Film

Skribent

Patrik Linderholm

2 september 2023 | 18:00

6 filmer som bäddar för en grym biohöst

Från kritikerrosade festivalfavoriter till dystopisk science fiction – här är sex biopremiärer som lyser upp höstmörkret!
Sommaren lider mot sitt definitiva slut och årets kanske bästa tid för biobesök är i antågande. För även om vi går mot mörkare tider så finns projektorns varma strålar där att rädda en i höstrusket. Och repertoaren ser ut att bjuda på en mycket spännande filmhöst – här är sex premiärer att se fram lite extra emot!
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

"Past Lives" (Biopremiär 22 september)

 
Celine Songs nästintill unisont hyllade regidebut får äntligen svensk release efter premiären på Sundancefestivalen tidigare i år. I detta omtalade kärleksdrama får vi följa Nora och Hae Sung som var nära vänner som barn, men som tvingades skiljas åt när Noras familj emigrerade från Sydkorea. Ett tjugotal år senare återförenas de under en vecka i New York, där de konfronterar frågor om ödet, kärlek och alla de val som utgör våra liv.
 
Greta Lee ("Russian Doll") och Teo Yoo ("Leto", "Decision to Leave") gör de två huvudrollerna i detta starka drama som delvis är inspirerad av regissören Celine Songs eget liv. Sedan världspremiären i januari har kritiker lovordat filmen och många kallar den en av årets bästa, så peppmätaren är definitivt på topp.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

"Fritt fall" (Biopremiär 22 september)

 
En annan hett emotsedd festivalfavorit är årets Guldpalmsvinnare på filmfestivalen i Cannes. Här navigerar den franska regissören Justine Triet ett intrikat mordmysterium i en avlägsen alpby. När den tyska författaren Sandras man Samuel hittas död i snön utanför deras hus häktas hon medan polisen försöker reda ut huruvida det var en olycka, ett mord eller självmord. Rättegången nystar inte bara upp det obesvarade dödsfallet, utan även parets komplicerade relation – där deras synskadade son kan vara nyckeln till allt.
 
Triet blev den tredje kvinnan att tilldelas Guldpalmen i festivalens historia med sitt rättegångsdrama, som kallats för en omvänd "Gone Girl" och där huvudrollsinnehavaren Sandra Hüller sägs leverera en av årets bästa prestationer som den mordanklagade kvinnan.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

"The Creator" (Biopremiär 29 september)

 
Det är få nyheter som inte involverar AI numera, men kommer det artificiella verktyget gå så långt så att det vänder sig emot oss? Många filmer har spekulerat kring scenariot förut, men ingen har kanske legat bättre i tiden än "Rogue One"-regissören Gareth Edwards nya postapokalyptiska äventyr. Här har den artificiella intelligensen tagit över och människans sista hopp är satt i en ung flicka som specialagenten Joshua (John David Washington) får i uppdrag att rädda.
 
Tröttsamt scifi-koncept eller helt rätt i tiden? Edwards har en gedigen meritlista bakom sig, framför allt lågbudgetdystopin "Monsters" från 2010 – som denna film känns någorlunda besläktad med – så det är bara att hoppas på att han kan göra något intresseväckande med premissen.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

"Tillsammans 99" (Biopremiär 13 oktober)

 
Det har gått 23 år sedan vi senast såg karaktärerna från Lukas Moodyssons succéfilm "Tillsammans". Men för Göran, Klasse och alla de andra är det nu 1999. Hur har kollektivlivet förändrats sedan 1970-talet och vad kan 90-talsnostalgin säga om vår egen samtid? Detta utforskar Moodysson i sin första uppföljare, och sin första långfilm på 10 år.
 
Nästan alla ur originalcasten återvänder, förutom Ola Rapace som här ersatts av Jonas Karlsson. Filmen blev dessutom nyligen utannonserad som en av de tre filmer som har chans att bli vald som Sveriges Oscarsbidrag. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

"Killers of the Flower Moon" (Biopremiär 20 oktober)

 
I flera år har vi väntat på att Martin Scorseses nya film ska bli klar, och nu är stunden äntligen kommen! Regissörens två musor Leonardo DiCaprio och Robert De Niro förenas här i ett mörkt westerndrama baserat på den sanna historien om den våg av mord och hemskheter som drabbade urinvånarna i Osage County i början av 1900-talet när de blivit rika på olja.
 
Hela 3 timmar och 26 minuter klockar filmen in på, så planera biobesöket väl. För den med för liten blåsa eller för stor rastlöshet kommer filmen gå att streama på Apple TV+ senare i höst, men märk väl att Scorsese ska upplevas på bio!
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

"The Killer" (Biopremiär under oktober)

 
En annan hyllad veteran som är tillbaka i höst är David Fincher som värvat Michael Fassbender för en till synes brutal och iskall lönnmördarthriller. Fassbender gör huvudrollen som en namnlös lönnmördare som efter ett uppdrag börjar vackla i sina psykologiska kval, vilket ställer till det med hans arbetsgivare.
 
I över 15 år har Fincher jobbat på att få "The Killer", som är baserad på en fransk serieroman av Alexis Nolent, gjord – så peppen är relativt hög på detta hjärteprojekt. Det bådar också gott att hans gamla "Se7en"-kollega Andrew Kevin Walker har skrivit manuset. "The Killer" landar på Netflix den 10 november, men innan dess kommer den visas på utvalda biografer i Sverige.
 
Vilken av filmerna ovan ser du mest fram emot att kolla in på bio? Kommentera nedan!
| 2 september 2023 18:00 |