EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Dunerfors

18 juni 2017 | 12:00

Kyle MacLachlan är lika ovetande om nya "Twin Peaks" som vi

MovieZine tog en kaffe med Kyle MacLachlan för att ta reda på ”Twin Peaks” hemligheter.
”Twin Peaks: The Return” är utan tvekan årets mest omtalade tv-händelse. Mer än 25 år har gått sedan vi lämnade den mystiska staden, och många är nyfikna på vad dess invånare - och agent Dale Cooper - har haft för sig sedan dess. I 18 nya avsnitt skapade av David Lynch och Mark Frost tas vi med på en resa, där några av fansens största frågor kan få sina svar - eller?

När jag möter Kyle MacLachlan under en pressträff i Amsterdam tror han snarare att frågorna bara kommer bli fler. MacLachlan talar lugnt och eftertänksamt, inte så mycket för att undvika spoilers utan för att han inte vet mycket mer än vi som tittar.

Sex avsnitt är ute, och jag är lika fascinerad som förvirrad. Vad är det som händer? Vad handlar den här säsongen om, med dina egna ord?

- Jag tror att den på sätt och vis handlar om… en man som försöker hitta tillbaks till sig själv. Världen är ur balans och han försöker att hitta balansen på nytt. Det är det, i stora drag. Jag har också bara sett de första sex avsnitten, jag har inte sett allt. Jag är inte säker på hur det kommer att utvecklas. Jag vet att jag filmade mycket, men jag vet inte hur David sätter ihop det. För mig är det lika spännande.

Så det blir lika mycket en överraskning för dig?

- Ja, jag älskar att se hur historien utvecklar sig. Men också att varje avsnitt är så rikt. Det ger en mycket att tänka på. Allt du ser är väldigt minnesvärt. Serien återbesöker vissa scener, den ställer frågor, och den håller tittarna engagerade. Om det är sådant man gillar, det är inte för alla, men man måste älska lite mysterier.

Det gör jag, speciellt från David Lynch. Det känns ofta som att man får fler frågor än svar. Men finns det någonting tittarna bör vara uppmärksamma på i den här säsongen? Några ledtrådar?

- Egentligen inte, nej. Det finns definitivt ledtrådar, det finns intressanta situationer och roliga ögonblick. Prövande ögonblick, som kommer att utmana publiken. Men vi är alla med på den resa som David vill ta med oss på. Som du sa, det blir fler frågor än svar. Men det kommer också ett katharsis, du vet. Han skapar något personligt.

Men kan du förstå kritiken som vissa har? Att vi spenderar för mycket tid med Dougie…

- Jag hör den, och jag uppskattar engagemanget. Jag älskar Dougie, men jag förstår att folk vill få tillbaks Cooper i pjäsen. Det här är historien som David skapade, så vi är alla på den här resan tillsammans. Allt kommer i sinom tid, David bestämmer när.

Cooper kommer väl tillbaka?

- Jag vet inte om jag får säga något… (skratt)

Det måste han!

- Han har redan varit med lite grann. Vi har sett bitar av honom. Han är där inne någonstans. Det är intressant för mig att titta på serien, och se vilka tagningar David väljer och hur han berättar historien om Dougie. Ögonblicken då Dougie får en koppling till sitt gamla liv, oavsett om det är agentbrickan eller orden ”case files”… Det är riktigt bra, det är kryptiskt. Det gillar jag.
 
 
Den kända repliken i säsong två lyder ”Vi ses igen om 25 år”. Fanns det alltid en tanke om en återförening?

- Jag tror inte det, nej. Men jag tror att när de kom närmare den milstolpen, och när fans började inse att det har gått 25 år, satte det nog hjulen i rullning hos David och Mark. De började fundera på vad som kunde ha hänt, och drog igång hela den kreativa processen. Jag tror inte att intentionen fanns där att återbesöka ”Twin Peaks” efter 25 år.

TV-serien är ju så ikonisk, vilket också gäller din karaktär Dale Cooper. Hade du några som helst tvivel inför att återvända?

- Å nej, inte alls. David nämnde att han och Mark arbetat och pratat igenom vissa idéer. När han frågade om jag var ombord, sa jag: ”Absolut! Jag har alltid varit ombord.” Tanken på att spela Cooper igen har alltid funnits där hos mig, att det vore fantastiskt om det kunde hända. Så jo, det var en dröm som blev sann,

Och du får spela andra karaktärer också…

- Det blev en överraskning, när David berättade det. Han började fråga kryptiska frågor, och till slut luskade jag ut att det fanns andra element där. Något som skulle utmana mig som skådespelare. Jag blev verkligen rörd att David litade på att jag kunde ro det i hamn. För ni är fast med mig. Men jag uppskattade att han bad mig föra dessa svåra, eller snarare utmanande, rollfigurer. Jag behövde göra dem verkliga. Speciellt dubbelgångaren. Jag har nog aldrig spelat någon som absolut inte har några mänskliga drag i sig. Det var… kul. Kul att se att jag kunde.

Det är imponerande att se dessa andra sidor av dig i serien.

- Och det blev ju bra, eller hur?
 
 
Många fans undrar över Diane. Vem är hon? Såg vi henne i senaste avsnittet? Är Laura Dern den Diane som du talade till i bandspelaren i början av 90-talet?

- Jag tror att vi antar det. I Davids värld kan man aldrig veta säkert. Jag tror att det är tanken, men vi vet ingenting om henne. Jobbar hon där eller inte? Vem är hon? Vi kommer upptäcka det längre fram på resan, tror jag.

Som sagt, det är David Lynch vi talar om. Fler frågor lär dyka upp.

- Ja. Ingenting är solklart.

En annan intressant fråga: är det här sista säsongen av ”Twin Peaks”? En engångshändelse?

- Jag tror att även det är öppet för debatt. Jag har sagt att jag gärna gör mer. Om de skriver mer. Tyvärr skriver folk att jag antyder att det blir fler säsonger av ”Twin Peaks”. Jag vet inte om så är fallet, men om det blir fler säsonger av ”Twin Peaks”, är jag gärna involverad. Men jag har ingen aning om det blir så eller inte. Det ligger i händerna på David och Mark. Det hänger på om de har fler historier att berätta.
 
 
Andra stora tv-serier du varit med i är ”Desperate Housewives” och ”Sex and the City”. Även de har många fans som väntar på en återförening, en ny säsong eller en film. Vad tror du om chanserna?

- Jag vet inte. De måste ställa sig frågan, finns det mer att berätta? Eller ska man ta idén och lägga den i en ny värld? Det är ungefär vad vi gör med ”Twin Peaks”, vi försöker inte återberätta historien eller återskapa det universum som fanns i ”Twin Peaks” år 1989, vi rör oss framåt mot en annan grej. Jag vet inte om de serierna kan göra det. ”Sex and the City” skulle kunna se vad de har för sig idag. Men vill vi se det? Det vet jag inte, skrattar MacLachlan.

Du har ju jobbat med David Lynch många gånger. Hur har han förändrats från 1980-talet till nu? Och hur har er relation förändrats sedan förta ”Twin Peaks”, eller era tidigaste filmer?

- Jag tänkte på det tidigare idag när jag besökte van Gogh-museet här i Amsterdam. Det var helt förbluffande att se så många av hans verk på ett och samma ställe. Hela hans liv, egentligen. Man ser också hur han utvecklats som målare, hur han fann sin stil och sin röst. På ett sätt påminner det om David, som ju också är en konstnär. Man kan se hur hans filmskapande går igenom olika perioder. Det är inte så att hans arbete idag är bättre än det han gjorde för 30 år sen. Det är inte bättre, det är annorlunda. Det har utvecklats, och fortsätter att utvecklas.
 
- Men vi är definitivt med på en resa. Han befinner sig på en kreativ resa. Förhoppningsvis gäller det mig också, att jag utvecklas och blir bättre på det jag gör. Jag kanske får mer förståelse för yrket och kan bredda mig. Så är det inte alltid för skådespelare, men det är något jag siktar mot och hoppas på det bästa.
 
"Twin Peaks" kommer med nya avsnitt varje måndag på HBO Nordic.
| 18 juni 2017 12:00 |