Skribent

MovieZine

19 april 2015 | 18:00

Afflecks slav-kontrovers

Nyheten exploderade på nätet. Men vad handlar det om egentligen?
I den stora hacker-attacken Sony råkade ut för år 2014 (som man sedan beskyllde Nordkorea för...) läckte som bekant en enorm mängd e-post ut. Nu har det blivit känt att Ben Affleck, aktuell med "Batman v Superman: Dawn of Justice", i några av dessa mail försökt censurera sin historia.

Vad handlar hela historien om då? Jo, Affleck medverkade i den amerikanska dokumentär-serien "Finding Your Roots" (Hitta dina rötter), och det upptäcktes då att en av skådespelarens förfäder hade ägt slavar. Ben Affleck ska ha vädjat i ett mail till filmmakarna att hålla denna information hemlig, och istället fokusera på andra aspekter av stjärnans familjehistoria. Något som alltså hörsammades, och informationen utelämnades i avsnittet.

Händelsen blev känd då programmets Henry Louis Gates, historiker med meriter från Harvard, skrev om kravet till Sonys VD Michael Lynton och då fick tipset att klippa bort materialet. Såhär skrev Lynton:

- Jag skulle ta bort det om ingen vet, men om det sedan kommer ut att ni klipper material baserat på sådan här känslig information, då kan det bli lurigt. Men fortfarande, om allting är som det är nu skulle jag definitivt ta bort det.

Gates svarar då att han är rädd att det skulle innebära att de kompromissar programmets integritet om de klipper bort materialet.

Vi tycker nog att hela händelsen har sprungit helt ur proportion. Slavägande var trots allt, hur hemskt det än var, vanligt och risken att någon av ens förfäder ägt slavar är inte försumbar om man är vit och bor i  USA. Det mest uppseendeväckande är nog isåfall Ben Afflecks agerande att försöka dölja informationen. Vad har han egentligen att förlora på att det kommer ut? Nej, det här är något av en icke-nyhet (som vi ändå ironiskt nog rapporterar om) men den kanske är lite relevant i dessa censur-tider. Så sent som för några dagar sedan rapporterade vi om att "Child 44" inte får visas i Ryssland, till exempel.

Vad som vore intressant är att få höra era åsikter om det hela, fel eller rätt av Sony? Av "Finding Your Roots"? Av Ben Affleck?

Kommentera gärna nedan!
| 19 april 2015 18:00 |