SFF 2018

Skribent

MovieZine

6 november 2018 | 10:00

Årets filmfestival är den mest jämställda hittills

Det har nu gått drygt ett år sedan #metoo-upproret svepte över världen, och som inte minst rörde om i filmvärlden.
Årets program är det mest jämställda hittills i Stockholms filmfestivals historia, med 39 % kvinnliga regissörer representerade. Stockholms filmfestival deltar även i initiativet 50/50 by 2020, som arbetar för jämställdhet i filmbranschen.

— Årets upplaga av Stockholms internationella filmfestival reflekterar över året som har gått, men blickar också framåt och fokuserar på de förändringar som upproret lett till. Vi är därför mycket stolta över att presentera vår hittills mest jämställda festival, säger festivalchef Git Scheynius i ett pressmeddelande.

Ett urval av filmer i årets program som behandlar teman som sexism, jämställdhet och kvinnlig frigörelse inkluderar bland annat "Firecrackers" av Jasmin Mozaffari, "Cold Sweat" av Soheil Beiraghi, "Little Tickles" av Andréa Bescond och Éric Métayer, "Sofia" av Meryem Benm’barek, "Night Comes On" av Jordana Spiros och "Float Like a Butterfly" av Carmel Winters.

I årets Documania-sektion visas även Tom Donahues uppmärksammade dokumentär "This Changes Everything", som utforskar den subtila och systematiska sexism som existerar i filmbranschen. I dokumentären intervjuar Donahue ett flertal kända skådespelare, bland andra Meryl Streep, Geena Davis och Cate Blanchett, som alla vittnar om de könsskillnader som existerar i Hollywood.
 

Läs också: 30+ filmtips inför Stockholms filmfestival 2018

| 6 november 2018 10:00 |