Spel

Skribent

Vanja Tomin

10 december 2021 | 12:00

Anställda hos Activision Blizzard går ut i strejk

Anställda hos Activison Blizzard har länge varit missnöjda med sin arbetsmiljö, nu startar de en fond för att finansiera en framtida facklig organisation.
Activison Blizzard, speljätten som bland annat är känd för onlinespelen "Overwatch" och "World of Warcraft" har senaste tiden synts mycket i media då anställda signalerat om den dåliga arbetsmiljön. Företaget anklagas för att sprida kvinnoförtryck och ha manschauvinister i ledningen. Det sägs ha förekommit kränkande särbehandlingar, diskriminering, sexuella trakasserier och till och med självmord bland de anställda.
 

Anställda startar insamling

 
Torsdagen den 9 december skrev ABK Workers Alliance (en grupp anställda hos Activision Blizzard som initierat strejk) på Twitter att de uppmanar alla arbetskamrater och anställda inom branschen att stötta gruppen för de nya förändringar som kommer. Anställda hos Activision Blizzard har länge efterfrågat fackliga organisationer, men fått starkt motstånd från ledningen och försök till facklig organisering har enligt rykten lett till repressalier och avsked.
 
 
I skrivandets stund har det samlats in 600 donationer på totalt $39 000. Målet är att få ihop $1 000 000 för att täcka upp vid eventuell inkomstbortfall om Activision Blizzard skulle besluta att inte längre betala ut lön till de anställda medan strejken pågår. Initiativet startade bland annat då anställda hos Raven Software (spelutvecklarorganisation tillhörande Activision) gick i strejk för att protestera då ett dussintal spelutvecklare inom kvalitetssäkring blev uppsagda. De anställda som blev kvar fick låga löner och tomma löften om framtida löneuteckling och förmåner.
 
Ledningen har sagt att de anställda i strejk får lön från måndag till torsdag denna veckan, därefter kommer inte lön utbetalas och anställda får använda semesterdagar om de vill fortsätta med sin strejk.
 

Krav för bättre anställningsformer

 
ABK Workers Alliance är inte en officiell facklig organisation. Gruppen består av anställda hos Activision Blizzard som kämpar för bättre arbetsmiljö och anställningsvillkor. Anställda hos Raven Software har klargjort sina krav för att strejken ska avslutas; alla uppsagda spelutvecklare ska erbjudas sin tjänst tillbaka och alla anställda ska erbjudas en tillsvidare anställning på heltid.
 
Dagens tweet från ABK Alliance Workers kan vara en reaktion på strejken hos Raven Software och ett tillfälle att få mer stöd för att organisera sig fackligt. Så kallade tillståndskort för att skapa en officiell facklig organisation håller på att distributeras bland de anställda, med förhoppning om att många röster ska leda till att ett fack kan bildas. Att bilda fackliga organisationer är svårt med många motsättningar i bland annat USA, många anställda som organiserar sig vill förbli anonyma och är rädda att förlora sina jobb.
 

Många pågående problem

 
Activision Blizzard har under hösten haft perioder i strejk och flera anställda har gått fram och berättat om de pågående sexuella trakasserier och diskrimineringar som sker på arbetsplatsen. Företaget befinner sig nu i en rättsprocess då delstaten Kalifornien, USA, stämde Activion Blizzard i juli 2021 för brist på agerande mot det som sker på arbetsplatsen. ABK Workers Alliance har rapporterat att Treyarch’s central quality assurance team (spelutvecklarorganisation tillhörande Blizzard) gick ut i solidarisk strejk den 7 december för att stötta dem anställda i strejk hos Raven Software. 
 

Krav om att VD avgår

 
Ett av de krav ABK Workers Alliance har är att VD för Activision Blizzard, Bobby Kotick, avgår och blir ersatt. Även en del aktieägare har krävt Bobby Koticks avgång, men styrelsen fortsätter att backa upp Bobby Kotick och hans position som VD. Ledningen sägs ha blundat för de problem som finns på arbetsplatsen och i vissa fall skyddat påstådda gärningsmän från anklagelser gällande sexuella trakasserier och/eller övergrepp. Bobby Kotick står själv anklagad för sexuella trakasserier.
 
"Anställda förtjänar bättre och Bobby Kotick fortsätter att ignorera oss" har Jessica Gonzales sagt. Jessica Gonzales, anställd som Senior Test Analyst hos Blizzard Entertainment, meddelande sent i november att hon väljer att avgå from Activion Blizzard på grund av den negativa och fientliga arbetsmiljön som påverkat hennes psykiska välmående. Jessica Gonzales skrev på Twitter att det enda som kan rädda Activision Blizzard är att Bobby Kotick avgår, och att talangfulla spelutvecklare anställs igen. Jessica Gonzales gör sin sista dag fredag den 10 december. 
 
80785021e0c9248a17505cb7e6e095d2 gonzales
 
Vilka förändringar tror du behövs för att Activision Blizzard ska bli en jämlik arbetsplats? 
| 10 december 2021 12:00 |