Film

Skribent

Alexander Kardelo

28 april 2017 | 18:00

Allt du behöver veta om Ruben Östlunds Cannes-utmanare ”The Square”

Idén, handlingen, skådespelarna, trailern, festivalpremiären och mer kring filmårets nästa stora snackis.
Världsframgångarna med ”Turist” var bara början. Igår kunde MovieZine berätta att Ruben Östlunds nästa film, engelskspråkiga ”The Square”, kommer att tävla om Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes - som den första svenska filmen på 17 år.

Vi tar en närmare titt på filmårets nästa stora snackis, och allt du behöver veta.
 

Fem snabba fakta om "The Square"

 
- Östlunds femte långfilm efter ”Gitarrmongot”, ”De ofrivilliga”, ”Play” och ”Turist”.
- ”The Square” spelades in under 67 dagar i Stockholm, Göteborg och Berlin.
- Filmens budget sägs ligga nära 50 miljoner kronor.
- Det är en svensk, fransk och tysk samproduktion.
- På Plattform Produktions Instagram finns mängder med bakom-kulisserna-klipp för den som vill titta närmare på arbetet med filmen.
 
 

Bakgrund

 
Östlund talade om sin idé redan hösten 2014, bara några månader efter att ”Turist” tog Cannes med storm (eller lavin?). Då beskrev han ett psykologiskt drama, som med svart Östlundsk humor ska granska människan och vårt samhälle.

- Sedan 2008 bygger Sverige grindsamhällen. De fanns inte förut. Men de har skapat en radikal förändring när det kommer till hur vi behandlar det vi har gemensamt, som ett samhälle. Vi skiljer på samhälle och stat vilket gör att vi som individer tar allt mindre ansvar för varandra på offentliga platser. Det har skett en enorm attitydsförändring kring hur samhället ska skötas.

Östlund berättade i en intervju att hans nästa film ska behandla den här frågan med hjälp av en bokstavlig ruta.

- Det kommer finnas en vitmarkerad ruta mitt i staden, på en strategisk plats. Den kan man använda om man behöver hjälp. Då ställer man sig i rutan och förbipasserande kan fråga om de kan hjälpa till med något. Är man trött och när på bagage så kan man ställa ner det där. För i rutan är stöld inte tillåtet.

- Men filmen fungerar också på ett filosofisk nivå, för vilka regler gäller utanför rutan? Är det tillåtet att stjäla där?
 
 

Handlingen

 
Från en ruta till ett helt filmmanus - många av Östlunds filmer har börjat med en nyfiken tanke, en Youtube-video eller ett socialt experiment.

Produktionsbolaget Plattform beskriver ”The Square” som ”Ett träffande satiriskt drama som speglar vår samtid - om gemenskap, civilkurage och den välbeställda människans behov av självcentrering i en allt osäkrare omvärld.”

Den officiella handlingen från filmbolaget Triart lyder:

Christian är en framgångsrik ledare på ett modernt konstmuseum – han lever i centrum av konstvärlden och tar sitt arbete på största allvar. Dagarna innan den prestigefulla utställningen The Square ska öppna blir han bestulen på öppen gata, något han varken kan skaka av sig eller låta passera obemärkt. Han påbörjar en jakt på förövaren som försätter honom i allt dråpligare situationer och får honom att ifrågasätta sin egen moraliska kompass.

Samtidigt måste Christian hantera den PR-byrå som museet anlitat för att marknadsföra den kommande utställningen. Något som visar sig ta en oväntad riktning och som försätter såväl den konstnärlige ledaren som muséet i kris.

Östlund själv har kommenterat:

- Med ”The Square” vill jag belysa sprickan i tilliten som sakta men säkert vidgas mellan människor när samhället blir alltmer individualistiskt och idealen offras. Det vill jag göra med mycket humor och underliggande allvar med den internationella konstvärlden som fond.
 
 

Skådespelarna

 
Till sin första engelskspråkiga film har Ruben Östlund lockat internationella namn. Elisabeth Moss (aktuell i ”The Handmaid’s Tale”) spelar en reporter som bevakar konstutställningen. Dominic West (”The Affair”) och en schimpans vid namn Tiby syns också, förutom några svenska skådisar i mindre roller.

Huvudrollen Christian spelas av danske Claes Bang, känd från bland annat ”Bron” och ”Unga Sophie Bell”.
 

Ruben Östlund med Claes Bang, Elisabeth Moss och en hög av stolar. Foto: GP
 

Filmfestivalen i Cannes

 
Pä kvällen den 27 april stod det klart att ”The Square” blir ett sent tillägg till filmfestivalens tävlingsprogram. Regissören kommenterade:

– Tyvärr var jag så nervös att sensationskänslan uteblev. Det var mer som när domaren blåser av en oerhört jämn match som till sist slutar med vinst. Lättnad! Jag har haft det på känn, jag tycker att vi gjort en mycket bra film. Men det var på håret att vi hann klart. Vi har klippt ned ett 400 000 gigabyte stort material till 30 gigabyte. Anledningen till att svaret dröjde var just att vi lämnade in sent.

- Men åh vad kul det ska bli att få ha en galavisning i Lumièrebiografen. Det finns scener i ”The Square” som är gjorda specifikt för den föreställningen med den smokingklädda publiken. Jag säger inte mer, ni kommer att förstå, säger Ruben Östlund.
 

Ruben Östlund med producenten Erik Hemmendorff på filmfestivalen i Cannes 2014.
 

Första trailern till "The Square" på väg

 
Den första trailern borde dyka upp inom kort. Vanligtvis släpps en trailer, eller åtminstone några scener ur tävlande filmer, innan premiärvisningen i Cannes. Håll utkik här på MovieZine under den närmsta månaden.
 

Svensk biopremiär i sommar

 
”The Square” visas inom tävlan på Cannes filmfestival, som i år pågår mellan 17 och 28 maj. Där är den en av nitton filmer som tävlar om den prestigefyllda Guldpalmen. MovieZine är på plats på årets festival och vi kommer publicera både intervjuer och en recension direkt från Cannes.

Svenska biopremiären för ”The Square” är satt till 25 augusti.
| 28 april 2017 18:00 |