Film

Skribent

MovieZine

31 augusti 2014 | 18:00

Allt vi vet om ”Hobbit: Femhäraslaget”

Med 100 dagar kvar till premiären av "Hobbit"-trilogins sista del summerar vi allt som är känt om den sista filmen. Varning för spoilers i slutet!
I vintras fick vi lämna biograferna efter att en förbannad och blodtörstig Smaug hade riktat nosen mot Sjöstaden, med vetskapen att vi måste vänta ett helt år innan vi får se fortsättningen på Bilbo och dvärgarnas äventyr. För att stilla väntan har vi nu samlat allt vi vet om den avslutande delen i Peter Jacksons fantasysaga.

Jag håller mig borta från större spoilers fram till slutet av artikeln, där jag varnar om det.

Filmens officiella synopsis

Avslutningen i Bilbo Baggers äventyr tillsammans med Thorin Ekensköld och de 13 dvärgarna. Efter att ha återkrävt dvärgarnas rike från draken Smaug har gruppen oavsiktligt släppt lös Smaug, som rasande låter sin eld drabba de försvarslösa männen, kvinnorna och barnen i Sjöstaden.

Thorin är besatt av den återfunna skatten och offrar såväl vänskap som ära för att inte förlora den trots att Bilbo desperat kämpar för att få honom att ta reson. Slutligen tvingas Bilbo fatta ett riskfyllt beslut – men ännu större faror väntar. Den mäktige fienden Sauron har skickat en armé av orcher för att anfalla Ensliga berget, något som undgått alla förutom Gandalf.

Femhäraslaget

Vad betyder egentligen filmens titel? Vad är femhäraslaget? Precis som antytt i filmens synopsis så har Sauron skickat ut sin armé av orcher mot de Ensliga Bergen. Väl här måste alverna, dvärgarna och människorna göra ett oväntat beslut, de måste hjälpas åt för att kunna besegra Saurons armé. Mitt bland allt detta hamnar Bilbo som måste slåss inte bara för sig själv, utan även för de vänner han lärt känna under sin resa.

I Tolkiens bok är det vättar från de dimmiga bergen, vargar och fladdermöss som består av armén Bilbo och kompani måste strida mot, men på grund av Peter Jacksons ambition att knyta ihop säcken med hans tidigare ”Sagan om Ringen”-trilogi så är det nu Sauron (som även fått små inhopp i de två tidigare ”Hobbit”-filmerna) som besluter sig för att skicka sina orcher norrut.

Peter Jackson har kommenterat på inspelningen av slaget att det här är den största stridsscenen han någonsin spelat in, vilket betyder att Femhäraslaget kommer vara större än både slagen vid Minas Tirith och Helms Deep i ”Sagan om Ringen”-filmerna. Vilket är förståeligt när filmens titel själv lyfter fram slaget, det är något vi kommer få se mycket av. Det här blir också första gången vi får se ett slagfält fullt med dvärgar, till skillnad från endast Gimli i ”Sagan om Ringen”-trilogin. Femhäraslaget består av femhundra dvärgar, fyrahundra människor från Sjöstaden och hela tvåtusen alver ledda av Legolas far Thranduil som möter 15 000 orcher, och inget nog med det, även Mikael Persbrandt som Beorn återkommer för att kötta på slagfältet i sin björnskepnad.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Billy Connolly rider vildsvin in i krig

Billy Connolly (”The Boondock Saints”) ska spela rollen som Dain Ironfoot, en dvärgkung från järnkullarna som kommer för att slåss i Femhäraslaget med mål att få tillbaka Erebor och bli dess nya kung.

- De har gjort mig så mycket bredare än de andra dvärgarna. Jag är täckt med rustning, det är som att bära en Volkswagen. Låt mig säga att jag kommer skrämma skiten ur er. Jag har en tuppkam och tatueringar på mitt huvud och inte nog med det så rider jag in på ett vildsvin, berättar skådespelaren för Yahoo i Australien.

Christopher Lee är tillbaka som Saruman

I första Hobbit-filmen fick vi ett kärt återseende från Christopher Lee som Saruman, i andra filmen uteblev han dock, men i "Femhäraslaget" har Christopher Lee själv gått ut och sagt att han får mer att göra nu än någonsin som Saruman.

- I den tredje och sista filmen kommer ni se mycket av mig, och jag menar mycket. Det är en hel del svärdfighter, förståelse, sympati och godhet mot Galadriel och Gandalf. Mer än så kan jag inte säga, det skulle förstöra filmen, berättar Christopher Lee i en video till sina fans.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Bilbo och skjortan av Mithril

Alla som sett ”Sagan om Ringen” känner nog igen att Frodo får en skjorta gjord av den fiktiva metallen Mithril av Bilbo när de möts i Rivendell. I "Femhäraslaget" kommer vi få se hur Bilbo fick skjortan av Thorin, och på några bilder från den kommande filmen kan vi se hur Bilbo bär skjortan.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Bard och hans familj

I förra filmen får vi möta Luke Evans som Bard the Bowman och också delar av hans familj. I tredje filmen kommer vi får lära känna karaktären mer i och med Smaugs attacker på Sjöstaden. Det ska bland annat ha spelats in en scen där Bards son bär ett svärd och en sköld, vilket betyder med stor sannolikhet att Bard tillsammans med sin son kommer ta vid i Femhäraslaget. På bilden kan vi se Bard och hans familj, och med tanke på det oranga sken så är det från Smaugs lågor som slukat staden.

Dvärgar rider på getter

Dean O’Gorman som spelar Fili skadade sitt ben under inspelning av "Femhäraslaget" och enligt Aidan Turner som spelar Kili var det på grund av att Dean ramlade ner från en låtsasget byggd till inspelningen. Med detta, som även stärks från Midgårds mytologi så kommer dvärgarna rida på getter. Så det blir alltså vildsvin och getter in action på slagfältet!

Stora spoilers kommer nu!


Efterföljderna av Femhäraslaget

Evengaline Lilly som spelar Tauriel har gått ut på sin Facebook-sida och svarat på läsarfrågor om hennes efterföljder i filmen. Där berättar hon att hennes karaktär kommer få ett tragiskt öde. Då Tauriels karaktär är påhittad för filmerna så kan vad som helst egentligen hända. Men på grund av den andra ”Hobbit”-filmen där en romans hintades åt mellan henne och Aidan Turners Kili så kan det vara Kilis öde som är det tragiska för Tauriel.

I boken dör både Kili och Fili under Femhäraslaget när de försöker skydda Thorin som stupat i krig. Richard Armitage har även gått ut och berättat om Thorin och hans öde i filmen.

- Jag ville att Thorin skulle få en lugn död fylld med kärlek, i min sista scen så ber jag Bilbo om förlåtelse och det sista jag säger i filmen är: ”If more people valued home above gold, the world would be a merrier place”.

Det kommer alltså inte bli ett så lyckligt slut i den avslutande delen i ”Hobbit”-trilogin.

”Hobbit: Femhäraslaget” går upp på biograferna landet runt den 10 december i 2D och 3D.

Hannes Kinnunen

Läs också:

"Hobbit: Femhäraslaget" och titlarna som fick nobben

Inga fler Tolkien-filmer för Jackson
Comic-Con-poster för "Hobbit: Femhäraslaget"
| 31 augusti 2014 18:00 |