Film

Skribent

Josefine Krischausky

25 oktober 2022 | 20:30

Är "Nightmare Before Christmas" en halloween- eller julfilm?

Henry Selick, regissören bakom den omtyckta, animerade musikalen, ger nu svar på frågan som tittarna har diskuterat i många år.
Vid det här laget har den animerade musikalen "Nightmare Before Christmas" ett tag hunnit betraktas som en klassiker. I snart 30 år har tittare i olika åldrar charmats av berättelsen om Jack Skellington, en pumpakung från den så kallade Halloweenstaden, som en dag råkar hamna i Julstaden. 
 
Samtidigt fortsätter filmen att stå i centrum av en ständigt återkommande debatt: Under vilken högtid passar det egentligen allra bäst att se "Nightmare Before Christmas"? Vissa argumenterar för Halloween, medan andra snarare betraktar den som en film för julen. 
 
Henry Selick, filmens regissör, tog ställning i frågan 2015, när han berättade att han såg musikalen som en Halloweenfilm. I en ny intervju, med sajten ComicBook, har han dock kommit fram till ett nytt svar.
 
– Det är en mashup. Det är en perfekt sammandrabbning mellan båda de högtiderna. Så det finns inget bättre svar än båda. Det är båda, och filmen är sin egen grej. Det är ett väldigt bra firande av Halloween, som kan pågå hela vägen fram till jul, menar Selick. 
 
 
Chris Sarandon, som gör rösten till Skellington i filmen, har tidigare gett ett liknande svar på samma fråga.  
 
– Varför kan den inte vara båda? Det är många fans som kommer fram till mig och säger "vi ser den varje halloween", samtidigt som andra kommer fram och säger "vi ser den varje jul". Jag har också fans som säger "vi ser den både på jul och halloween". Vad är debatten? Det viktiga är vad publiken, de som ser filmen mest, känner sig nöjda med, sa skådespelaren i en intervju för tre år sedan.
 
Henry Selick är närmast aktuell med stop motion-filmen "Wendell & Wild", vars handling kretsar kring en ung, rebellisk flicka och hennes inre demoner. Filmen, som har den hyllade skräckregissören Jordan Peele som producent, släpps på Netflix på fredag, den 28 oktober.
 
 
Under vilken högtid brukar du titta på "Nightmare Before Christmas"?
| 25 oktober 2022 20:30 |