Film

Skribent

MovieZine

9 oktober 2016 | 12:00

7 filmer som får din hjärna att jobba lite extra

Det är fantastiskt hur filmer kan beröra oss på olika sätt. De kan få oss att skratta, gråta och bli rädda. Sen har vi de filmer som gör att hjärnan får jobba lite extra för att hänga med.
Filmerna du går och funderar på långt efter att du sett den. De du behöver se en extra gång för att förstå. Här kommer en lista med sju stycken filmer som garanterat får din hjärnaktivitet på max.


1. Inception (2010)


Självklart måste ”Inception" vara med. Här kan man inte sitta och dagdrömma utan det gäller att verkligen hänga med. Huvudkaraktären spelas av ingen mindre än Leonardo DiCaprio som fått i uppdrag att plantera en idé hos en annan person. Att detta är både invecklat och svårt förvånar kanske ingen.

”Inception" blev en dundersuccé! Inte konstigt, det är en smart och fartfylld film. Efter att ha sett på den här filmen kommer du garanterat se saker på ett annat sätt. Snacka om en mind-blowing film!2. The Prestige (2006)


”The Prestige” är en storfavorit för många. Här möter vi två trollkarlsrivaler och får följa deras ständiga kamp. Det är en film om hämnd med inslag av magi och spänning. I rollistan hittar vi bland annat Christian Bale, Hugh Jackman och Scarlett Johansson.

Filmen fångar ens intresse från början till slut. Vilken handling och vilka specialeffekter! Det krävs dock en hel del koncentration och filmen kan liknas med ett pussel. ”The Prestige” är en välgjord film som måste ses! Det är nämligen ren och skär filmmagi!


3. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)


”Eternal Sunshine of the Spotless Mind" kan inte annat än beskrivas som ett mästerverk. Efter att ex-flickvänen Clementine (Kate Winslet) raderat alla minnena av honom samt deras förhållande tänker Joel (Jim Carrey) göra detsamma. Detta är något som visar sig vara lättare sagt än gjort. 

En kärlekshistoria med en ytterst komplex handling. Jim Carrey och Kate Winslet briljerar i sina roller. Filmen är vacker, sorglig och smart. "Eternal Sunshine of the Spotless Mind" lämnar djupa spår i ens huvud. Se hjärna denna film, om du inte redan har gjort det!4. Sherlock Holmes (2009)


Filmatiseringen av vår favoritdetektiv hamnar självklart på listan. Sherlock Holmes gestaltas av Robert Downey Jr. och Dr. Watson av Jude Law. Vi har nog alla någon gång försökt oss på att tillämpa Holmes slutledningsförmåga, men misslyckats. Vem skulle inte vilja ha Holmes skarpsinne och kvickhet? Det är inte många som mäter sig med honom, men ärkefienden Moriarty sätter hans krafter på prov.5. Interstellar (2014)


Ett kliv in i framtiden. Jordens resurser är förbrukade och jorden är inte längre en plats som människor kan leva på. Jakten på en ny och lämplig plats blir både lång och svår. Kommer de lyckas?

Christopher Nolans ”Interstellar" blev snabbt en hit och toppade biolistorna. Inte nog med detta så kammade filmen hem en Oscar för bästa specialeffekter. ”Interstellar" bjuder på ett storartat rymdäventyr, det här är en film som garanterat kommer få din hjärna att  gå på högvarv!6. Mulholland Drive (2001)


Enligt vissa är ”Mulholland Drive” den bästa filmen genom tiderna. Rita tappar minnet i samband med en bilolycka. Hon gömmer sig i en lägenhet och dit anländer Betty. De blir vänner och den och tillsammans försöker de lista ut vem Rita egentligen är.

”Mulholland Drive” är en gåtfull film som inte är helt lätt att förstå. Det finns mängder med olika teorier om vad filmen egentligen handlar om. På nätet kan man hitta diverse trådar och teorier. Kan du lista ut hur det hela hänger ihop? För att förstå filmen finns 10 stycken ledtrådar. Ta en titt på ledtrådarna och låt hjärnan arbeta!7. Matrix (1999)


En overklig värld, The Matrix. Filmen beskriver ett samhälle där människorna hjärnor är kopplade till datorer och lever i en virtuell verklighet. "The Matrix" belönades med flera Oscars. Det är en minst sagt fascinerande film med fräsiga specialeffekter. Man kan fråga sig om vi faktiskt lever på ett liknande sätt, att våra hjärnor är kopplade till datorer? ”The Matrix” är i alla fall en film som stimulerar hjärnan lite extra mycket!

Hedda Lundborg

Vilka filmer får din hjärna att snurra lite mer? Kommentera nedan!
| 9 oktober 2016 12:00 |