Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

21 maj 2023 | 15:00

Streamingtips: Hyllade miniserien följer okända historien bakom Anne Frank

MovieZine snackar med skådespelerskan Bel Powley, om huvudrollen i "A Small Light". En miniserie som handlar om människorna som gömde Anne Frank.
De allra flesta av oss har hört talas om Anne Frank och hennes dagbok. Men hur hamnade egentligen den unga flickan och hennes familj uppe på vinden i två års tid under det andra världskriget? Och vilka var människorna som riskerade sina egna liv för att hålla familjen Frank vid liv under den här tiden? Som dessutom såg till att fortsätta skydda dagboken efter att familjen slutligen hittades.
 
Den nya miniserien "A Small Light" från National Geographic berättar den sanna historien om Miep Gies, samt hennes make och kollegor, som till tillsammans gömde familjen Frank och en ytterligare familj. Något som gjorde att de själva, varje dag, riskerade att bli avrättade av nazisterna som ockuperade Amsterdam under den här tiden.
 
Miniserien har i skrivande stund lyckats med bedriften att få samtliga internationella tv-kritiker att hylla "A Small Light" hos Rotten Tomatoes, med 100% i betyg. MovieZine har i samband med att finalen av serien nu närmar sig fått chansen att ställa några frågor till skådespelerskan Bel Powley, som axlar huvudrollen som den modiga Miep Gies.
 
Bel Powley och Liev Schreiber som Miep Gies och Otto Frank i "A Small Light". 
 
Hur var det att kliva in i den här hemska världen, särskilt med tanke på att det faktiskt hände, för dig?
 
– Det var en intressant ingång, för mig åtminstone, på en del av historien som vi alla känner mycket väl till. Jag tänker att Förintelsen och Anne Frank har porträtterats massor av gånger, i både tv och film. Jag kände därför att om jag skulle vara en del av något som var av den tidsperioden, så måste det kännas nytt och fräscht... och relaterbart. När jag läste piloten för "A Small Light" första gången, så blev jag väldigt imponerad av hur nära jag kände mig till dessa människor.
 
– Våra showrunners mantra under inspelningarna var "kom ihåg att inte tänka på det här som att vi gör något ur ​​det förflutna, för det här var nuet för dessa människor". Vi strävade verkligen efter att få det att kännas modernt, att låta publiken verkligen knyta an och relatera det till nuet. För att göra det lättare för människor att tänka "vad skulle jag ha gjort?" och "vad borde jag ha gjort?", om man hade hamnat i samma situation.
 

"Jag visste ingenting om Miep Gies innan."

 
Bel Powley som Miep Gies i "A Small Light". 
 
Jag måste faktiskt erkänna att jag inte hade någon koll alls på Miep Gies och de andra människorna som hjälpte till att gömma Anne Frank och hennes familj. Det är hennes namn och dagbok som jag själv hade hört talas om. Hur bra koll hade du på den verkliga versionen av din karaktär, innan du landade huvudrollen i "A Small Light" alltså?
 
– Känn ingen skam över det, för jag var precis likadan. Jag visste ingenting om Miep Gies innan. Jag visste ingenting om den holländska motståndsrörelsen eller något om hur Amsterdam var under den här tiden heller. Jag kände egentligen bara till Anne och jag tror att hon verkligen har förevigats genom dagboken. Men jag hade inte ens tänkt på henne och hennes familj på ett riktigt mänskligt sätt innan, alltså människorna bakom dagboken. Och det är verkligen vad den här serien strävar efter att göra.
 
– Vi känner alla till det politiska landskapet och vi känner till många historiska fakta. Men hur är det med mikroversionen av det hela? Du vet, Anne var fortfarande bara mellan tretton och femton år när hon gömde sig på vindsvåningen. Hon gick från en flicka till att börja bli en kvinna, hennes föräldrar försökte fortfarande att uppfostra henne. Miep och hennes man var ett nygift par, som gick igenom allt detta. Och jag tror att det är det som får människor att knyta an så till vår berättelse nu. För livet går alltid vidare, oavsett sammanhanget du befinner dig i.
 
 
Sex av totalt åtta avsnitt av miniserien "A Small Light" finns redan nu tillgängliga hos Disney+, där de två sista avsnitten släpps under natten till måndag.
 

Läs också: De 10 bästa tv-serierna att streama hos Apple TV+ 2023

 
Kommer du att ge "A Small Light" en chans hos Disney+? Kommentera gärna nedan!
| 21 maj 2023 15:00 |