Film

Skribent

Alexander Kardelo

24 november 2022 | 11:00

Amazon satsar miljarder på biofilmer de kommande åren

Amazon Studios planerar att släppa ett tiotal biofilmer med en total budget på 1 miljard dollar - varje år.
Förändringens vindar blåser hos Amazon, som nyss köpt upp MGM och vill bli tagna på allvar som en filmstudio att räkna med.
 
Deadline rapporterar att man planerar att lägga en saftig summa på 1 miljard dollar (över tio miljarder svenska kronor) om året på ca 8-10 filmer som ska upp på bio (enligt andra källor kan det bli så många som 12-15 filmer om året).
 
För den som inte är alltför bekant med Amazon Studios filmer hittills så har de jobbat med relativt smala prestigetitlar som "Honey Boy" och "Manchester by the Sea" - den sistnämnda är deras största biosuccé hittills, och spelade in 79 miljoner dollar världen över.
 
Amazon har som bekant också langat ut många originalfilmer och inköpta filmer direkt på sin streamingtjänst Prime Video. Där har vi på senare år kunnat se komedin "En prins i New York 2" med Eddie Murphy och sci-fi-filmen "The Tomorrow War" med Chris Pratt.
 
Nu skiftar man fokus mot bioduken - och strategin kan löna sig när filmerna så småningom landar på streaming. Det är något vi ser även hos Netflix som i höst och vinter släpper flera av sina filmer på bio.
| 24 november 2022 11:00 |