Film

Skribent

Katarina Emgård

14 juni 2017 | 18:00

7 roller som Tom Cruise kunde ha spelat

Vi har sett honom som hårdnackad stridspilot, het bartender och actionhjälte i både dystopier och agentfilmer. Man kan älska eller hata Tom Cruise, men pojken som skulle bli präst och istället blev en av världens topp 100 skådespelare har åtminstone gjort ett starkt avtryck i filmhistorien. Ett avtryck som dock kunde sett väldigt annorlunda ut...
Med ”Föräldrafritt” blev Tom Cruise hela generation X tonårsförälskelse och dessutom lyckades han med konststycket att göra Kalle Anka-outfiten (naken nertill, påklädd upptill) med rosa skjorta och tubsockor legitimt.
 
Idag, 34 år senare, är han högaktuell med fantasyskräckfilmen ”The Mummy”, som trots att den blev helgens tittarsuccé i Sverige verkar floppat i USA.
 
Cruise spås en dalande karriär och även om hans kommande projekt, den beryktade uppföljaren ”Top Gun: Maverick” lär locka några nostalgiker behövs nog något mer unikt för att han ska lyckas upprätthålla sin magiska, något läskiga charm. För jag tror att fler med mig har en tudelad relation till mannen som också bär på en viss crazy-faktor. Likväl är det tack vare honom som ikoniska repliker som ”Show me the money” och ”I feel the need – the need for speed” fortfarande citeras bland berusade cineaster.
 
Oavsett vilken Cruise man gillar finns det en del roller han nästan gjorde, och som åtminstone jag skulle finna smått bisarra att se honom i. Här kommer ett axplock av titlar som kunde varit ”Starring Tom Cruise”.
 

Footloose

 
Tom Cruise hade redan visat sina dansmoves i ”Föräldrafritt” och producenten till ”Footloose” ville gärna se honom svänga sina lurviga även i denna 80-talskultrulle. Tyvärr sammanföll det med inspelningarna av ”Ta chansen!” och rollen gick vidare till Kevin Bacon istället. Av alla filmer som Tom Cruise tackat nej till är det nog ändå denna som skulle passat honom bäst.
 
Large f7ec6beffa2697dc5217435f8ec6f3ac 53 29570 tom cruise kevin bacon footloose 1444338307
 

Edward Scissorhands

 
Det är svårt att tänka sig idag, men Tim Burton var också rookie en gång i tiden och under förproduktionen av ”Edward Scissorhands” ville filmbolaget att han skulle rollsätta Tom Cruise i huvudrollen för att på så vis garantera en viss publiksuccé.
 
Tom Cruise ska tydligen vid första mötet dock ställt onödigt många frågor om karaktären som ”hur klarade hans sig utan mat i alla år?” och ”hur går han på toaletten?”, frågor som både manusförfattaren Thompson och Burton inte tyckte berättelsen behövde besvara. Detta med risk för att döda sagans magi, något nog även Tom Cruise kunnat göra i rollen som Edward.
 
 

Nyckeln till frihet

 
Det är som vanligt pengar som avgjorde att vi inte fick se Tom Cruise i rollen som Andy Dufresne. Men inte riktigt på det sätt man kanske tänker sig.
 
Regissören Frank Darabont blev erbjuden en rejäl summa dollars för att lämna över projektet till ”På heder och samvete”-regissören Rob Reiner så att denne kunde göra filmen tillsammans med Tom Cruise. Reiner lär dock någonstans på vägen insett att hans regissörsdrömmar inte var till salu. Det tackar både jag, Oscars-kommittén och IMDB:s topplista honom för.
 
 

Ghost

 
Liksom ”Footloose” känns rollen som keramikälskande Sam inte så långt bort för mannen med svallet och smilet. Förutom Tom Cruise var även Kevin Bacon, Alec Baldwin, Harrison Ford och Tom Hanks tilltänkta i huvudrollen.
 
Regissören Jerry Zucker lär ha utbrist ”Över min döda kropp!” när han hörde att Patrick Swayze skulle provspela. Detta då han inte ska ha kunnat separera den riktiga Swayze från hans roll som Dalton i actionrullen ”Road House”. Men efter lite övertygelse fick Swayze ändå provspela och vi vet ju hur det gick sedan.
 
 

A Beautiful Mind

 
Från början var denna filmklassiker ett Robert Redford-projekt med Tom Cruise i huvudrollen som den prisvinnande matematikern John Nash. Cruises lista över superintelligenta ”brainy”-karaktärer är närmast icke-existerande. Tur är nog för filmbolaget att han istället gick och gjorde ”Vanilla Sky”.
 
Large 9f1b9877f719c79795904b27e715f3f0 a beautiful mind
 

Iron Man

 
Filmbolaget var inte överförtjusta i idén att rollsätta Robert Downey Jr. som den legendariske superhjälten, särskilt inte eftersom Tom Cruise erbjudit sig att både spela huvudrollen och producera filmen. Till slut verkar dock Tom Cruise inte ha känt att filmen blev som han tänkt sig och därför gått vidare med andra projekt.
 
Cruise känns även långt ifrån sådär skönt avslappnad som Downey Jr. kan vara, och det är definitivt crazy-faktorn som spökar. Han är helt enkelt inte snubben man överlåter ett av världens största vapenföretag till.
 
 

Donnie Brasco

 
Som så många andra filmer i Hollywood cirkulerade manuset till ”Donnie Brasco” i flera år innan den till slut spelades in. Från början var Stephen Frears tänkt att regissera och Tom Cruise spela rollen som Pistone/Brasco. 1991 flyttade man dock fram produktionen eftersom man inte ville konkurrera med ”Goodfellas”. Det skulle dröja fem år innan man tog tag i projektet igen och vid det laget var bara Al Pacino kvar från originalcastingen.
 
Large 9f1b9877f719c79795904b27e715f3f0 donnie brasco mainlargest
 
Hade ni velat se någon av de här filmerna med Tom Cruise i huvudrollen? Kommentera nedan.
| 14 juni 2017 18:00 |