Film

Skribent

Andreas Samuelson

9 juli 2016 | 09:00

6 filmer som fick världen att älska Tom Hanks

Hollywoods älskling Tom Hanks fyller 60 år! Vi firar honom genom att blicka tillbaka filmerna som fick oss att ta honom till våra hjärtan.
1977 inleddes Tom Hanks skådespelarkarriär på teaterscenen och idag nästan 40 år senare är han fortfarande en av våra mest älskade personligheter i Hollywood-fabriken. Att han fyller 60 är knappast någon mindre anledning att fira. Här är filmerna som gav honom stjärnstatus på allvar - och fick hela världen att älska honom. 

Splash (1984)
Regissören Ron Howard upptäckte Hanks i komediserien “Bosom Buddies” samt efter ett gästspel i “Gänget & jag”. Hanks fick huvudrollen i 80-talsrullen där han kärar ner sig i en sjöjungfru (Daryl Hannah) och succén var ett faktum. Hanks (i sin första, framgångsrika filmroll) fick inte bara bevisa att han kunde vara rolig på vita duken utan även att han var en charmig, sympatisk huvudrollsinnehavare.

Big (1988)
Efter en rad floppar på 80-talet fick Hanks huvudrollen i vad som kom att bli en av sitt årtiondes största komedier. I regi av Penny Marshall (som senare återanvände honom i “Tjejligan”) lyckades Hanks förkroppsliga ett barn i en vuxen mans kropp och gjorde det så bra att fick sin första Oscarsnominering. Vi skrattade lika mycket åt när han hoppade trampolin som vi tyckte synd om honom när han fick stryk av en arg kollega.

Philadelphia (1993)
Hanks försökte länga ta sig ur komedifacket med blandade resultat. Med en roll som (åtminstone på den tiden) många andra skådespelare inte vågade göra, fick han oss att äntligen ta oss på allvar. Som en diskriminerad homosexuell advokat med aids fick Hanks sin första Oscar och det med all rätta. Ett känsligt, trovärdigt och rörande porträtt av en bespottad folkgrupp som kämpade i motvind.

Forrest Gump (1994)
Få filmer eller karaktärer för den delen har blivit så citerade/imiterade genom tiderna. Dramat om den blåsta kufen med ett hjärta av guld blev hela världens favoritfilm och Hanks blev därmed allas favoritskådespelare. Andra Oscarsstatyetten var ett faktum och vid det här laget ville alla dela en chokladask med stjärnan. Eller åka ut med en fiskartråle. Eller springa ett maratonlopp.

Toy Story (1995)
Vi hade redan upplevt Hanks oemotståndligt barnsliga sida i “Big”. Och Pixars debutfilm slog mest tack vare sin banbrytande animation och sin förmåga att leverera kärleksfull underhållning för både barn och vuxna. Men vad vore filmen samt dess uppföljare utan Hanks vänliga, bekanta stämma som älskvärda cowboydockan Woody? En tokcharmig men samtidigt ovanligt charmig Pixar-hjälte.

Cast Away (2000)
Hanks, oftast omringad av imponerande ensembler, fick här chansen att spela ut sitt register i en oförglömlig enmansshow med endast en volleyboll som motspelare. En välförtjänt Oscarsnominering där hans fysiska förvandling matchas av perfekt med hans trovärdiga spel. Ingen lär ha lyckats undvika en tår i ögat under hans dramatiska avsked till WIIIIIIILSOOOON.

Vilken filmroll fick dig att älska Tom Hanks? Kommentera nedan.
| 9 juli 2016 09:00 |