Film

Skribent

Alexander Kardelo

26 juni 2024 | 16:30

De 10 bästa filmerna från 2024 (hittills) - MovieZines favoriter!

Från "Civil War" till "Challengers" - här är filmerna som fått oss att vråla högt av lycka i biosalongen!
Halvvägs genom filmåret bjuder MovieZines filmskribenter på en snabb återblick. Vilka är filmerna som roat, chockat, underhållit och berört oss som mest?
 
Från Villeneuves ökenplanet till Alex Garlands splittrade Amerika, via nostalgiskt skimrande franska kuster med Filip & Fredrik - det har varit en häftig resa, och än är den inte slut. Under resten av året har vi bland annat mäktiga gladiatorfighter och spektakulära superhjältemöten att se fram emot.
 
Spana in listan över några av 2024 års bästa filmer hittills, utan inbördes ordning. Vad alla har gemensamt är att våra skribenter har delat ut höga betyg, inte minst flera femmor!
 
 

1. Dune: Part Two (Denis Villeneuve)

 
Regissören Denis Villeneuve går från klarhet till klarhet och har cementerat sig som en av science fiction-genrens största. Här fortsätter han utforska Frank Herberts närmast ofilmbara epos om maktkampen på ökenplaneten Arrakis med all den komplexitet och visuella flärd som historien kräver. Makalöst välspelat med en imponerande ensemble där Austin Butler ändå lyckas sticka ut som ytterst otäck psykopat. "En oerhört komplex och spännande berättelse" skrev vår recensent Anna Hedlin.
 
 

2. Challengers (Luca Guadagnino)

 
Det slår gnistor om de tre huvudpersonerna i Luca Guadagninos laddade, sexiga och rakt igenom spännande triangeldrama på tennisbanan. Zendaya, Mike Faist och Josh O'Connor storspelar som sportlöften i ett nät av svek, lust och ambitioner. "Förstklassig regi och skådespelarinsatser", enligt recensionen som hittas här.
 
 

3. Monkey Man (Dev Patel)

 
Vem visste att Dev Patel hade detta i sig? När den brittiske ynglingen känd från "Slumdog Millionaire" regidebuterar är det med en stenhård och rå hämndaction som kan utmana "John Wick" i fråga om spektakulära strider. Patel spelar själv också huvudrollen som en fighter som vill hämnas sin mors död. Årets bästa actionthriller hittills blev kriminellt förbisedd på bio, men landar på digitala tjänster i sommar. Vår recensent Fredrik Adolvsson imponerades av "en regidebut med hjärta och själ". 
 
 

4. All of us Strangers (Andrew Haigh)

 
Årets vackraste och sorgligaste kärleksfilm. Ha näsdukar till hands! Andrew Scott spelar en ensam och tillbakadragen manusförfattare som inleder en romans med grannen, spelad av Paul Mescal. En övernaturlig twist gör också att han får återse sina föräldrar, som dog när han var ung. Ett poetiskt och "vibrerande vackert drama om förlust och spirande kärlek" tyckte MovieZines kritiker och bjöd på toppbetyg. Läs recensionen här...
 
 

5. Civil War (Alex Garland)

 
Kirsten Dunst spelar krigsfotograf i en nära framtid då USA drabbats av ett nytt inbördeskrig. På resa genom ett konfliktfyllt land de knappt längre känner igen får hon och en grupp journalister möta på flera otäcka situationer. Man sitter som på nålar vid varje ny twist som regissören Alex Garland förberett åt sin publik. Han besvarar inte alla frågor, klokt nog, utan lämnar mycket öppet för tolkning och diskussion. "En av de starkaste bioupplevelserna i år", sskriver MovieZines Lucas Mass.
 
 

6. Hit Man (Richard Linklater)

 
En vanlig, trist college-professor jobbar extra som teknisk support åt polisen, och får hoppa in när de behöver en undercover-lönnmördare. Gary (Glen Powell i sitt komiska esse) upptäcker nya sidor hos sig själv, samtidigt som han blir förälskad i en kvinna som vill mörda sin make... Trubbel! "Årets mest underhållande film" kommer från Richard Linklater, känd för "Before"-trilogin. Läs MovieZines recension...
 
 

7. Poor Things (Yorgos Lanthimos)

 
Mannen som snart släpper "Kinds of Kindness" har hunnit med två skruvade biofilmer i år. Imponerande. Yorgos Lanthimos heter den grekiske token vars hjärna verkar fylld av bisarra historier, som denna, en slags feministisk Frankenstein-saga som låter Emma Stone spela ut sina vildaste sidor. En välförtjänt Oscar fick hon ju också. "Hysteriskt roligt och bländande vackert", enligt vår recension med högsta betyg.
 
 

8. Den sista resan (Filip Hammar & Fredrik Wikingsson)

 
Är det här årets svenska film? Jag har svårt att tro att något annat lär komma i närheten av att bli samma publikfavorit som den rekordbrytande dokumentären "Den sista resan". TV-profilerna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson hoppar in i en orange Renault för att låta Filips sköra pappa återuppleva några av livets finaste minnen på sydligare breddgrader. Otroligt varmt och humoristiskt. MovieZines Jonna Vanhatalo delade ut toppbetyg till "en fullkomligt ljuvlig film".
 
 

9. Late Night With the Devil (Cameron & Colin Cairnes)

 
Årets bästa skräckfilm, så här långt iallafall, utspelar sig i en tv-studio på 1970-talet. En talkshowvärd (David Dastmalchian) råkar frammana Djävulen på självaste Halloween i en "fyndig, överraskande found footage-skräck". Läs Andreas Samuelsons recension...
 
Large 8f743706094d0f0f9242a3d89a7f20bd inside
 

10. Insidan ut 2 (Kelsey Mann)

 
Sist men inte minst - Pixars härliga animerade uppföljare var klart värd nio års väntan. Det är en välbekant men inbjudande fantasirik värld vi får återbesöka bland alla gamla och nya känslor som trängs i en 13-årig flickas huvud. En känslomässig berg-och-dalbana även denna gång, med många skratt, en del igenkänning. Läs vår recension här...
| 26 juni 2024 16:30 |