Film

Skribent

Alexander Kardelo

21 november 2014 | 15:00

Ruben Östlund om sin nästa film

"Turist"-regissören rutar in samhället: "Det har skett en radikal förändring i Sverige."
Ruben Östlund har haft ett höjdarår med lavinartade (ursäkta) framgångar för "Turist". Sedan premiären i Cannes i våras har relationskomedin blivit en riktig festivalfavorit, flitigt omdebatterad här hemma, hyllad vid biopremiären i USA, och inte minst utvald till Sveriges Oscarsbidrag. 

Det hindrar då inte regissören som redan spånar på sitt nästa projekt. Vilket låter som ännu ett psykologiskt drama, som med svart Östlundsk humor ska granska människan och vårt samhälle.

- Sedan 2008 bygger Sverige grindsamhällen. De fanns inte förut. Men de har skapat en radikal förändring när det kommer till hur vi behandlar det vi har gemensamt, som ett samhälle. Vi skiljer på samhälle och stat vilket gör att vi som individer tar allt mindre ansvar för varandra på offentliga platser. Det har skett en enorm attitydsförändring kring hur samhället ska skötas.

Filmen som fått engelska titeln "The Square" ("Rutan" på svenska) kommer att behandla den här frågan med hjälp av en bokstavlig ruta. 

- Det kommer finnas en vitmarkerad ruta mitt i staden, på en strategisk plats. Den kan man använda om man behöver hjälp. Då ställer man sig i rutan och förbipasserande kan fråga om de kan hjälpa till med något. Är man trött och när på bagage så kan man ställa ner det där. För i rutan är stöld inte tillåtet. 

- Men filmen fungerar också på ett filosofisk nivå, för vilka regler gäller utanför rutan? Är det tillåtet att stjäla där? säger Östlund till Collider.
| 21 november 2014 15:00 |