Film

Skribent

Emil Skelterwijk

25 december 2013 | 20:30

8 helt improviserade filmscener

Det är inte alltid man följer manuset till punkt och pricka. Här är åtta improviserade scenförbättringar.

En bra scen blir till genom ett bra manus. En fantastisk scen blir till genom improvisation. Så lyder talespråket jag myntade för cirka 10 sekunder sen. Slår det kommer det innebära att framtida filmer kommer vara helt improviserade... låt oss hoppas att vi slipper det. Men det är ändå små improviserade ögonblick som höjer filmen en smula, trots att vi är ovetandes om dess ursprung. Därför har jag valt att så här efter julafton med kistan full med glögg och pepparkakor ge er åtta helt improviserade scener!     

Jakten på den försvunna skatten - Svärd vs pistol

Här skulle det egentligen blivit århundradets svärdfight, men när Harrison Ford vaknade dagen innan inspelning, sjuk som en skabbräv, valde han att förenkla scenen. Och idag är scenen en ikonisk del av filmen!  

The Dark Knight - Försenade explosionen

Man skulle kunna tro att allt är planerat. Och självklart är inte explosionen improviserad, men det förvånade spelet från Heath Ledger vid fördröjningen är helt improviserad. En perfekt touch av mörk humor till Jokerns sjuka karaktär.

Dum och Dummare - Most Annoying Sound

Mycket av bilresan med hitmannen Joe Mentalino var improviserat, men den del som utmärker sig mest är definitivt när Lloyd och Harry drar igång "the most annoying sound". Ett guldkorn bland improviserade scener!

Hajen - Bigger Boat

Ett utav filmhistoriens mest klassiska oneliner var, tro det eller ej, improviserad. Det har vi Roy Scheider att tacka för!

Taxi Driver - Spegelscenen

En klassisk scen som kom till genom fantasin hos den fantastiske Robert De Niro. I manuset stod det bara att han skulle prata med sig själv i spegeln - resten var upp till den gamla räven (vid den tidpunkten ungtupp). Resultatet... ja, det vet nog de flesta som kan något om film!

Goodfellas - Skämtscenen

Tydligen hade scenariot till den här scenen hänt Pesci när han pratat med en gangster inför sin roll. Joe Pesci tillsammans Ray Liotta valde, utan de andra skådespelarnas vetskap, att göra det hela framför kamerorna. Improviserat och helt fantastiskt!

Midnight Cowboy - Galen taxi

Taxibilen som far in i bilden när Dustin Hoffman och Jon Voight håller på att gå över gatan är på riktigt. Det var en taxichaufför som ignorerade skylten "filmning". Dustin Hoffman blev tvungen att improvisera i stunden även om jag tror det mesta kom direkt från hjärtat!

Star Wars: Episode V - "I know"

Ännu en gång är det Harrison Ford som är framme och blandar sig i manuset... med all rätt. Från början var det meningen att Han Solo skulle klämma ur sig: I love you too. Harrison Ford tyckte inte det passade hans karaktär och ändrade till det bättre. Ibland behöver improvisation inte vara svårare än så här för att det ska bli genialiskt!  

Med det skrivet hoppas jag att ni nu lägger extra mycket tid på att försöka lista ut vad som är manus och vad som är improviserat. Jag har nämligen hört att de som lyckas lista ut vad som är improviserat utan att fuska lever ett längre och lyckligare liv... Kära läsare, det ni precis läst i sista stycket var inte baserat på något manus... det var helt improviserat. God fortsättning!

| 25 december 2013 20:30 |