Serie

Skribent

Anna Thunman Sköld

8 januari 2015 | 22:00

5 tuffa fakta om "Agent Carters" Hayley Atwell

Hayley Atwell är en tuff kaka i "Captain America"-spinoffen.
Först några grundfakta: 32-åriga Atwell är född i London och har dubbelt medborgarskap i Storbritannien och USA eftersom hennes mamma är brittisk och hennes pappa amerikan (och shaman!). De skilde sig när hon var 2 år och hon tillbringade alla lov i USA. Hon är enda barnet.

ABC: s miniserie "Agent Carter" tar vid ganska direkt efter den första "Captain America"-filmen slutar, året är 1946 och Peggy Carter får kämpa mot kvinnoförtryck och skumma skurkar i sina försök att hjälpa vännen Howard Stark.

Nu till det intressanta.

1. Atwell som agent Peggy Carter är den första kvinnan att fronta en Marvel-serie på film och/eller TV.

- Jag kan inte ens greppa hur stort det är, säger hon till TVGuide.com

- I Peggy har du en kvinna som är precis lika kapabel som männen, som inte behöver förlita sig enbart på sitt utseende. Hon är smart, har stridskunskaper och andra talanger. Det kan få tjejer att inse att de kan vara något annat än "den söta tjejen", "den smarta tjejen", "bitchen" eller "svärmodern". De kan vara hela paketet, välavvägda människor, precis lika bra som männen på att sparka rumpa.

2. Atwell gör sina egna stunts i "Agent Carter". 

- Det var en av sakerna som lockade mig, säger hon till TVGuide.com. 

- Jag spelade rugby i skolan när jag var yngre så jag är inte rädd för fysisk aggressivitet.

Till People Magazine säger hon: 
- Vi har en fantastisk stuntkoordinator, som leder mig igenom stuntsen som om de var danssteg. Jag studerade dans i skolan, så jag hade en naturlig instinkt för hur det skulle gå till. 

3. Atwell har ett speciellt partytrick. Hon kan buktala! 

En variant av det i alla fall. Kolla själva när hon gav ett smakprov hos Jimmy Kimmel. (Själva buktalandet sätter igång vid 2.20-strecket.)


4. Atwell var i full Peggy Carter-mundering när hon tog sitt nya passkort.

I samma klipp här ovan berättar Atwell att hon inte hann byta om när hon skulle iväg och plåtas så i tio år framåt kommer hon se ut som en 40-talsdonna på sitt pass. 

5. Atwell har ett aktivt Twitterkonto som tål att följas.

Utöver att "avslöja" saker som att hon tvättar sin egen tvätt, livetweetar hon "Agent Carter"-avsnitten och lägger upp bilder från inspelningarna. Som den här okommenterade:

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Än så länge är inget sagt om någon svensk kanal kommer visa "Agent Carter", men en välkvalificerad gissning är att Kanal 5 köper in den. Givetvis kommer MovieZine då upplysa er om detta.
| 8 januari 2015 22:00 |