Serie

Skribent

Patrik Jonsson

27 juli 2017 | 19:00

5 tv-serier som kastar oss tillbaka till 80-talet

Axelvaddar, videobandspelare, neon och hinkvis med hårspray. "Det glada 80-talet" verkar vara på den berömda tapeten igen, och inte minst vad det gäller just tv-serier.
Bara nu i sommar har både Netflix wrestlingsdramedy "GLOW" och FX:s knarkdrama "Snowfall" haft premiär. Vad dessa tu har gemensamt är alltså att de båda utspelar sig mitt under ett brinnande och färgstarkt 80-tal, och tv-publiken? Ja, de verkar sannerligen digga det. 80-talet går hem, det är hett, det är inne, det är på sätt och vis tillbaka.
 
Nu kan man givetvis mena att det bara är att rulla igång gamla klassiska tv-serier som "Falcon Crest" eller "The Cosby Show" så kastas man tillbaka till 80-talet. Det är korrekt. Denna artikel fokuserar dock på "moderna" serier, tv-serier som produceras och skapas just idag, men som utspelar sig på just 80-talet. I hope you get the point?
 
"GLOW" och "Snowfall" i all ära, här följer exempel på fem andra serier som tar oss tillbaka till 80-talet;
 

"Narcos"(Netflix)

 
 
Okej, nu "småfuskar" jag lite då handlingen i"Narcos" egentligen sträcker sig ända från 1978 fram till 1992. Hittills ska väl dock tilläggas, "Narcos" har ju blivit förnyad. Den större delen av serien utspelar sig dock onekligen under 80-talet och just därför tycker jag den utan några större konstigheter platsar på denna lilla lista. Dessutom är "Narcos" en riktigt bra serie; både välskriven och oerhört detaljerad.

"Narcos", som är en verklighetsbaserad serie, kretsar alltså främst kring den fruktade knarkkungen Pablo Escobar, gestaltad av en helt enastående Wagner Moura. Samt kring de envisa och närmast besatta poliser som aldrig gav upp målet att störta honom. "Narcos" finns att streama hos Netflix.
 

"Red Oaks" (Amazon)

 
 
Att Amazon snabbt börjar växa sig till en riktigt värdig konkurrent till Netflix är det inte längre något snack om. På detta är den David Gordon Green/Steven Soderbergh-producerade (och även till viss del regisserade) komediserien "Red Oaks" ett mycket bra exempel. Det kryllar inte av genuina komediserier längre, därför är "Red Oaks" ett ack så viktigt tillskott i genren. En riktigt trivsam, mysig och underhållande tv-serie.
 
"Red Oaks" handlar mycket kortfattat om collegestudenten David Myers (Craig Roberts) som tar sig an ett sommarjobb som "tennisproffs" på det prestigefulla och mycket exklusiva Red Oaks Country Club. "Red Oaks" finns att streama hos Amazon Prime Sweden.
 

"Stranger Things" (Netflix)

 
 
Att den extremt 80-talshyllande monsterserien "Stranger Things" dyker upp på en sådan här lista kanske inte kommer som någon direkt chock? Tänkte väl det. Tokhyllad och älskad världen över och till hösten kommer fortsättningen i form av en andra säsong. Klart "Stranger Things" måste nämnas. Jag personligen är dock inte lika övertygad som resten av världen; helt klart en mycket snygg, genomtänkt och till stora delar stämningsfull och mysig serie, men yta är inte allt.
 
"Stranger Things" lägger främst sin fokus på försvinnandet och sökandet efter en liten pojke vid namn Will Byers, samt en flicka kallad "Eleven" (Millie Bobby Brown) som besitter telekinetiska krafter. "Stranger Things" finns att streama hos Netflix.
 

"The Americans" (FX)

 
 
Spionthrillerserien "The Americans" börjar vid det här laget bli en riktig långkörare (fem säsonger, med en sista och sjätte planerad till 2018) hos kabelkanalen FX, och den är också en av deras mest framgångsrika och hyllade. Kanske inte så märkligt då serien förärats med helt enorma skådespelarinsatser och här snackar jag inte minst om Keri Russell i rollen som den hårdförde och kompromisslöse Elizabeth Jennings.
 
"The Americans" handlar alltså om en till synes helt vanlig förortsfamilj i en liten förort till Washington DC. Kruxet är dock att de (föräldrarna) egentligen är ryska spioner, placerade av KGB i USA för att utföra diverse "smått" förödande uppdrag. "The Americans" finns att streama hos Netflix.
 

"Halt and Catch Fire" (AMC)

 
 
Om det är någon av dagens tv-serier som liksom sätter en 80-talsprägel på i stort sett allt, är det nog ändå datorboomserien "Halt and Catch Fire". Jag tycker nämligen allt stämmer i denna eminenta lilla pärla; musiken, kläderna, frisyrerna, bilarna och naturligtvis datorerna; spelen, programmen, you name it. Detaljerad är bara förnamnet. Är du uppvuxen, eller åtminstone född i början av 80-talet, kommer du tilldelas en notalgitripp utan dess like, detta vågar jag lova.
 
"Halt and Catch Fire" kretsar mycket om och kring den växande datorbranschen i början av 80-talet. Här får vi främst följa de båda pionjärerna Joe Macmillan (Lee Pace) och Gordon Clark (Scott McNairy) och deras utveckling av en bärbar dator. Detta kanske inte låter som mycket här i världen, men jag lovar; det blir spännande och underhållande värre. "Halt and Catch Fire" finns att streama hos HBO Nordic och till sensommaren sänds dess fjärde tillika sista säsong.
 
Här är några ytterligare tv-serier som utspelar sig mitt under det brinnande 80-talet; "The Goldbergs", "The Carrie Diaries", "Freeks & Geeks", "Wet Hot American Summer", "Show Me A Hero" samt "Everybody Hates Chris".
 
Vad tycker ni själva, är det härligt att vi får uppleva så pass mycket 80-tal i tv-serier just nu eller börjar det bli tjatigt? Ja och vilken är er favoritserie i sammanhanget? Språka gärna av er här nedan!
| 27 juli 2017 19:00 |