Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

2 oktober 2017 | 18:00

Adam Lundgren om den stora utmaningen med ”Vår tid är nu”

Skådespelaren Adam Lundgren får åldras sjutton år med sin karaktär Peter Löwander i SVT:s dramaserie ”Vår tid är nu”. En andra säsong är redan inspelad.
Adam Lundgren, känd från "Torka aldrig tårar utan handskar" och "Känn ingen sorg", spelar en av huvudrollerna i ”Vår tid är nu”, SVT:s storsatsning som har premiär ikväll.
 
Här följer vi familjen Löwander och livet kring deras restaurang i efterkrigstidens Sverige. Första säsongen av ”Vår tid är nu” utspelas mellan 1945 till mitten av 50-talet. När den andra säsongen (premiär 2018) slutar har året blivit 1962, och tittarna har fått följa karaktärern i två decennier.

- Det är en familjekrönika. Ett familjedrama som utspelar sig mot bakgrunden av efterkrigstidens Sverige, där det moderna Sverige växer fram, och blir en stor del av historien, berättar Adam Lundgren.

- Serien är berättad med mycket värme och humor. Som Ulf Kvensler, vår manusförfattare, säger: vi hoppas att man under ett avsnitt ska ha hunnit skratta, gråta, bli förbannad, och sitta med skämskudden å sin favoritkaraktärs vägnar.
 
 
Lundgrens karaktär heter Peter Löwander och är mellanbrorsan i familjen. När han kommer hem från kriget upptäcker han att familjens restaurang är nära konkurs.

- Peter har tjänstgjort på en flyktingförläggning i Värnamo. Han har sett och hört fruktansvärda vittnesmål om vad som hänt i koncentrationslägren under kriget. Han kommer hem och vill bli jurist, försöka göra skillnad. Han är en idealist. Men så dras han mer och mer in i restaurangen och dess affärer, för det har inte gått så bra under kriget. Brorsan Gustav som hållt i tyglarna har med kanske mer tvivelaktiga medel hållit restaurangen flytande. Han blir mer involverad i hur restaurangen sköts och hur han vill utveckla den.

Vilka utmaningar har ett sådant perioddrama för dig som skådespelare?

- Man får så mycket hjälp av all kostym och scenografi, och den fantastiska studion de har byggt upp. Att gå in där och se statister i alla sina kläder… Det får man en sån jäkla skjuts av.

- Det svåra kom i att vi gjorde två säsonger på en gång. Att hålla en båge och inte ta ut den för mycket i början, och inte för lite. Man ska kunna förstå i slutet efter en karaktärs utveckling att det är ändå samma person som i början, som har gjort en helomvändning. Att följa och åldras med en karaktär under så pass lång tid var en utmaning. De behövde inte smeta in några grå hår på slutet, för de har kommit av sig självt, skrattar Adam Lundgren.
 
 
Ett historiskt drama låter kanske inte så hett för unga tittare, men motspelerskan Hedda Stiernstedt hoppas att ”Vår tid är nu” har något för alla:

- Det är ett väldigt modernt historiskt drama. Det går snabbt, med mycket fokus bara på de mänskliga relationerna. Jag tror att den yngre publiken kommer gilla att följa min karaktärs kärleksrelation med Kalle. Det finns mycket moderna frågor i den också. Politiska frågor som påminner mycket om var vi är idag i samhället, ur en ung vinkel.

Adam Lundgren tillägger:

- Jag vet inte hur mycket vi människor egentligen har utvecklats efter alla år. Det är samma problem som de här människorna handskas med, som unga handskas med idag, bara på ett annat sätt kanske. Och vi har kostym och hatt på oss. Så publiken får se lite snyggare kläder bara, haha.
 
 
"Vår tid är nu" visas på SVT måndagar 20:00 och finns även att se på SVT Play.
| 2 oktober 2017 18:00 |