Film

Skribent

Mats Karlsson

22 december 2013 | 19:01

Inga fler Tolkien-filmer för Peter Jackson

"The Silmarillion" kommer kanske aldrig att filmas efter en konflikt med Tolkiens arvingar.

Filmatiseringarna av den legendariska författaren J.R.R. Tolkiens böcker har varit extremt framgångsrika. Det är självklart många som hoppas på att Jackson även ska filmatisera Tolkiens "The Silmarillion", men det kommer troligtvis aldrig att hända.

Anledningen är bråk om pengar mellan Tolkiens arvingar, Warner Bros, New Line Cinema och Peter Jackson. Trots att "Sagan om ringen"-trilogin spelade in fantastiska 2.9 miljarder dollar hävdar studion att filmerna inte genererade någon vinst. Något som har gjort Tolkiens advokat och arvingar upprörda.

- Dessa otroligt populära filmer har tydligen inte gjort någon vinst! Vi har fått uttalanden som säger att producenterna inte är skyldiga Tolkiens dödsbo ett rött öre, säger Cathleen Blackburn, Tolkiens advokat till Le Monde.

J.R.R. Tolkiens son Christopher hade heller inga snälla saker att säga, speciellt inte om "Sagan om ringen"-filmerna.

- De förstörde boken och gjorde en actionfilm för 15-25-åringar. Det ser ut som att "Hobbit" kommer bli i samma stil, säger Christopher Tolkien.

Till skillnad mot böckerna om "Sagan om ringen" och "Hobbit" är det fortfarande Tolkiens arvingar som äger rättigheterna till "The Silmarillion". Det ser minst sagt mörkt ut för chanserna att få se "The Silmarillion" på bioduken framöver.

- Jag tror inte Tolkiens arvingar gillade "Hobbit", så jag tror inte att det kommer att hända någonting med "The Silmarillion" på väldigt länge, säger Peter Jackson.

| 22 december 2013 19:01 |