 
Du kommer väl förberedd med andra ord. Om vi struntar i vad andra tycker och tänker, lägger du mycket press på dig själv? 
 
- Nja, kanske. Men jag känner faktiskt egentligen bara press på mig själv efter att jag är klar med allt. För då är allt färdigt och utom min kontroll. Jag kan liksom inte påverka vad som händer med allt efter att jag har spelat in mina scener. Det är då man börjar höra folks förhoppningar om hur bra det kommer att bli... samtidigt som jag sitter och hoppas att vi kommer att kunna leva upp till det. Om det suger, så suger det... och det vore ju inte så bra, haha.
 
- Men medan jag spelar in mina scener så känner jag inte den pressen. Jag tänker inte på sånt alls då utan försöker bara göra mitt bästa där och då i stunden. Det finns inget att vinna på att låta den typen av tankar påverka en medan man arbetar. Jag försöker bara göra det bästa av det och ha roligt med gänget på plats, sedan blir det som det blir... och förhoppningsvis kommer folk att uppskatta det. Om inte, så får jag förhoppningsvis en chans att göra det bättre nästa gång.
 
Det ska bli riktigt spännande att se var det slutar. Nu måste jag bara börja fila på den där gräsrotsrörelsen för vår "Lodge 49"-revival. 
 
- Long live the Lodge!
 
 
Nya avsnitt av "The Falcon and the Winter Soldier" släpps på Disney+ varje fredag, den första säsongen kommer att bestå av totalt sex avsnitt.
 
Prenumerera på Disney+ för 89 kr i månaden där du kan streama "The Falcon and the Winter Soldier" och allt från Marvels universum.
 
Vad tycker du om Wyatt i rollen som John Walker? Kommentera gärna nedan!
| 1 april 2021 17:30 |