Film

Skribent

Andreas Samuelson

21 oktober 2022 | 19:00

Allt du behöver veta om ”Jurassic World: Dominion - Extended Cut”

Den tredje ”Jurassic World”-filmen - och sjätte filmen i franchisen - får en extra lång version på blu-ray. Läs om allt du behöver veta inför släppet.
I somras släpptes ”Jurassic World: Dominion”, den sjätte delen i sagan med sitt ursprung i Steven Spielbergs klassiker från 1993. Även om kritiker och fans inte var särskilt imponerade så sopade filmen rent på biograferna med en saftig inkomst på en miljard dollar.
 
För de som anser att filmens brist var att det saknades material kommer nu en extended cut på blu-ray som förutom bortklippta och förlängda scener även bjuder på en del annat, generöst extramaterial. Här är allt du behöver veta inför utgåvan:
 
 

Mer action och känsla i nya/förlängda scener

 
Hela 14 minuter av nytt, ej tidigare sett eller visat material ger visserligen filmen en längre speltid men fördjupar även en del av historien och karaktärerna samt bjuder på lite extra underhållning. Regissören Colin Trevorrow berättade för Moviezine om vikten att en Extended Cut:
 
- Det här är filmen vi gjorde och som den var tänkt att ses. Tyvärr var vi sent i processen tvungna att klippa bort massa material för att få ned filmen till 2,5 timmar. Covid var en av många anledningar varför vi blev tillbedda om att göra det. Det var verkligen en utmaning, speciellt i klipprummet, att klura ut vad vi kunde ta bort. Att få dela med oss av de 14 minuterna på hemfilmmarknaden, tack vare Universal, är något jag är väldigt tacksam för.
 
Tre scener är förlängda för att bidra med lite matnyttig information och action - dialogen mellan Alan (Sam Niell) och Ellie (Laura Dern); Claire (Bryce Dallas Howard) jagas av en raptor på ett hustak; samt Ramsays (Mamoudou Athie) konfrontation med skurken Dodgson (Campbell Scott).
 
Sedan är det gott om helt nya scener inklusive en västern-inspirerad konfrontation mellan Owen (Chris Pratt) och skurken Delacourt (Scott Haze); dinosaurie-mamma Blue med barn Beta möter jägare i skogen; Alan bidrar med några visdomsord till Maisie (Isabella Sermon) innan de går in i tunneln; samt Kayla (DeWanda Wise) besöker en marknad med försäljning av dinosaurier.
 
Large b17c33d32b62487fb07b36000b65d703 bild2 20 kopia
 
I den sista får vi se en fight mellan två dinosaurier, som är en av Trevorrows favoriter av dödsscener från en dinosaurie till en annan.
 
- Många av mina favoritscener klipptes bort. Bara hela öppningsscenen är en de mest spektakulära sekvenser av specialeffekter jag fått vara med och göra. Det är flera ögonblick med Alan Grants karaktär som jag tycker är viktiga för att få en känsla av honom och ge honom liv. Det finns en fight-scen mellan två dinosaurier som jag älskar. Det finns massa. Och jag tycker de gör filmen bättre för att den får andas. Den ger dig tillräckligt med tid på en plats för att du ska hantera all story som berättas.
 
Den nya prologen tar oss tillbaka den förhistoriska tiden när dinosaurierna levde. Denna del är viktig för Trevorrow på grund av hur den länkar och ger kontext till slutkampen, som blir en slags 65 miljoner år gammal hämnd.
 
- Prologen ser så spektakulär ut i 4K UHD. Det känns verkligen som om jag är där, för 65 miljoner år sedan, och se på de här djuren när de existerar i sin naturliga livsmiljö. Det är en dröm jag alltid haft att få föra över det till vita duken, säger Trevorrow.
 
 

Se hur filmen skapades - och känn av stämningen under inspelningen

 
Om du trodde att det skulle vara snålt med tittar bakom kulisserna så trodde du absolut fel. Denna djupdykning i såväl vad skådespelare som effektmakare sysslat med är bland det generösaste du kan be om på en specialutgåva.
 
Här diskuterar filmteam och ensemble bland annat specialeffekterna (både de datoranimerade och animatroniska) och franchisens evolution. Vi får även följa med i skapandet av specifika scener inklusive Owens motorcykeljakt genom Maltas gator, och Claire och Ellies kamp mot äckliga gräshoppor.
 
Sevärt bonusmaterial som ger dig en fin inblick i den varma stämningen i ensemblen, inte minst i deras sista inspelningsdag tillsammans som Jeff Goldblum avrundar med några väl, valda poetiska ord.
 
Bryce Dallas Howard berättade för Moviezine om hur det var att filma med den stora ensemblen:
 
- Det har varit fantastiskt. Ju större ensemble man har desto bättre, dels för att man inte nödvändigtvis jobbar varje dag. Men också för att man är del av en gemenskap, ett sällskap av skådespelare. Bara att ha skådespelarna från originalfilmen är en anledning att göra filmen. De höjde allt till skyarna. Bara att se Laura Dern skådespela fick mig att tänka ”jag kan bli bättre”. Jag ser vad hon gör och jag gör inte det så jag kan förbättra mig. Jag måste försöka hårdare. Det var väldigt inspirerande.
 
Large b17c33d32b62487fb07b36000b65d703 bild3 20 kopia
 

En intensiv kortfilm något av det bästa i franchisen

 
”Battle at Big Rock” är en åtta minuter lång kortfilm som lika gärna skulle kunnat vara en scen från själva filmen. Den utspelas ett år efter ”Fallen Kingdom” och följer en familj som på sin campingplats får ovälkommet besök av en aggressiv Allosaurus som attackerar deras husvagn. En svettig, adrenalinfylld pärla som hör till bland de bästa actionsekvenserna i franchisen. Med André Holland (”Moonlight”) och Natalie Martinez (”Reminiscence”) i huvudrollerna som föräldrarna.
 
"Jurassic World: Dominion - Extended Edition" släpps på bluray 24 oktober.
| 21 oktober 2022 19:00 |