Film

Skribent

Alexander Dunerfors

4 maj 2018 | 18:00

8 filmer vi ser fram emot på Cannes Film Festival 2018

Den 71:a upplagan av världens mest prestigefyllda filmfestival står runt hörnet. I årets schema hittar vi bland annat Lars von Triers återkomst, Bergman-fokus, spektakulära rymdäventyr och ett svenskt fantasydrama.
Cannes-festivalen har under senaste tiden skapat rubriker av helt andra anledningar än sina filmer. Ett sandlådebråk med Netflix har resulterat i att streamingtjänsten stoppat några av sina planerade festivalpremiärer, och ett förbud mot selfies på röda mattan har också blivit omdiskuterat. Men det kännas snarare som att det hör till att klaga lite på Cannes, denna institution som filmskribenter världen över ändå varken vill eller kan leva utan.

Snart landar jag och tusentals andra på Croisetten för att trängas i köerna till festivalpalatset, jaga fri wifi i pauserna, och slutligen klä upp oss, gå uppför de ikoniska trapporna och njuta av stjärnfyllda filmpremiärer.

Men först - här är åtta filmer som på förhand kittlar nyfikenheten lite extra.
 

Alla vet

 
Festivalens öppningsfilm är en dramathriller om en kvinna som återvänder hem till Madrid med make och barn. Oförutsedda händelser längs vägen får hemligheter att bubbla upp till ytan. Iranske regissören Ashgar Farhadi följer upp tre hyllade filmer (”Nader och Simin - En separation”, ”Det förflutna” och ”The Salesman”) med en spansk film, otippat nog. Det ger honom chansen att sätta äkta paret Penelope Cruz och Javier Bardem framför kameran.
 
Large 23e1f1c5e5877c8948ad16c8c0534117 allavet
 

Gräns

 
En novell av John Ajvide Lindqvist ("Låt den rätte komma in") står till grund för detta svenska fantasy-drama, i regi av Ali Abbasi (”Shelley”). Det handlar om en tulltjänstekvinna med ett sjätte sinne, vars värld förändras när hon möter en mystisk främling. Filmen tävlar i sektionen Un Certain Regard.
 
Large 23e1f1c5e5877c8948ad16c8c0534117 grans
 

Under the Silver Lake

 
80-talssyntar och en övernaturlig stalker gjorde ”It Follows” till en av Cannes-festivalens stora snackisar år 2014. Nu är regissören David Robert Mitchell tillbaka med en dramakomedi, där Andrew Garfield blir besatt av ett mordmysterium.
 
 

Whitney

 
Kevin MacDonald, filmskaparen bakom ”Last King of Scotland” och ”State of Play”, känns kanske inte som mannen som lyssnat sönder ”I Will Always Love You” i sina unga år. Men med en rad musikdokumentärer på sin meritlista (”I huvudet på Mick Jagger”, ”Marley” och ”Oasis”) ska han nu ta sig an den wailande och rekordvinnande sångerskan Whitney Houston i ett närgånget porträtt.
 
 

Fahrenheit 451

 
I en dystopisk framtid där böcker bränns på bål börjar en ung brandman ifrågasätta sitt jobb. Michael B. Jordan och Sofia Boutella gör uppror mot Michael Shannon i denna thriller av Ramin Bahrani (”At any Price”). ”Fahrenheit 451” släpps på HBO Nordic redan 20 maj.
 
Large c49736fce961fa2392233666b7e73cca fahren
 

The House that Jack Built

 
Matt Dillon och Uma Thurman följer en seriemördares liv under tolv år. Spännande! Men minst lika lockande känns presskonferensen efteråt. Lars von Trier kickades ut från Cannes år 2011 efter några olämpliga kommentarer kring Adolf Hitler. Vi är nog många som håller andan nu när han välkomnas tillbaka till röda mattan - vad ska den danske provokatören bjuda på den här gången?
 
 

Climax

 
Jag vet ärligt talat ingenting om den här filmen. ”Climax” är så färsk att IMDb anger ”In production” med premiär år 2019. Felaktigt, då den ska premiärvisas inom den alternativa filmfestivalen Directors’ Fortnight i Cannes om bara någon vecka. Det räcker dock för mig med ett namn: Gaspar Noé. Regissören som inte skyr obehagliga våldsinslag i ”Irreversible” eller explicita sexscener i ”Love” (i 3D!) är tillbaka - vi förväntar oss det mest oväntade.
 
Large 4a20ac1d2f7e4826d3b77dc3e021aa10 gaspar noe
 

Solo: A Star Wars Story

 
En filmfestival är det perfekta tillfället att upptäcka nya talanger, berättelser och perspektiv från världens alla hörn. Men Cannes blir aldrig komplett utan stjärnglans, paparazzis och några riktigt efterlängtade titlar. Årets blockbuster är prequeln om Han Solos unga år, i regi av Ron Howard. Det ska bli skönt att slappna av till rymdjakter och laserpistoler efter en vecka av tunga draman.
 
Large 4a20ac1d2f7e4826d3b77dc3e021aa10 solo cannes
 
Följ vår Cannes-bevakning med exklusiva intervjuer och recensioner här på MovieZine mellan 8-19 maj.
| 4 maj 2018 18:00 |