Fahrenheit 451 2018

Drama Sci-Fi Thriller
USA
100 MIN
Engelska
Fahrenheit 451 poster

Synopsis

Andra filmatiseringen av Ray Bradburys roman. I en skrämmande framtid jobbar en ung man som brandman, med ansvar för att bränna alla böcker. När han möter en ung kvinna börjar han ifrågasätta sina gärningar.
Ditt betyg
2.3 av 15 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

13 maj 2018 | 15:00

Dystert i en värld utan böcker

Det som borde kännas brinnande aktuellt och tänkvärt skildras för ytligt i "Fahrenheit 451". Filmen underskattar sin publik genom att förenkla sitt budskap så att en femåring ska kunna förstå, men för den som gillar snygga framtidsmiljöer är HBO:s mest ambitiösa film klart värd en titt.
Det mest attraktiva med "Fahrenheit 451" är världen som byggts upp. En mörk och högteknologisk framtid efter Andra Inbördeskriget i USA. Tillräckligt långt bort för att folk skulle ha hjärntvättats och glömt bort stora delar av sin historia. Tillräckligt nära för tv-nyheter med hjärtan och emojis över skärmarna, vilket mycket påminner om hur Facebooks livesändningar ser ut idag.

Sociala medier, drönare och VR - denna framtidsvision tar väldigt mycket inspiration från 2010-talet, vilket kan göra den snabbt daterad. Men här och nu känns den brinnande aktuell, och inte bara för de ytliga detaljerna.

Filmen pratar om fake news, om vikten av källkritik och att tänka själv. Indirekt även om Trump och hur lätt media kan manipuleras. Regissören Ramin Bahrani ("99 Homes", "At Any Price") har dock förenklat budskapet och historien, så att bara de viktigaste replikerna och nyckelscenerna är med, inget runt omkring som kunde låta den här världen kännas verklig och levande. Det känns som att titta på en påkostad barnfilm, eller en blockbuster så cyniskt riktad mot en generation med dåligt tålamod att man måste fördumma det hela. Man vet aldrig vad tittaren missar genom att läsa sina sms samtidigt, så det är lika bra att upprepa allt 2-3 gånger.

Michael B. Jordan spelar Guy Montag, en brandman som gått i sin fars fotspår. I framtiden betyder dock "brandman" något annat. De släcker inte bränder, de startar bokbål. Ja, böcker är strikt förbjudna, rent av farliga, och i den vackra inledningssekvensen får vi se klassiker efter klassiker slukas av flammorna. För mycket information anses vara skadligt. För många alternativ och åsikter gör dig förvirrad. Ett ignorant folk är ett lyckligt folk! Brandkåren är en slags SWAT-styrka som ska se till att bevara den här freden, och Guy är deras mest ambitiösa kadett.

Det är naturligtvis inte alla som håller med. En grupp aktivister (så kallade "Eels") försöker rädda litteraturhistorien, och ladda upp vad de kan på internet (som nu heter "the 9"). När Guy möter brandkårens läcka, Clarisse (Sofia Boutella) får hon honom att börja ifrågasätta meningen med hans jobb.

Jordan medverkar i nästa varje scen, och lyckas ingjuta sin rätt platta karaktär med tillräckligt mycket karisma för att vi ska engageras av hans öde. Hans mentor, nästan fadersgestalt, är kapten Beatty som själv balanserar på den tunna linjen mellan vad lagen kommenderar och vad hjärtat säger. Michael Shannons karaktär borde vara mer komplex än många av de skurkar han spelat på sistone, men tyvärr är inte detta filmen som bjuder på särskilt många twistar eller överraskningar.

Utan att ha större koll på den dystopiska romanen "Fahrenheit 451", kan man likna iallafall denna filmversion med en "1984" för "Hunger Games"-generationen. Nog hade filmen vunnit på att inte skriva publiken på näsan så tydligt. Men budskapet, om att inte glömma bort vårt kulturarv och att plocka upp en bok då och då, kan nya generationer definitivt få påminnas om. Jag får nog börja med Ray Bradburys bokklassiker, den har bara väntat sedan 1953...
| 13 maj 2018 15:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Fahrenheit 451
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu