Serie

Skribent

Anders Eklöf

7 november 2022 | 12:00

"Gräns"-regissören om "The Last of Us": "Vild final"

Svensk-iranska "Gräns"-regissören Ali Abbasi berättar om sin erfarenhet av att arbeta med en stor produktion som "The Last of Us" på HBO Max.
Den 16 januari har den efterlängtade tv-serien "The Last of Us" premiär på HBO Max, där vi ser Pedro Pascal och Bella Ramsey som överlevarna Joel och Ellie i en adaption av det populära postapokalyptiska spelet med samma namn.
 
Spelet utspelar sig tjugo år efter att den moderna civilisationen raserats efter att ett dödligt svampvirus gjort en stor del av mänskligheten till hungriga zombier. Här får Joel i uppdrag att smuggla flickan Ellie genom USA. Det som bara börjar som ett jobb, utvecklas långsamt till en stark relation. 
 
Vi vet sedan tidigare att den svensk-iranska Ali Abbasi som gjort den Oscarsnominerade filmen "Gräns" och har "Holy Spider" på gång, har regisserat två avsnitt.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
 
I en intervju med danska Kino.dk, avslöjar han lite vad vi kan förvänta oss av serien och hur det var att arbeta med den.
 
– Det är trots allt baserat på spelet, och det följer det faktiskt ganska exakt i vissa avseenden. Det finns en del dialog direkt från mellansekvenser. Det var ganska fascinerande ibland att man står nära och gör något som är så nära 3D-animation, men i verkligheten, säger han.
 
 
Till sajten berättar han även hur det var att gå från en stressig inspelning i Jordanien för "Holy Spider", till USA med "ett team på 500 personer på inspelningsplatsen" och "i princip alla världens resurser".
 
 – Det är något helt annat, och det är inte min egen grej. Jag tycker att det var fascinerande att arbeta i deras maskin. Det är inte så svartvitt som jag trodde det var. Jag tänkte "usch, det är Hollywood, de är alla idioter och okänsliga". Men det finns vissa skillnader.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Han kan inte avslöja särskilt mycket om sina avsnitt, som är de två sista för säsongen, men lovar att det blir ett fint avslut.
 
– Ja, det förekommer en del vilda saker. Jag ser fram emot att se den. Jag tror att det här kan bli ganska häftigt. Showrunner Craig Mazin är verkligen detaljorienterad. Som regissör kan man bli irriterad på honom eftersom han instruerar regissörerna lite väl mycket. Samtidigt måste jag säga att jag i den maskinen uppskattar en som han som verkligen följer med, för det är ett sådant system där det finns 25 kockar.
 
– Så jag måste säga att i slutet av dagen tycker jag faktiskt att det är coolt. Det kan mycket väl vara så att jag blir frustrerad, men jag tycker för serien att det är jättebra att han finns och han följer den till dörren.
 
Ser du fram emot "The Last of Us" på HBO Max?
| 7 november 2022 12:00 |