Serie

Skribent

Alexander Dunerfors

25 oktober 2015 | 09:00

6 saker vi lärde oss om ”The Walking Dead”

Lördagens Comic Con-panel i London bjöd på snack om crossovers, zombieskola... och Christopher Walken. MovieZine var på plats.
”The number 1 TV show in the world”, säger Comic Con-programmet. Om det stämmer låter vi vara osagt, men intresset från fansen i London var iallafall enormt när ”The Walking Dead”-gäster bjöd in till en timmes samtal. I den fullsatta salen mötte skådespelaren Ross Marquand (Aaron) och Greg Nicotero, som förutom producent och regissör också är ansvarig för sminkeffekterna på seriens odöda.

Här är fem spoilerfria fakta vi fick reda på under ”The Walking Dead”-panelen på Comic Con i London.

Värre än zombieklassikerna
Greg Nicotero sminkade sin första zombie redan 1984, då George A. Romeros ”Day of the Dead” blev hans första film. 

- Jag vet inte vad som tog er så lång tid, men jag har gillat zombies i alla år, skämtar han.

- År 1978 när originalet ”Dawn of the Dead” kom ut blev den censurerad. Biograferna ville inte visa den på grund av våldet. Idag gör vi i serien sånt som man inte ens fick visa på bio på 70- och 80-talet. Det är gory, skruvat och hemskt, varje dag. Idag är den enda dagen på sex år som jag inte är täckt av blod.

Hur blir man en zombie i ”The Walking Dead”?
Sugen på att spela levande död på tv? Greg Nicotero berättar hur det går till:

- Om någon av er skulle vara en zombie i ”The Walking Dead”, så kommer ni på provfilmning där vi tittar på er look och ert framträdande. Och hur ni tar regi. Du kanske blir dödad av Rick eller Daryl. Om du blir halshuggen eller ihjälhackad med en machete, så måste du kunna agera. 

- Runt 200-300 provfilmar varje år, jag betygsätter dem och väljer ut de bästa. Sedan kan vi använda samma personer om och om igen, för de förändras så dramatiskt med makeup. I första avsnittet för säsongen såg ni en tjej som hette Katie. Henne har ni kanske sett 30 gånger hittills, för hon är en sån bra skådis. Vi har zombieskola varje år.

Tveksamheter kring dödande
Något som kommer att utforskas i den pågående säsongen är hur karaktärerna ställer sig till mord. Det är en sak att döda något som redan är dött, men när man måste döda någon levande för att själv överleva väcker det vissa dilemman. Ross Marquand berättar:

- Aaron har dödat många walkers och två människor. Det finns en motsättning inom honom och resten av gänget. De är inte helt bekväma med det. Man får tänka sig noga för kring vilka man dödar och varför. Efter apokalypsen fungerar det som så att antingen blir man den bästa versionen av sig själv, eller så blir man en vilde. 

De har roligt på jobbet!
Ross Marquand om vikten att väga upp mörka inslag med humor:

- Vi jobbar med allvarliga teman men det är inte så seriöst mellan ntagningarna. Eftersom serien är så tung behöver man lätta upp stämningen. Norman (Reedus) är en riktig skojare, han får alla att skratta. Vi skämtar mycket och är familjära.

Greg Nicotero berättar att han antecknar alla fantastiska citat han får höra.

- Våra gag reels är hysteriskt kul. När jag regisserar så vill jag alltid ta åtminstone en rolig scen, när allt är inspelat och klart. När Ross gjorde en scen så insisterade jag på att han spelade den som Christopher Walken skulle göra. Han gör en otrolig imitation av Walken. Vi borde göra en komediversion, ”The Laughing Dead”.

Nej, det blir ingen crossover
Prequel-serien ”Fear The Walking Dead”, som debuterade i somras, kommer inte att möta ”The Walking Dead” på något sätt, säger producenten.

- Nej. De är väldigt olika serier. De filmar i Los Angeles… Och tanken var alltid att spinoffen skulle vara en fristående serie som inte lånade något från moderskeppet. Förutom titeln, såklart. 

Ta en extra titt på zombierna i höstens avsnitt
Zombierna blir allt mer deformerade, så vad blir det sista stadiet? Hur ruttna kan de bli? Nicotero svarar:

- Vi har pratat mycket om det. Men de kommer aldrig bli några skelett som i Ray Harryhausens filmer. Det måste finnas muskulatur så att de kan röra sig. Vi vill inte visa för mycket ben, det måste finnas en viss anatomi. Men i år får vi se mer öppna bröstkorgar, med trasiga lungor och levern som hänger ut.

Nicotero avslöjade också att han gärna smyger in en diskret homage då och då:

- Jag vill ofta hylla zombies från skräckfilmer som jag älskar. Där finns små blinkningar och skämt som bara är till för mig. 

Dessutom har han en cameo som väntar:

- Jag spelar en zombie i nästa avsnitt. Jag kanske dödar någon… Jag hade gärna regisserat det avsnittet, det är en komplett zombiefilm från början till slut. Ni kommer att älska det.


Avsnittet ifråga (tredje avsnittet på säsong 6) sänds i USA ikväll och på Kanal 9 nästa söndag.
| 25 oktober 2015 09:00 |