Serie

Skribent

Patrik Jonsson

5 maj 2016 | 18:00

9 tv-serier att se ikapp inför sommarsäsongen

Snart drar sommarserierna igång och då gäller det att vara uppdaterad!
Med sommaren kommer det en hel del nya serier. Debutanterna denna sommar ser dessutom ut att vara riktigt intressanta, vilket i sig talar för ännu en stark tv-seriesommar. Man börjar bli bortskämd.

Nu ska jag dock inte lägga ned massa energi på debuterande serier just denna vecka, debutanterna ska jag nämligen fokusera på i en senare artikel. I denna artikel blir det alltså istället några snabba tips på serier att se ikapp inför de nya säsongerna som drar igång nu i sommar. Vi snackar återkommande serier och nu kör vi!

Wayward Pines
Kanal: FOX
Antal säsonger att se ikapp: 1
Antal avsnitt per säsong: 10
Säsongspremiär: Serien förbryllar vidare med en andra säsong den 25:e maj

En serie som förra sommaren inte imponerade på mig särskilt mycket var "Wayward Pines". Potentialen finns dock där och nu ska det bli intressant att se vad de gör med just denna då det blir dags för den andra säsongen nu i sommar. Är du en sucker för övernaturliga tv-serier och filmer samt fortfarande här hyggligt förlåtande gällande M. Night Shyamalans senaste alster, ja då bör du absolut spana in denna.

Halt and Catch Fire
Kanal: AMC & C More
Antal säsonger att se ikapp: 2
Antal avsnitt per säsong: 10 (sammanlagt 20 avsnitt att se ikapp)
Säsongspremiär: Okänt. Den tredje säsongen loggar dock förmodligen igång i juni/juli. 

Passa nu på att se ikapp "Halt & Catch Fire" ifall ni nu inte redan gjort det. En riktig liten pärla som är ack så underskattad. 80-tal, databoom och massor av dramatik. Förmodligen blir denna tredje säsong även seriens absolut sista, tråkigt nog. Det var så när på att det blev en tredje säsong överhuvudtaget. 

Masters of Sex
Kanal: Showtime & HBO Nordic
Antal säsonger att se ikapp: 3
Antal avsnitt per säsong: 12 (sammanlagt 36 avsnitt att se ikapp)
Säsongspremiär: Okänt. Men vi kan nog förvänta oss att det hela börjar någon gång i  juli. Serien har nämligen startat i just juli de senaste åren.

Vem sa att det är brist på starka dramor under sommaren? Förutom nyss nämnda "Halt & Catch Fire" kommer även kritikerrosade "Masters of Sex" tillbaka med ännu en säsong i sommar. Förutom att det är en ytterst välspelad och välskriven baseras den dessutom på verkliga personer och händelser. Är man en sucker för historiska dramor ska man alltså inte tveka.

Ray Donovan
Kanal: Showtime & HBO Nordic
Antal säsonger att se ikapp: 3
Antal avsnitt per säsong: 12 (Sammanlagt 36 avsnitt att se ikapp)
Säsongspremiär: Den fjärde säsongen kastar sig över oss den 27:e juni på HBO Nordic).

"Ray Donovan" är sannerligen en serie för både action- och thrillerfantasten. Den börjar riktigt starkt och blir faktiskt sedan bara bättre och bättre. Inte alla serier som kan skryta med den bedriften, det kan dock "Ray Donovan". Förutom att vara riktigt snyggt producerad och välskriven så fullkomligt myllrar den av härliga skådespelare och karaktärer.

Orange is the new Black
Kanal: Netflix
Antal säsonger att se ikapp: 3
Antal avsnitt per säsong: 13 (Sammanlagt 39 avsnitt att se ikapp)
Säsongspremiär: Den fjärde säsongen burar in oss den 17:e juni. 

Ett "Kvinnofängelset" för 2010-talet? Så skulle man nästan kunna kalla denna oerhört underhållande dramaserie. Det är väl knappast några som fortfarande inte hört talas om denna vid det här laget? Om du nu dock fortfarande inte har gett dig i kast med denna så tycker jag absolut du ska ge den en chans. Vet du med dig att du gillar fängelsemiljöer, smått skruvade händelseförlopp och karaktärer, så borde "Orange is the new Black" rimligtvis passa dig.

The Strain
Kanal: FX & Viaplay
Antal säsonger att se ikapp: 2
Antal avsnitt per säsong: 13 (sammanlagt 26 avsnitt att se ikapp)
Säsongspremiär: Okänt. Men ska vi förlita oss på seriens tidigare schemahistorik så drar den igång i juli.

"The Strain" tillhör inte några av mina personliga favoriter direkt, men för er mer skräckinbitna människor där ute kanske denna ändå kan vara något. Vampyrer, virus, ja ni har hört och sett allt det där tidigare och förmodligen också i bättre tappningar. Har man dock överseende med lökigheten, kanske rentav uppskattar den, så duger den säkert som en hygglig sommarserie på de allra regnigaste av dagar. 

Hell on Wheels
Kanal: AMC
Antal säsonger att se ikapp: 5 (4 1/2)
Antal avsnitt per säsong: 10-13 (Sammanlagt 50 avsnitt att se ikapp)
Säsongspremiär: Den avslutande delen av den femte säsongen laddar igång den 11 juni (AMC).

Här får ni alltså ligga i ifall ni vill komma ikapp innan den sista delen av den femte säsongen drar igång till sensommaren. Femtio avsnitt blir lite att hugga i. Den femte tillika avslutande säsongen är alltså uppdelad i två halvor varav den första halvan sändes ifjol sommar. Gillar ni västernserier ska ni inte tveka, detta må inte vara någon ny "Deadwood", men den är absolut inte fy skam för det.

Mr. Robot
Kanal: USA Network & SVT
Antal säsonger att se ikapp: 1
Antal avsnitt per säsong: 10
Säsongspremiär: "Mr. Robot" loggar in igen den 13:e juli. (USA Network).

En av fjolårets absolut största överraskingar var onekligen hackerserien "Mr. Robot" och snart är det alltså dags för dess andra säsong att göra entré. Ni som ännu inte hoppat på tåget hinner gott och väl. Det är endast en säsong, tio avsnitt, att ta er igenom för att sedan känna er riktigt uppdaterade inför starten av den andra. "Mr. Robot" blandar drama med thriller riktigt väl så ni som vanligtvis känner er hemma i dessa genrer ska absolut inte tveka. Har ni dessutom en weak spot för hackers och konspirationer bjuder det så klart till extra mycket.

Bloodline
Kanal: Netflix
Antal säsonger att se ikapp: 1
Antal avsnitt per säsong: 10
Säsongspremiär: Familjehemligheterna fortsätter att florera den 27:e maj.

Även "Bloodline" hinner ni gott och väl titta ikapp på då endast en säsong om tio avsnitt krävs för att vara ifatt. Kom dock ihåg att denna alltså har premiär redan denna månad och att det som vanligt då det gäller Netflix släpps en hel säsong på en och samma gång. Ni som gillar dramatiska familjekrönikor och som även har en blodad tand för isande thrillers med en och annan twist, bör absolut ger er i kast med "Bloodline". Enligt mig Netflix allra bästa egenproducerade serie so far!

Detta var alltså ett urval av tv-serier som bjuder på nya säsonger nu till sommaren, hoppas ni kunde hitta något eller några förslag som tilltalade er.  

Vilka av dessa serier längtar ni som allra mest till och vilka funderar ni på att hoppa på? Kommentera gärna nedan!
| 5 maj 2016 18:00 |