Fritt fall 2023

Drama Thriller
Frankrike
151 MIN
Franska
Fritt fall poster

Synopsis

Den tyska författaren Sandra bor sedan ett år tillbaka med sin man Samuel och deras 11-årige synskadade son i en avlägsen by i de franska alperna. En dag hittas Samuel död i snön utanför deras hus. Polisen ställer sig frågan huruvida det var en olycka, mord eller självmord och inom kort är Sandra häktad för mordet på sin man. Rättegången som följer kommer inte bara lösa upp gåtan kring Samuels död, utan blir en ren och skär dissekering in i parets komplicerade relation.
Ditt betyg
3.8 av 28 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Anatomie d’une chute (Anatomy of a Fall)
Biopremiär
22 september 2023
DVD-premiär
15 april 2024
Digitalpremiär
22 mars 2024
Språk
Franska
Land
Frankrike
Distributör
TriArt Film
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Fredrik Adolvsson

19 september 2023 | 19:00

En oväntad död ger oss en stark skildring av ett äktenskap i förfall

RECENSION. Ett mystiskt dödsfall blir en anledning att undersöka ett äktenskaps långsamma förfall, i Justine Triets till större delen väldigt välgjorda rättegångsdrama “Fritt fall”.
Sandra (Sandra Hüller) är en författare som bor tillsammans med sin make Samuel (Samuel Theis) och deras son Daniel (Milo Machado-Graner) i en stuga i de franska bergen. När Vincent hittas död och Sandra anklagas för mord river det inte bara upp hennes och Daniels tillvaro, utan även relationen och de sanningar som ligger dolda under ytan.
 
Titelns fria fall handlar inte bara om det mest uppenbara, bokstavliga, det vill säga fallet som dödar mannen, utan även parets relation. Vilket blir tydligare ju längre berättelsen pågår. Framför allt under filmens andra halva, som till stor del utspelas i en och samma rättegångssal, handlar det nästan mer om att beskriva deras liv ihop. Bena ut hur, när, varför det gick fel. 
 
Det betyder inte att sanningen om det fysiska fallet är helt ointressant, men det är en ursäkt för att berätta om de här människorna och deras relation. Det är snyggt gjort och gör “Fritt fall” till något mycket mer intressant än en vanlig deckargåta.
 
Det genomgående starka skådespeleriet hjälper till, och det är framför allt Sandra Hûller (kanske mest känd från “Min pappa Toni Erdmann” som bär mycket av filmen på sina axlar. Hennes mordmisstänkta Sandra (rollen skrevs för henne, så namnet är säkert ingen slump) är komplex, ej perfekt, känns bitvis uppenbart skyldig och bitvis uppenbart oskyldig men oftast någonting däremellan.
 
För det är en annan av filmens styrkor. Osäkerheten. Jag känner mig aldrig säker på utgången, slutet känns aldrig uppenbart. Flerfaldigt prisbelönta regissören och medförfattaren Justine Triet visar på ett imponerande och passande subtilt handlag, där vi bara tillåts ana allt som bubblar under ytan tills det spricker upp och kommer fram med olika nivåer av intensitet.
 
Under rättegången presenteras flera teorier och alla känns vid olika skeden i stort sett lika rimliga. Även om “Fritt fall” inte är en film som är gjord för att vara spännande på ett klassiskt thrillersätt, det är ingen trots allt ingen mordgåta, så hjälper det till att ge den ett drag av spänning.
 
Det finns också en nerv i relationerna, vare sig det är mellan Sandra och advokaten/vännen Vincent (Swann Arlaud), och även mellan Sandra och sonen. Mellan åklagaren (Antoine Reinartz) och alla i rättegångsscenerna.
 
Det finns mycket att uppskatta med “Fritt fall”, tillräckligt mycket för att jag ska ha överseende med bristerna. Jag tycker att den är för lång. Med sina två och en halv timmar är det helt enkelt inte tillräckligt tajt. Det finns ett hopp i mitten av filmen som stjälper mer än den hjälper, som får mig att tänka att historien kanske hade passat bättre som en miniserie med tydliga delar eller en film med fler kapitel. Jag tycker heller inte att slutet är alldeles lyckat.
 
Men det är detaljer. Egentligen är slutet inte det viktigaste, utan resan dit, och “Fritt fall” ger oss till största delen en oerhört välgjord och medryckande resa.
| 19 september 2023 19:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Fritt fall
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu