Film

Skribent

Alexander Kardelo

24 mars 2023 | 11:40

Apple satsar miljarder på egna biofilmer

En miljard dollar om året - så mycket ska teknikjätten spendera på storfilmer för vita duken.
Techjätten Apple gav sig in i streamingbranschen för några år sen med egna tjänsten Apple TV+. Nästa steg blir att få ut sina storfilmer på bio.
 
Apple sägs satsa runt 1 miljard dollar (eller 10 miljarder svenska kronor) på nya originalfilmer för vita duken. Om året! Detta enligt en rapport från Bloomberg. Förhoppningen är såklart att filmerna i sin tur ska locka publik till den egna streamingtjänsten, som fortfarande är förhållandevis liten.
 
De saknar ju inte stora namn hos Apple TV+ direkt. I årets filmskörd hittas bland annat Martin Scorseses påkostade dramathriller "Killers of the Flower Moon" med Leonoardo DiCaprio och Robert de Niro. Den kommer troligen gå ut på amerikanska biodukar i höst för att säkra en plats på Oscarsgalan.
 
Ridley Scotts epos "Napoleon" med Joaquin Phoenix och Matthew Vaughns spionthriller "Argylle" med Henry Cavill är två andra tunga Apple-titlar under 2023.
 
Henry Cavill och Dua Lipa i "Argylle", premiär 2023.
 
I höstas skrev vi om hur Amazon satsar miljarder på biofilmer de kommande åren. Exempelvis kommer Amazon-filmen "Air" i Ben Afflecks regi ut på bio i april innan den får streamingpremiär på Prime Video. Apple har sannolikt sneglat på konkurrenten och vill ha sin bit av kakan.
| 24 mars 2023 11:40 |