Serie

Skribent

Patrik Jonsson

27 november 2014 | 19:00

8 TV-serier att se ikapp inför vårsäsongen

Var förberedd på den starka TV-säsongen som väntar.
Snart är det jul och snart är det nyår, vad som sedan anländer är vårsäsongen. Den TV-säsong som nuförtiden brukar räknas som den allra starkaste. En hel del nya serier blir det självfallet, men i afton tänkte jag lägga fokusen på några återkommande serier. Här kommer en bunt tips på TV-serier ni kan titta ikapp på inför stundande januari och framåt!

Jag kanske kan tyckas vara ute lite väl tidigt här då det ännu endast är… hmm få se… den 27:e november! Detta beror dock på hur man ser på saken, några serier jag tänker tipsa er om här har nämligen uppemot en sex säsonger att titta ikapp på och då krävs onekligen en hel del tid. Lite så har jag tänkt förstår ni. Så ifall ni nu har en del frittid att slå ihjäl, speciellt under julledigheten, ska ni nu alltså här få några tips på TV-serier som drar igång sina nya säsonger nästa år, några av dem så tidigt som i januari. 

Vissa av dessa serier är ni garanterat redan djupt investerade i och bara sitter och väntar på den spännande fortsättningen, medan ni kanske ligger efter i andra och inte ens har börjat se på några. Särskilt ifall det sistnämnda stämmer in på dig gäller det med andra ord att börja i tid så du är hyggligt uppdaterad då serien ifråga drar igång igen!

Kanal: Cinemax & HBO Nordic

Antal säsonger att se ikapp: 2

Antal avsnitt per säsong: 10 (sammanlagt 20 avsnitt)

Säsongspremiär: Den tredje säsongen drar igång den 9:e januari (Cinemax)

"Banshee" är främst en serie för actiondåren och för den som letar efter en TV-serie där man kan stänga av hjärnan en stund. Inte hela hjärnan dock, serien är inte bara dum underhållning. 

Kanal: FX & Viaplay 

Antal säsonger att se ikapp: 2

Antal avsnitt per säsong: 13 (sammanlagt 26 avsnitt)

Säsongspremiär: Den tredje säsongen kickar igång den 28:e januari (FX)

"The Americans", ja vad ska man säga? 80-tal, spionage, härlig stämning och musik samt genuina skådespelare och karaktärer. Serien sträcker sig över många genrer, främst drama, action och thriller. Tilltalar sådant dig ska du inte tveka!


Kanal: Showtime & C More

Antal säsonger att se ikapp: 4

Antal avsnitt per säsong: 12 (sammanlagt 48 avsnitt)

Säsongspremiär: Den femte säsongen kastar sig över oss den 11:e januari på Showtime

"Shameless" är ett sällsynt bevis på att det faktiskt går att göra lyckade remakes på brittiska succéserie, denna slår till och med sitt original. Helt galen och urflippad, men samtidigt både allvarlig och djup. Fantastisk på alla sätt och vis och grovt underskattad! Gillar ni skruvade och vågade dramer är "Shameless" given!

Kanal: AMC & Netflix 

Antal säsonger att se ikapp: 6,5

Antal avsnitt per säsong: 13 (sammanlagt 85 avsnitt)

Säsongspremiär: Datum ännu inte fastställt. Premiärmånaden för den andra och avslutande delen av den sjunde säsongen är dock februari.

"Mad Men" behöver nog knappast någon större eller djupare presentation då den är vida känd i TV-seriekretsar. Ingen favorit för min egen del men jag vet dock att väldigt många uppskattar denna. "Mad Men" lär tilltala många dramafanatiker och de som är extra förtjusta i 60-talet. Grymt snyggt producerad och välspelad.

Kanal: FX & Viaplay

Antal säsonger att se ikapp: 5

Antal avsnitt per säsong: 13 (sammanlagt 65 avsnitt)

Säsongspremiär: Den sjätte tillika sista säsongen börjar skjuta skarpt den 20:e januari (FX)

"Justified" tillhör helt en av mina personliga favoritserier, en riktigt grym serie med härliga karaktärer och fantastiskt manus. En skitig och modern western i den amerikanska södern, kan tänka mig att många av er som diggade hårdbarkade serier som "The Shield" och "Deadwood" kommer att störtförälska sig i denna!

Kanal: NBC & Netflix

Antal säsonger att se ikapp: 2

Antal avsnitt per säsong: 13 (sammanlagt 26 avsnitt)

Säsongspremiär: Ej fastställt, fast gör er beredda att gå på middag någon gång i april.

"Hannibal" är sannerligen en av få stora överraskningar från en network-kanal de senaste åren, denna har kabelkanalkvalitet. Dessutom blir den bara bättre och bättre. Gillare av thrillergenren, ja och faktiskt även av originalfilmerna, bör uppskatta denna. Dessutom är Mads Mikkelsen alldeles förtjusande som allas vår kannibal och seriemördare Hannibal Lecter!

Kanal: History Channel & HBO Nordic

Antal säsonger att se ikapp: 2

Antal avsnitt per säsong: 9 & 10 (sammanlagt 19 avsnitt)

Säsongpremiär: Ej fastställt, i mars/april lär dock vikingablodet återigen börja svalla

"Vikings" kan jag tänka mig tilltalar gillare av rätt spridda genrer. Här finns historik, här finns action, här finns thrillerelement, matinékänsla, äventyr och även en viss del komik. Också "Vikings" är en sådan där serie som har en tendens att bara bli bättre och bättre!

Kanal: Netflix

Antal säsonger att se ikapp: 2

Antal avsnitt per säsong: 13 (sammanlagt 26)

Säsongspremiär: Inte heller här är själva datumet fastställt,  fast månaden då det politiska (djävulska) spelet fortsätter heter februari!

"House of Cards" är faktiskt den andra, mer eller mindre, lyckade remaken i denna artikel. Kevin Spacey är som vanligt riktigt bra och ni som gillar politiska thrillers ska absolut inte tveka vad det gäller denna, bara att kasta er över den!

Detta var ett urval av TV-serier som bjuder på sin fortsättning till våren, jag hoppas ni kan hitta någon rackare som tilltalar er. Ja jag vet, "Game of Thrones" drar också igång igen till våren (mars/april) men den har jag en känsla av att alla redan följer så jag hoppade helt enkelt över den. Inte för att den är dålig alltså, tvärtom jättebra serie, men den kändes i sammanhanget aningen meninglöst att nämna.

Sedan kan jag väl berätta för alla er som eventuellt reagerade på att jag inte nämnde "True Detective" att det ser ut som att dess andra säsong inte har premiär förrän i sommar denna gång. Nu vet ni det, men den som väntar på någe gott. Ja och fortsättningen på "Fargo" kommer eventuellt nästa höst.

Här är några fler TV-serier ni får återse till våren, vissa dåliga andra bra: "Hemlock Grove", "Black Sails", "Da Vincis Demons", "Parks and Recreaton", "Community", "Bates Motel", "The Following" samt "It´s Always Sunny in Philadelphia".

Vilken säsongspremiär ser ni mest fram emot till vintern/våren (ja förutom "Game of Thrones")? Och är det någon serie ni tänker hoppa på och se ikapp? Orda gärna av er här nedan!
| 27 november 2014 19:00 |