Spel

Skribent

Anders Eklöf

25 december 2022 | 19:00

Allt du behöver veta om "The Last of Us" på HBO Max

MovieZines spelredaktör Anders Eklöf sammanfattar vad tv-serien "The Last of Us" på HBO Max handlar om och varför du bör se fram emot den.
Den 16 januari har den efterlängtade tv-serien "The Last of Us" premiär på streamingtjänsten HBO Max, som baseras på den populära och hyllade spelserien med samma namn.
 
MovieZines spelredaktör som har koll på spelserien har sammanfattat allt du behöver veta om serien - vilka som medverkar, vad serien handlar om och hur många avsnitt det blir.
 
D7a9c3fae0c4611c40388382340fc91e the last of us
 

Vad handlar spelen och tv-serien om?

 
Det första "The Last of Us" släpptes 2013 till Playstation 3 och har sedan dess fått snyggare versioner både till Playstation 4 och Playstation 5, den senare i form av "The Last of Us Part I" i år (4 av 5 av MovieZine, med orden att det är "ett vackert men dyrt återbesök").
 
2020 fick kom uppföljaren "The Last of Us Part II", som fick höga betyg och utsågs till årets bästa spel av MovieZine. Spelet fick dock även en hel del kritik, på grund av hur berättelsen utvecklar sig.
 
"The Last of Us" utspelar sig 20 år efter att den moderna civilisationen har rasat efter att ett fruktansvärt virus har förvandlat stora delar av befolkningen till hungriga odöda. Här möter vi överlevaren Joel, som får i uppdrag att smuggla den 14 år gamla flickan Ellie i hopp om att hon kan rädda mänskligheten. Vad som börjar som ett litet jobb blir snabbt en brutal och stark resa där de båda får en fin relation under sin resa genom det sargade USA.
 
Spelets regissör Neil Druckmann, som även arbetat på tv-serien, har sagt i en intervju att den kommer följa handlingen från det första spelet, men att vissa händelser kommer "avvika kraftigt". 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Vilka medverkar i serien?

 
I huvudrollerna ser vi "The Mandalorian"-skådespelaren Pedro Pascal som den härdade men godhjärtade överlevaren Joel, som reser genom ett sargat USA tillsammans med den unga och starka flickan Ellie, som spelas av Bella Ramsey som är mest känd för sin roll som Lyanna Mormont i "Game of Thrones".
 
Under en intervju på San Diego Comic-Con berättade Pascal att han och Ramsey klickade direkt. "Det hjälpte mycket att låta Bella navigera i "The Last of Us"-världen. Vi gick in i den här upplevelsen samtidigt... det fanns ett omedelbart band mellan oss".
 
Det kom även fram att seriens showrunner och manusförfattare Craig Mazin och seriens exekutiva producent och spelens regissör Neil Druckmann samarbetade om hur Joel och Ellie skulle fungera i tv-format och att de lät "Bella Ramsey och Pedro Pascal göra resten".
 
Andra som kommer dyka upp under säsongens gång är Nick Offerman ("Parks & Recreations") som överlevaren och ensamvargen Bill, Murray Bartlett ("White Lotus") som hans partner Frank, Merel Dandrige återvänder i rollen som Marlene, Anna Torv ("Mindhunter") som Tess, Gabriel Luna ("Agents of Shield") som Joels yngre bror Tommy och Storm Reid ("Euphoria") som karaktären Riley Abel vi såg i "The Last of Us: Left Behind".
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
I en intervju med USA Today berättar Bella Ramsey att hon uppmuntrades att inte spela "The Last of Us" innan hon tog sig an rollen som Ellie, men att hon sett delar på Youtube för att få en uppfattning om förlagan.
 
Pedro Pascal har provat, men menar att han är usel på spelet.
 
- Det är så tråkigt, jag har ingen skicklighet. Jag försökte verkligen. Det tog bara några minuter innan jag var tvungen att lämna över den till min brorson. Det kräver verkligen en specifik typ av färdighet, och jag har den inte, säger han till GQ.
 
D7a9c3fae0c4611c40388382340fc91e tlou second look img 1920x1211
 

Vilka ligger bakom tv-serien?

 
Showrunner för "The Last of Us" är Craig Mazin, som är mest känd för tv-serien "Chernobyl" på HBO Max. Serien är den första på HBO som är baserad på ett spel och är ett samarbete mellan Sony Pictures Television, PlayStation Productions och spelstudion Naughty Dog.
 
I en intervju med tidningen Empire berättar Craig Mazin att han tycker att "The Last of Us" är "den bästa spelberättelsen genom tiderna", då han tycker att spelet fokuserar på jordnära karaktärsutveckling och mänskliga historier.
 
Enligt honom fungerar berättelsen i spelet för Joel och Ellie "bara är människor, vilket är anmärkningsvärt sällsynt i spel". Tv-serien görs tillsammans med spelens regissör Neil Druckmann.
 
Vi vet även att svensk-iranska Ali Abbasi som gjort den Oscarsnominerade filmen "Gräns" och "Holy Spider" har regisserat den första säsongens två sista avsnitt.
 
 
Musiken i tv-serien komponeras av Gustavo Santaolalla, precis som i spelen. Han har tidigare gjort musik till tv-serier som "Jane the Virgin" och "Making a Murderer", samt vunnit på Oscarsgalan för bästa musik för filmerna "Brokeback Mountain" och "Babel".
 

Hur många avsnitt blir den första säsongen?

 
Det är bekräftat att den första säsongen av "The Last of Us" blir nio avsnitt, men lär komma i fler säsonger med tanke på hur påkostad den är och hur många som väntas se serien. 
 
Serien har som bekant premiär på HBO Max den 16 januari (15 januari i USA) och släpps i ett avsnitt i veckan, vilket innebär att vi kommer sitta bänkade framför det postapokalyptiska äventyret på måndagar.
 
Af39a2426998c6ec5997d1d13be5ea7e https   hypebeast.com image 2022 08 hbo max the last of us tv show first footage pedro pascal bella ramsey 000
 

Hur bra verkar "The Last of Us"?

 
Som ett stort fan av "The Last of Us"-spelen har jag så klart förhoppningar om att tv-serien ska bli bra, men är även samtidigt en aning misstänksam då filmer och tv-serier baserade på spel sällan blir mer än mediokra.
 
Det verkar dock som att seriens skapare har stor respekt för förlagan och med tanke på att spelens regissör Neil Druckmann är väldigt inblandad i produktionen hoppas jag att det faktiskt blir så även i praktiken.
 
Jag har däremot hört gott om det första avsnittet, så förväntningarna är ändå höga. Enligt de som har sett pilotavsnittet finns det scener och repliker som de har tagit direkt ur början på första spelet, vilket så klart kan vara kul för fansen.
 
Ser du fram emot "The Last of Us" på HBO Max?
 
| 25 december 2022 19:00 |