Spel

Skribent

Vanja Tomin

28 december 2021 | 19:00

Speljätten Riot Games betalar 100 miljoner dollar efter uppgörelse om sexuella trakasserier

Riot Games ska betala ut miljoner efter en uppgörelse gällande sexuella trakasserier och diskriminering som har skett på arbetsplatsen.
Riot Games, företaget bakom bland annat "League of Legends", ska betala ut totalt 100 miljoner dollar; en uppgörelse på 80 miljoner dollar plus ytterligare 20 miljoner dollar i avgifter och utgifter. Detta efter att ha nått ett förlikningsavtal med myndigheterna i Kalifornien och flera privata ärende för att lösa sin rättegång om könsdiskriminering från 2018.
 
Enligt avtalet kommer Riot att betala 80 miljoner dollar till alla nuvarande och tidigare heltidsanställda som identifierar sig som kvinnor och arbetade på företaget från november 2014 och fram till nu. De övriga 20 miljonerna kommer att gå till advokatarvoden och diverse utgifter. Riot Games har dessutom gått med på att få alla sina interna rapporter och löner övervakade av ett tredjepartsföretag under tre års tid.
 

Problem sedan 2018

 
I november 2018 lämnades en stämningsansökan in av två tidigare anställda. Riot Games anklagades för utbredda sexuella trakasserier och könsdiskriminering. Anonyma vittnen har berättat att ovälkomna bilder på manliga könsorgan ofta skickades till både kvinnliga och manliga anställda från chefer och kollegor. Män sägs ha diskuterat i mejltrådar vilka kvinnliga kollegor som de skulle vilja ligga med. 
 

Siktar på förändringar

 
Talespersoner för Riot Games har beklagat händelserna och poängterar att företag tar ansvar för det som hänt och hoppas att förlikningen blir ett erkännande av det de anställda utsattes för. Riot Games vill skapa en mer jämlik plats för kvinnor i branschen. Den tidigare grabbiga och kvinnoförnedrande kulturen ska arbetas bort och Riot Games ska sträva efter att bli en förebild för andra företag i branschen.
 
Tidigare i år stämdes Riot Games vd Nicolo Laurent efter anklagelser om sexuella trakasserier och diskriminering. Riots undersökning visade inga bevis för dessa anklagelser och ingen uppgörelse inkluderas i detta fall.
 
| 28 december 2021 19:00 |