Spel

Skribent

Vanja Tomin

17 juni 2022 | 20:00

Activision Blizzard frikänner sig själva efter intern utredning

Det finns inga bevis för att information har dolts eller att trakasserier och diskriminering har skett.
Kotaku.com skriver idag om att Activision Blizzards styrelse har frikänt sig själva efter den interna utredning som gjorts. Efter att de omfattande anklagelserna om trakasserier och könsdiskriminering hos Activision Blizzard blev kända för snart ett år sedan, inledde företaget en egen utredning om situationen. Nu har rapporten från den interna utredningen kommit, och ledningen kan berätta att ingen har gjort något fel.
 
Activision Blizzard hävdar närmare bestämt att det inte hittats några bevis för att någon dolt eller ignorerat anklagelser om trakasserier. Detta trots anklagelser från flera håll om att det är precis det som skett. Bland annat har den amerikanska delstaten Kalifornien stämt bolaget för brott mot arbetsmiljölagen, efter att en mycket lång rad anklagelser om övergrepp, trakasserier, diskriminering och undanhållande av information blivit kända.
 
 
Large 821b2291766ca05a091c102ae42ab8a5 activision blizzard brags about diversity tool is it correct after backlash
 
I ett brev till sina investerare säger Activision Blizzard att de nu har undersökt anklagelserna, men att de inte hittar några bevis för "systematiska problem med trakasserier, diskriminering, repressalier eller liknande".
 
"Påståendena i media och från stämningarna om vårt företag var lika upprörande för oss som för er alla", skriver styrelsen.
 
Enligt styrelsens sammanfattning har utredningen baserats på e-postkommunikation, anteckningar och andra dokument, såväl som färska intervjuer med nuvarande och tidigare anställda. Styrelsen går inte in så mycket mer i detalj om utredningens omfattning eller hur den genomfördes eller vilken information som lämnats till de externa konsulterna.
 
 
"Tvärtemot många av anklagelserna har styrelsen och dess externa rådgivare fastställt att det inte finns några bevis som tyder på att Activision Blizzards ledning någonsin avsiktligt ignorerat eller försökt tona ned de fall av könstrakasserier som förekom och rapporterades." skrev Workplace Responsibility Kommittén till aktieägarna i en SEC-anmälan den 16 juni.
 
Large 821b2291766ca05a091c102ae42ab8a5 activision blizzard boss bobby kotick expected to leave once microsoft deal closes report 1642529312586
Robert A. Kotick, VD Activision Blizzard
 
"Även om det finns några enstaka fall av könstrakasserier, stödjer dessa olyckliga omständigheter inte slutsatsen att Activision Blizzards ledning eller styrelse var medvetna om och tolererade könstrakasserier eller att det någonsin förekommit ett systematiskt problem med trakasserier, diskriminering eller repressalier."
 
Styrelsen skriver vidare att det inte heller finns några bevis för att någon i ledningen har undanhållit information om saker som skulle ha hänt, med tydlig hänvisning till en artikel i The Wall Street Journal som rapporterade omfattande undanhållande av information från vd:n Bobby Kotick.
 
Large 821b2291766ca05a091c102ae42ab8a5 1056792
 
Artikeln hävdade att Kotick hotade att få sin kvinnliga assistent dödad i ett röstmeddelande från 2006, och att han var inblandade för att förhindra att chefen Dan Bunting inte skulle få sparken för sexuella trakasserier. En talesperson för Blizzard Activision sa till Wall Street Journal vid den tiden att Bobby Kotick alltid hade hållit styrelsen informerad, bett assistenten om ursäkt för det grova språket och att Dan Bunting blev ordentligt disciplinerad när incidenten inträffade. Men kort efter att Wall Street Journal frågade om saken, sa Dan Bunting upp sig från företaget.
 
Dock påpekar styrelsen att det har funnits "olyckliga omständigheter" kring några könsdiskrimineringsärenden i bolaget, men att det fortfarande inte var något högsta ledningen försökte vifta bort.
 
Large 821b2291766ca05a091c102ae42ab8a5 activision blizzard brags about diversity tool is it correct after backlash
 
Microsoft håller på att köpa upp Activision Blizzard för den blygsamma summan av över 600 miljarder kronor. Köpet väntar på godkännande från amerikanska myndigheter och det finns rykten om att Bobby Kotick kommer att dra sig ur när affären är klar.
 
Activision Blizzard och dess ledning har varit i blåsväder mycket de senaste åren. Allt från missnöjda fans och slarvigt gjorde spel, till förbud mot fackliga organisationer och stämningar om dålig arbetsmiljö. Och snöbollseffekten tycks inte bli mindre då det nu kommit fram information som istället för att lugna oss fans, får oss att ifrågasätta hur stor nepotism och korruption det egentligen är hos Activision Blizzard.
 
Tror du arbetsmiljön kommer bli bättre hos Activion Blizzard när Microsoft-affären går igenom? Kommentera gärna nedan och berätta för oss!
| 17 juni 2022 20:00 |