Rykte

Skribent

Jonatan Blomberg

5 april 2018 | 23:30

Amazon har öppnat dialog med Peter Jackson om "Sagan om Ringen"-serien

Peter Jackson och Amazon Studios sägs vara i samtal om "Sagan om Ringen"-serien, som ser ut att bli den dyraste tv-serien som någonsin har gjorts.
THR har genom en "kontakt med god insyn" (vi får med andra ta allt nedan med en liten nypa salt) i rättighetsaffären mellan Amazon Studios och de tidigare ägarna av rättigheterna, HarperCollins och New Line Cinema, lyckats få fram uppgifter som tyder på att "Sagan om Ringen"-serien med all säkerhet kommer att bli den dyraste tv-serien som någonsin har gjorts.
 
Vi har tidigare rapporterat om att priset för enbart rättigheterna att använda karaktärerna, som nämns i "Sagan om Ringen"-trilogin samt "Hobbit"-trilogin, har kostat Amazon Studios ungefär 250 miljoner dollar. Det är alltså en summa som enbart ger dem rätten att ens börja skapa sin tv-serie, utöver det tillkommer alla kostnader en normal tv-serie har.
 

8 miljarder kronor för totalt fem säsonger

 
Matt Glasor, advokaten som förde Tolkienfamiljens talan under förhandlingarna, har kallat avtalet för ett av de mest komplicerade han någonsin har sett. Enligt avtalet måste Amazon Studios ha dragit igång produktionen inom max två års tid (räknat från i november 2017), de ska även ha kommit överens om att tv-serien ska få minst fem säsonger.
 
 
250 miljoner dollar för rättigheterna och minst fem säsonger av produktionskostnader gör att tv-serien nu uppskattas kosta Amazon Studios drygt 1 miljard dollar i slutändan - ungefär 8 miljarder svenska kronor. Utan tvekan den i särklass dyraste tv-serie som någonsin har skapats.
 

Får Peter Jackson ansvaret för "Sagan om Ringen"-serien också?

 
Rättighetsförhandlingarna drog igång bara några få månader efter att Jeff Bezos, Amazon-koncernens VD, officiellt meddelade att Amazon Studios nya mål var att hitta nästa "Game of Thrones". Vilket de nu onekligen verkar tro sig ha gjort.
 
Enligt THR ska Peter Jacksons advokat, Peter Nelson, inte ha varit en del av rättighetsförhandlingarna - men han ska däremot nyligen ha öppnat upp en kanal mellan Amazon och Jackson angående ett möjligt samarbete. Troligtvis rör det sig i så fall om att få Jackson ombord som exekutiv producent, snarare än regissör eller skapare/showrunner för serien.
 
Den som i slutändan får axla ansvaret för tv-serien kommer med största sannolikhet inte att ha tid för något annat än just "Sagan om Ringen" under de kommande åren. Det lär av den anledningen inte vara helt lätt att hitta någon som är både villig och kunnig nog att leda det här mastodontprojektet i hamn. Men med tanke på att Peter Jackson redan gjort det en gång på filmsidan, vore han kanske allra bäst lämpad att göra det igen - fast på tv-sidan?
 

Läs också: Sir Ian McKellen vill spela Gandalf i nya "Sagan om Ringen"-serien

 
Skulle du vilja se Peter Jackson axla ansvaret över den dyraste tv-serien som någonsin skapats? Kommentera gärna nedan!
| 5 april 2018 23:30 |