Teori

Skribent

Jonatan Blomberg

28 juni 2017 | 18:00

Är du redo för 18 avsnitt med Dougie Jones i "Twin Peaks: The Return"?

De flesta tror att "The Return" i "Twin Peaks: The Return" avser vår resa tillbaka till serien efter alla dessa år. Finns det möjligtvis en annan betydelse?
Varning för spoilers kring avsnitten 1-8 av "Twin Peaks: The Return" samt spekulationer kring kommande avsnitt.
 
Nästnästa vecka ("Twin Peaks" tar en paus nästa vecka när folk reser runt i USA inför nationaldags-firanden) har vi spenderat hälften av vår tid i David Lynchs och Mark Frosts "Twin Peaks"-universum. Den nya artondelade "Twin Peaks: The Return"-säsongen (även kallad "lååååångfilmen") har låtit oss lära känna en hel drös nya karaktärer samtidigt som vi fått återse en överraskande stor del av originaluppsättningen från "Twin Peaks" och "Twin Peaks - Fire Walk with Me".
 
Hittills har vi fått se Kyle MacLachlan som en åldrad Agent Cooper precis i färd med att lyckas ta sig ut ur the Black Lodge, för att ögonblickligen förvandlas till en halvt hjärndöd, sömngångare, iklädd Dougie Jones alldeles för stora kläder.
 
Vi har också fått se honom i rollen som en Evil Cooper med seriösa problem, vars hotade existens gör honom till en ännu farligare BOB-besatt galning än vanligt.
 
Men med halva säsongen snart avverkad och en rolllista på drygt 200 personer, krävs en hel del scener även utan Kyle MacLachlans tre roller för att föra handlingen framåt (mer Amanda Seyfried snälla!!). Frågan är då om titeln till serien; "Twin Peaks: The Return" syftar på något annat:
 
 
Skådespelaren Michael Sheen (Masters of Sex) har visserligen inget med produktionen av "Twin Peaks: The Return" att göra. Men jag har hört och läst hans teori på flera ställen nu på senare tid... 
 
Kan det kanske vara så att vi kommer att få vänta till finalen innan Dougie Jones släpper taget om Agent Cooper fullt ut?
 
Vi har ju redan fått se Agent Cooper blomma ut när enstaka nyckelord som "case files", "agent" och hans älskade "kaffe" kommit på tal. Iförd Agent Coopers slimmade kostym när han avvärjde Ike "The Spikes" mordförsök, i slutet av det sjunde avsnittet, visade sig också ett muskelminne utan dess like. Men vad är det som kommer få honom att vakna upp helt, om inte ett mordförsök gör det? Om han får träffa Diane kanske?
 
Bildresultat för twin peaks dougie jones gifs
 
MovieZine träffade Kyle MacLachlan för en intervju tidigare under månaden. I den bemötte han kritiken över att vissa av tittarna redan är trötta på Dougie såhär:
 
- Jag hör vad de säger, och jag uppskattar engagemanget. Jag älskar Dougie, men jag vet att folk vill få Cooper tillbaks i handlingen. Men… Det här är historien som David (Lynch) skapade. Vi är alla med på den här resan tillsammans. Allt kommer i sinom tid, det är David som bestämmer när.
 
Men Cooper kommer tillbaka, eller hur?
 
- Jag vet inte om jag får säga något… Han har redan varit med lite, man har fått se honom… I det röda rummet. Han är där inne någonstans.
 
Det låter för min del ändå inte som en omöjlighet att vi kommer att få vänta ett bra tag till innan Agent Cooper får återgå till sitt forna jag. Vi får helt enkelt vänta och se!
 
Vad tycker du om Dougie Jones hittills - kan du tänka dig att vänta en hel säsong innan Agent Cooper är sig själv igen?
| 28 juni 2017 18:00 |