Film

Skribent

Alexander Kardelo

3 september 2023 | 08:30

”Amélie” är den otippade inspirationen bakom John Wicks galna fightscener

Regissören Chad Stahelski lät sig inspireras av en fransk feelgood-pärla från 2001. Den såg vi inte komma.
"John Wick: Chapter 4" bjöd på vårens kanske fetaste actionupplevelse på bio. I en timslång final utmanar Wick (Keanu Reeves) mängder av busar på Paris gator, och det hela leder till en väldigt lång scen i en väldigt lång trappa - något som gjorde stuntmännen alldeles lyckliga.
 
Nu berättar regissören Chad Stahelski hur han hittade till Sacré-Cœur-kyrkan och de 222 trappstegen som leder upp till den. Det kan vi tacka fina franska filmpärlan "Amélie från Montmartre" för. I en intervju med New York Times avslöjar han sin kärlek till Jean-Pierre Jeunets film, och att han ville besöka inspelningsplatserna när han finkammade Paris och Montmartre-distriktet efter sina egna filmiska miljöer.
 
- Du har aldrig sett tre stuntmän le större än när vi såg de där trapporna. Alla visste direkt vad vi skulle göra. Det behövdes inga ord, bara stora leenden, säger han till New York Times.
 
 
Om over-the-top-scenen känns en aning komisk så var det medvetet. Stahelski har i tidigare intervjuer berättat om ytterligare en inspirationskälla: en av stumfilmserans stora komiker.
 
- Jag kunde bara tänka på Buster Keaton. Hur skulle han göra det? Han skulle gå hela vägen upp, slå sig fram, falla på det översta trappsteget och ramla hela vägen ned. Sen skulle han säga: "Fuck". Vi tog oss an det som en stumfilm.
| 3 september 2023 08:30 |