Film

Skribent

Alexander Kardelo

2 december 2016 | 15:00

7 biofilmer att se fram emot i december

Det finns mycket mer att se än ”Star Wars”. Kolla in månadens höjdpunkter!
Ken Loachs Guldpalmsvinnande drama, en tidig Oscarsfavorit och uppföljaren till en av de största svenska komedierna på senare år. Hoppas du har sparat veckopengen för den närmaste månaden är full av filmpärlor på bio.

December är ju inte minst en höjdarmånad för alla som älskar science fiction. Nu anländer smarta ”Arrival”, episka ”Passengers” och såklart den hett efterlängtade ”Rogue One”.

Arrival - nu på bio


Denis Villeneuve har överraskat oss med thrillers som ”Enemy” och ”Prisoners”. Så när han tar sig an genren invasionsfilm, förstår man att det inte handlar om någon ny ”Independence Day”. Amy Adams spelar språkexperten som kallas in när UFO:n landar på jorden, för att försöka ta reda på vad besökarna vill. 



Jag, Daniel Blake - 9 december


Brittisk diskbänksrealism när den är som mest brittisk, diskbänkig och realistisk. Ken Loach berättar om Daniel Blake, en fiktiv hjälte från arbetarklassen som står utan jobb och försöker behålla förståndet när han möter myndigheternas byråkrati. Filmen vann det finaste priset på filmfestivalen i Cannes i maj.



Underworld: Blood Wars - 9 december


Ibland vill man bara se Kate Beckinsale spöa varulvar och vampyrer på löpande band. Om du gillar snabb, snygg tv-spelsaction där kulor flyger i slowmotion och man kan lämna hjärnan hemma, så kan femte filmen i ”Underjord”-serien säkert uppfylla alla behov i jul.



Rogue One: A Star Wars Story - 14 december


Hur gick det till när rebellerna stal ritningarna för Dödsstjärnan? I den fristående prequeln berättas den hittills okända historien som föregår händelserna i ”Stjärnornas krig” från 1977. Gareth Edwards (”Godzilla”) regisserar bland andra Felicity Jones, Ben Mendelsohn och Mads Mikkelsen.



Passengers - 21 december


En storslagen kärlekshistoria på ett rymdskepp där tekniken strular - inte undra på att filmen kallas för ”Titanic i rymden”. Jennifer Lawrence och Chris Pratt spelar huvudrollerna i norske Morten Tyldums (”Huvudjägarna”) mycket lovande sci-fi.



Lion - 25 december


Vinterns stora Oscars-bait? Här möter vi en åttaårig pojke i Indien som försvinner från sin familj och blir gatubarn. Många år senare överraskar han sina australienska adoptivföräldrar med att berätta att han söker efter sitt ursprung - med hjälp av Google-kartor. Sann historia med Dev Patel och Nicole Kidman i centrum. Det gör inget om du redan vet hur det gick... I slutet är inte ett öga torrt.



Hundraettåringen som smet från notan och försvann - 25 december


Minns ni Allan Karlsson som klev ut genom fönstret och försvann? Den Oscarsnominerade (Bästa smink!) succékomedin från 2014 har fått en uppföljare, med Robert Gustafsson tillbaka i rollen som gubben med ett minst sagt händelserikt liv. Kärt återseende väntar på juldagen. Se trailern:


Vad ser du på bio nästa gång? Kommentera nedan.
| 2 december 2016 15:00 |