Krönika

Skribent

Jonatan Blomberg

5 november 2017 | 14:00

"Sagan om Ringen"-serien kan bli den dyraste någonsin. Vill vi ha den?

Världens rikaste man vill ha ett nytt "Game of Thrones" hos Amazon, med nya "Sagan om Ringen"-serien (sannolikt den dyraste någonsin) ser han ut att få det.
Vi rapporterade tidigare under helgen om att Warner Bros. och Middle-Earth Enterprises håller på att sälja rättigheterna till "Sagan om Ringen", för en ny adaption av verket - den här gången i form av en tv-serie.
 
Deadline säger sig nu, genom sina många kontakter i branschen, ha kommit över prislappen på rättigheterna: i runda slängar ska det röra sig ungefär 2 miljader kronor. Vi talar med andra ord inte om någon vanlig film-till-tv-nyinspelning á la "Lethal Weapon", "Limitless" och "Shooter" här. Utan om en serie med potential att bli den dyraste som någonsin har producerats. 2 miljarder kronor är en summa som bara ger betalaren rätt att använda J.R.R. Tolkiens karaktärer ur "Sagan om Ringen" - sen tillkommer kostnaderna för att producera själva serien. 
 

Det blir inte någon serie baserad på "Silmarillion"

 
Large 25b477ed257714383dbc4711c45ff2ef lord of the rings fellowship of the ring the silhouettes
 
För 2 miljarder kronor blir det med andra ord okej att kalla en hobbit för Frodo, en trollkarl för Gandalf, en alv för Legolas, en dvärg för Gimli och så vidare - utan att Warner Bros eller Middle-Earth Enterprises stämmer dig på allt du (och dina ättlingar) äger.
 
En viktig detalj här är dock att det är Middle-Earth Enterprises och inte J.R.R. Tolkiens dödsbo som, tillsammans med Warner Bros. ska sälja rättigheterna. Innan sin död sålde nämligen J.R.R. Tolkien rättigheterna till "Sagan om Ringen", vilket i slutändan gjorde att filmerna kunde göras. Rättigheterna för boken "Silmarillion" ägs däremot fortfortarande av hans son, Christopher Tolkien. Det kommer med andra ord inte bli någon tv-serie baserat på något ur den boken.
 
När rättigheterna väl har säkrats, mot den blygsamma summan, kommer själva serien i sig sannolikt att kosta ungefär 1 miljard kronor per säsong. Förutsatt att man lägger sig på samma nivå som "Game of Thrones" och "The Crown" - vilket bör vara fallet om man valt att betala det enorma priset för rättigheterna. "Game of Thrones" kommer exempelvis att punga ut drygt 120 miljoner kronor per avsnitt under inspelningarna av den sista säsongen.
 

Världens rikaste man leder förhandlingarna

 
 
De ekonomiska förutsättningarna som krävs för att ro hem "Sagan om Ringen" som tv-serie kan i nuläget enbart mötas av ett fåtal företag i branschen. Amazon, Netflix och HBO ska ha fått frågan, där HBO valde att tacka nej på grund av priset - medan både Amazon och Netflix fortfarande sägs vara intresserade. Allt talar däremot för att det är Amazon som kommer att gå vinnande ur förhandlingarna.
 
Enligt både Deadline och Variety ska det nämligen vara Amazons egen grundare och VD, Jeff Bezos, som leder förhandlingarna åt Amazon. Bezos är, sedan i slutet av oktober, världens rikaste man - med en personlig förmögenhet på över 90 miljarder dollar. 2013 köpte han exempelvis den anrika tidningen The Washington Post, för två miljarder kronor (japp, samma summa som rättigheterna för "Sagan om Ringen" säljs för).
 

Amazon letar efter nästa "Game of Thrones"

 
 
I somras gick Bezos ut med nya direktiv till den del av Amazon som sysslar med film och tv (Amazon Studios): sluta med finsmakar-serierna och hitta nästa "Game of Thrones". Under veckorna som följde lade Amazon Studios ned "Z: The Beginning of Everything" och "The Last Tycoon", för att nu (två månader senare) stå i täten när en "Sagan om Ringen"-serie är på tapeten. Mission accomplished?
 
Amazon Studios är ute efter en serie som ska bli dess flaggskepp, och locka kunder att prenumerera på deras streamingtjänst; Amazon Prime Video. Tillskillnad från Netflix som finansierar sina original-produktioner med miljardlån efter miljardlån - kan Amazon (ett av världens största företag) finansiera en serie av det här slaget utan några större problem.
 

Behöver vi verkligen en ny "Sagan om Ringen"?

 
 
Frågan som alla, utanför förhandlingarna, nu ställer sig är om vi verkligen behöver en ny version av "Sagan om Ringen"? Nej, kanske inte. Men om Amazon är beredda att spendera åtminstone 3 miljarder kronor på en säsong (rättigheter + vad en säsong bör kosta) av "Sagan om Ringen", bör de i alla fall ha en idé som är värd att lyssna på. Kanske kan vi rent av få en fortsättning med samma skådespelare, eftersom Warner Bros. (som gjorde originaltrilogin med Peter Jackson) är involverade?
 
Eftersom rättigheterna endast gäller karaktärerna ur "Sagan om Ringen"-trilogin kan det vara tal om en regelrätt nyinspelning av böckerna. Vilket i tv-serieformatet gör att vi kan få ta del av alla delar i berättelsen som ströks ur filmerna, Tom Bombadill exempelvis. Eller faktumet att när hobbitarna kom tillbaka till Fylke från sina äventyr, ***spoiler på ett 60 år gammalt verk*** hade Saruman och Gríma Ormstunga tagit över och styrde Fylke från Baggerhus.
 
Det finns med andra ord mycket som ännu inte har berättats. Det har dessutom gått drygt 15 år sedan den första "Sagan om Ringen"-filmen släpptes, rent tekniskt har tv-branschen utvecklats enormt sedan dess och kan nu definitivt producera något av samma kvalité som originaltrilogin på film. 
 
Med Amazons bottenlösa plånbok, samt vilja att skapa något i nivå med "Game of Thrones" - bör vi i alla fall bli lite peppade på att höra vad de har för tankar med sin nya serie... om den nu blir av det vill säga. Jag hoppas verkligen att den blir det, och fortsätter att flytta fram gränserna för vad som är möjligt att göra med tv-serieformatet!
 
Är du peppad på att få bege dig in i "Sagan om Ringens" värld igen? Kommentera gärna nedan!
| 5 november 2017 14:00 |